Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Médiacsodák

Janus Egyetemi színház

"Itt nyugszik Link Laja, egy ember, akit főbe lőttek. Reggel elindult otthonról, hogy egy kis halacskát vegyen, este már egy hatalmas elefántja volt, éjszaka meg agyonlőtték. Szalmatetős kunyhója volt a város peremén, és nem volt nagy bűn, amit elkövetett, mert jó ember volt. De egy fő az egy fő, és ezért kellett főbe lőni."

Előrebocsátom, a cikkem teljesen szubjektív, mint ahogy az összes többi. Nem vagyok sem újságíró, sem színházi kritikus, csupán élményem és véleményem szeretném megosztani.
Pécsett működik egy amatőr színésztársulat, a Janus Egyetemi Színház. Az itt játszó színészet többsége egyetemi hallgató, és a színészet iránti szerelem köti össze őket. Február elején volt szerencsém megtekinteni Bertol Brecht egyik darabját, az Egy fő, az egy fő c. darabot Laboda Kornél (Budapesti Színművészeti Egyetem, rendező szak) rendezésében.
Egy gyarmati kis hadsereg négyfős különítménye egy templom kifosztása közben elveszíti egyik tagját. Hogy a főnökük fejüket a helyükön hagyja, gyorsan kell egy másik. Mindegy, hogy ki az. Link Laja képtelen nemet mondani, így átveszi Jeraiah Jipp szerepét. A katonáét, aki elveszett.
A darab azt a kérdést feszegeti, hogy egy ember mennyire képes átalakulni? Identitásunkat meddig vagyunk képesek megőrizni? Hol van az a pont, amikor bármivé átváltozhatunk?
Az előadásban jól felismerhetőek a Brechti dráma jellegzetes elemei. A darab elején rögtön részeseivé válunk a történetnek, ez esetben pont én voltam a kiválasztott személy (kellett nekem előre ülnöm. Pénzt kértek tőlem, persze nem volt nálam egy forint sem:)) három női idegenvezető, akiknek nyelvét nem ismerjük, mégis megérjük őket, hangsúlyos félrevezetés. A darab jellegzetessége, hogy szinte minden képletes. Megjelenik a narrátor, akinek szerepe, hogy a nézőt kizökkentse a darabból. Brecht nem az érzelmekre hat, hanem az észre. a jelenetek sorszámát, a történet egyes elemeit a narrátor ismerteti. A játék 1 óra 40 perc hosszú, mégis felfrissülünk tőle.
Több főszereplő is van. A tiszta, később identitását elvesztő Link Laja és Jeraiah Jipp, a katona, Leokádia Buxindex, a kantinosnő, és a csapat további három tagja.
A darabban a pénz és a hatalom játsszák a szerepeket. Nincs szükség személyiségekre. Mindegy, hogy ki kicsoda. Megmutatja, hogy az ember milyen könnyen elveszítheti saját magát. A szeretet és hataloméhség borzasztó dolgokra tud sarkallni minket.
A darab gondolkodásra készteti az embert. Én magam három napig a darab egyes mondatain gondolkodtam. Alaposan átrágtam őket, a gondolatokat, konklúziókat pedig magamévá tettem. A humort, amit belekevernek, meg egyszerűen csak élvezni kell!
"Egy fő, az egy fő."

Mindenkinek tudom ajánlani, aki Pécsre téved. Remek kikapcsolódás a feszült hétköznapok dzsungelében. Jegyet előre lehet rendelni a jesz.pte.hu honlapon, a megtekintés ingyenes!
(A cikket beküldte: Jennipher93)Az aukciózás jó és rossz oldala
Az internetes aukciózásról szeretnék meg osztani néhány tapasztalatot. Regisztrálva vagyok három aukciós oldalon. Imádom őket, sok mindenhez jutok hozzá olcsóbban, mint ha üzletben venném. Sok-sok kellemes és jó tapasztalat után jött egy hideg zuhany. Csaknem... »

Kullancs elleni védekezés, tények és tévhitek
A kullancsok most a legaktívabbak: a városokban is jelen vannak, és akár házi kedvenceink egészségét, életét is veszélyeztethetik. Dr. Földvári Gábor, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszékének adjunktusa segítségével... »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.