|
Kategória: Süssünk, főzzünk! Ismerjük meg a licsitA licsit, ezt a különleges, egzotikus gyümölcsöt szeretném megismertetni az olvasókkal. A szappanfélék (Sapindaceae) családjába tartozik, licsiszilvának vagy kínai ikerszilvának is nevezik. Több fajtája létezik.A licsi 10-30 m magas, terebélyes koronájú fa, amelyen a levelek 15-20 cm hosszúak, alakjuk hosszúkás vagy lándzsa formájú. A virágzatok hosszúak, sárgás színűek, rengeteg apró virággal. A sok virágból csak kevés termés fejlődik, és a legtöbb még ezek közül is az érés előtt lehullik. A virágokat a rovarok porozzák meg. A licsi termése gömbölyű vagy ovális, kb. 2,5-4 cm -es, egy-két dekás. A termés héja vékony, de kemény, vörös és kicsit pikkelyes felszínű. A héj alatt található az ehető, üvegesen fehér vagy vöröses színű, leveses, édeskés-savanykás, zamatos gyüölcshús, amely fekete vagy sötétbarna magot vesz körül. Erről a magról vagy pedig ivartalanul is szaporítható. A fákat nemigen kell metszeni, és különösebb gondozást sem igényelnek. Fajtától függően úgy 5-10 éves koruk körül válnak termővé, éves terméshozamuk elérheti a 120 kg-ot is. A héj és a mag eltávolítása után nyersen fogyasztható gyümölcs kicsit az ananászhoz hasonló ízű. A licsit salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez is használhatjuk. A licsi hűtve körülbelül egy hétig fogyasztható, ezután elveszti a színét és jó minőségét. Vannak országok, ahol jégkrémet is készítenek belőle. Kínában és Japánban aszalva a teához fogyasztják. A levéből üdítőitalt és bort is készítenek, de likőr is készül a licsiből. A virágját, termését, levelét, kérgét, gyökerét a gyógyászatban használják. Állítólag jó hatással van a bélműködésre, a húsa fájdalomcsillapító hatású és a belőle készített tea jó hasmenés ellen. Magas a C-vitamin tartalma. B1 vitamint is tartalmaz, csak csekélyebb mennyiségben. A termésben található még kalcium, foszfor és vas is. Régebben nálunk eddig csak konzerv formájában lehetett kapni, de mára már friss változatban is beszerezhető. Természetesen külföldről importálják, Dél-Afrikából, Tahiföldről, Madagaszkárról. Zárásként, íme két recept licsivel, egy leves és egy desszert: Édes avokádókrémleves licsivel: Hozzávalók: 2 kis avokadó, 1 kiskanál vaníliaaroma, 250 ml frissen facsart narancslé, 250 ml édeskés fehérbor, 1 licsi konzerv, 3-4 evőkanál méz, 125 ml szénsavas ásványvíz. Elkészítés: Vágjuk félbe a gyümölcsöt, és hámozzuk meg. Vágjuk fel a vaníliát, kaparjuk ki a belsejét. Turmixoljuk össze a vaníliát, avokadót, narancslevet, a bort, a licsit a levével, és a mézet. Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben. Ásványvízzel tehetjük habosabbá, könnyebbé. Licsi puding: Hozzávalók: babapiskóta 0,5 liter hámozott, szeletelt licsi, amit éjjelre brandybe áztattunk 3 dl tejszínhab Elkészítés: A piskótát lerakjuk egy üveg, vagy másmilyen, szép formába. Belekeverjük a licsit a tejszínbe, majd ráöntjük az előkészített piskótára. Jól behűtve fogyasztható. (A cikket beküldte: tinendo)
|