Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egyéb cikkek

Ilcsi Mama 2013. évi időjárás előrejelzése - tél/tavasz

Kedves Barátaim és Ismerősök! Több évtizede kapjátok meg tőlem - az év első hetében, - ajándékként az időjárás előrejelzés leírást, főleg azért, hogy a szabadidő eltöltésére a legjobb időket tudjátok ez évben is előre megtervezni.
Az előjelzésem - mint mindig- népi megfigyelések, népi regulák alapján, és főleg
- csillagászati szempontból - a „Hold, mint a második fővilágosítónk” holdciklus fázisainak, figyelembevételével, és nem utolsó sorban több évtizedes saját megfigyeléseimre alapozva készült.
Mindenkinek nagyon jó évet, jó pihenést és jó egészséget kívánok.


A 2013. évi időjárás-előrejelzés, a csapadék megoszlás terén - az eddigiektől eltérően rendkívüli változékonyságot hozhat.
Havonta jelzett dátum napoknál kb. két napos eltérés előfordulhat, ugyan is a frontok tovább haladását - az országban területrészenként - sajnos nem tudom pontosan meghatározni. Valamint a csapadék lehetősége a jelzett időben is, csak az előfordulási valószínűséget jelentheti, amely természetesen országrészenként szintén változó lehet.

A múlt évben többen kérték, hogy jelezzem a horgászoknak is, a jó halfogást, jelző napokat.

Jelmagyarázat horgászoknak:
Holdállás: Ď = első negyed, (növekvő hold), O =Holdtölte, © utolsó negyed (csökkenő hold)
●= Újhold

A HOLDFÁZISOKBÓL kiolvasható, hogy ha halat is szeretnétek fogni, akkor
– minden hónapban- az újhold előtt a csökkenő holdig, illetve az újhold után, a növekvő holdig és a telehold előtti és utáni egy-egy napon érdemes csak a pecabot mellett üldögélni. Jó halfogást kívánok!

Hónap-soroló: „Újév – újév! Újesztendő! Hány csemetéd van? Tíz meg kettő!
Jégen járó január, fagyot fújó február, rügymozdító március, április füttyös- fiús, május- virág dús. Kalászkonyító június, kaszasuhintó július, aranyat izzó augusztus.
Szőlőszagú – szeptember. Levélhullató október, ködnevelő november, deres- darás december.”

Január/TÉLHÓ

Holdázis jelmagyarázat:
5-én: © Utolsó negyed (csökkenő hold).
11-én: ●Újhold.
18-án: Ď Első negyed (növekvő hold).
27-én: O Holdtölte (telihold).


{2013. év január hónapja, összességében: az átlagostól csapadékosabb időszaknak ígérkezik, azonban az ország területi elosztásban ez változó lehet. Az északi területeken több, míg a déli vidéken kevesebb lehet a havi csapadék összessége.}

Január hónap részleteiben:

Hét elején még marad a párás ködös idő. A köd lecsapódás a hideg miatt zúzmaraképződést eredményezhet. Majd felhős, derengős napsütés mellett egyes helyeken viharossá fokozódik a szél.
6-tól hideg és melegfrontok váltogathatják egymást. Több helyeken várható csapadék, előbb hószállingózás, hózápor és havazás.
10-től ismét borongós, elszórtan felhős, majd eső - ónos-esővel az utak csúszóssá válhatnak, ezt havas – eső követi, majd szeles, hószállingózással –havazással tarkított, derengős, hidegebb napok következnek.
15-18-i napok, ismét havazást hozhatnak, de több - kevesebb napsütésben is részünk lehet. Napsütéses nappalok mellett is, hideg mínuszok jönnek. Egyértelműen beköszönthet a fagyos januári tél.
22-23-tól néhol az országban nagyobb havazás várható.
Szinte a hónap végéig, időnként több-kevesebb havazásra, számíthatunk, - ami igen csak kedvezhet a téli sportok kedvelőinek-.
A szélviharossá fokozódhat, a szikrázó napsütés mellett, hófúvásokkal, hóakadályokra, és járhatatlan utakra is felkészülhetünk.

Február/ TÉLUTÓ

Holdfázis jelmagyarázat:
3-án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).
10-én: ●Újhold.
17-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
25-én: O Holdtölte (telihold).


{Február hónap összességében: a megszokottnál lényegesen hidegebb idővel, havas napokkal indulhat. A hónapra jellemző csapadék mennyisége többnyire a hó lehet, amely a hideg időjárás következtében akár február hónap egészében megmaradhat.}

Február hónap részleteiben: Mint a január végi napokon, a hideg napsütéses napok mellett még néhol friss hóhullás lehetséges. Majd kettéválhat az ország időjárása.
3-4-től már egyes helyeken ónos eső, jégpáncélos utak, zúzmaraképződés, havas eső, míg a más részeken még havazás és hófúvás, hóakadályok nehezítik a közlekedést.
Melyet fátyolfelhős, borongós, napok követnek.
9-10-től előbb ködös, szeles, derengős – napsütéses napok váltogatják egymást, majd gyors és jelentős enyhülés következik.
15-től még előfordulhat főleg éjjel eső, havas eső, hózápor, és havazás is, azonban ismét viharossá fokozódik a szél, és hidegebbre fordul az idő.
17-től napközben még lengedező széllel kísért, derengős- napsütéses napok lehetnek, de főleg a hajnali órákban akár fagyponthatárig lehűlhet a levegő.
24-től meg növekedett felhőzetből, lehetséges még havazás és havas eső, de egyes helyeken már a nap is kikandikálhat a felhők mögül.
A hónap végi napokon a hűvös reggelek után, szeles napos, napokat várhatunk.

Március/TAVASZELŐ

Holdfázis jelmagyarázat:
4-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).
11-én: ● Újhold.
19-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
27-én: O Holdtölte (telihold).


{Március hónap összességében: főleg a hónap első felében az átlagosnál hűvösebb csapadékszegény hónapra lehet számítani.}

Március hónap részleteiben: A hónap első napjaiban is, az átlagostól hűvösebb reggelek után derengős-napos napok jöhetnek, felmelegedéssel.
4-6-tól még kevés eső, néhol, akár még hószállingózás is, előfordulhat, majd szeles melegedő időszak következik.
10-től felhős –napos idők váltakozásai lehetnek a jellemzők, néhol kevés eső is hullhat, de közeleg már a márciusi felmelegedés ideje.
18-20. környékére „Sándor – József - Benedek elhozhatják nekünk a meleget”.
A reggelek még hűvösek, de napközben már derengős, napos, melegebb nappalok várhatók, melynek következtében, néhány helyeken a szél-viharos formát is ölthet.
26-28-i napok környékén a felmelegedő időszaknak, esővel, viharral kísért hidegfront vethet véget, amely akár pár-nap alatt csaknem több fokos hőmérséklet csökkenést eredményezhet. A hónapvégi napokon, akár még hószállingózás hózápor, hódara, havas eső is, előfordulhat.

Április/TAVASZHÓ

Holdfázis jelmagyarázat:
3-án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).
10-én: ● Újhold.
18-án: Ď Első negyed (növekvő hold).
25-én: O Holdtölte (telihold).


{Április hónap összességében: szeszélyes-csapadékos, hetenként váltakozó, jelentős hőmérséklet-ingadozásokra lehet számítani.}

Április hónap részleteiben: A hónap első napjaiban, az átlagosnál hidegebb napok lehetnek, hűvös borús, napokkal telhet az idő.
5-6-tól fagyveszéllyel is számolni lehet. Esővel, hózáporral tarkított napok jöhetnek.
Viharos szél kíséretében, némely helyeken még jégeső is lehetséges.
9-től hideg és melegfrontok váltogatják egymást. Egyes helyeken, éjjel eső, majd napközben derengő szűrt napsütés mellett, felmelegedhet a levegő hőmérséklete.
14-18-tól a többnyire napos napok elhozzák nekünk a felmelegedést, akár a hőmérsékleti meleg rekord is megdőlhet.
22. környékén - az országon gyorsan átrobogó hidegfront hatására, - dörgéssel, villámlással kísért viharzónák alakulhatnak ki, amely helyenként vihar károkat, sok helyen esetleg felhőszakadással kísért árvízkárokat is, okozhatnak.
25. körüli napokon a telihold idejében még mindig lehet kisebb eső, amely régiókon belül megoszlik majd, leginkább keleten lehetséges heves zivatarral kísért nagyobb, akár még jégesővel is tarkított esőzés. Ezt követően aztán egészen a hónap végéig, már napos fokozatosan melegedő időre számíthatunk.

Május/TAVASZUTÓ

Holdfázis jelmagyarázat:
2-án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).
10-én: ●Újhold.
18-án: Ď Első negyed (növekvő hold).
25-én: O Holdtölte (telihold).
31-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{Május hónap összességében: meglehetősen változékonyan alakulhat. A hónapra a viharok és a melegrekordok lehetnek a jellemzők. Országos átlagban a hónap harmadik harmadában lehet az átlagosnál lényegesen melegebb, az ország több pontján megdőlhet akár az évszázados melegrekord is.}

Május hónap részleteiben: első hetében változékony, borús, hűvösebb, viharos szeles, benne akár még jeges esőt hozó napokkal telhet. Hidegfront hatásaként, hirtelen kialakuló vihargócokkal együtt járó, komoly felhőszakadások viharos szél kíséretében károkat okozhatnak.
8-a környékén fagyveszéllyel talaj menti fagyokkal is számolni lehet.
Majd ezt követően fátyolfelhős napos- napok váltakozásai következnek.
10-i „Új hold” környék idejében a hirtelen felmelegedés több helyeken heves esőket hozó, égiháborúkat eredményezhet, a gyülekező viharfelhőkből helyenként zivatartevékenységgel párosuló nagyobb csapadék mennyiségre, akár még benne jégverésre is, lehet számítani.
18- át követően aztán már napos napok jönnek, ennek következtében felmelegszik az idő és a továbbiakban nagyon meleg májusi napok, köszönthetnek ránk. Ebben az időszakban csak elszórtan és helyenként alakulhatnak ki záporok-zivatarok, de nem kizárt a jégverés lehetősége sem. Tovább tart és erősödik a felmelegedés.
23-26. valamint 30-31. napokon lehet, időnként és helyenként előforduló, viharral kísért felhőszakadásszerű záporeső, amely hűsíti a levegőt, sőt a 25-i Orbán napja jégverést is hozhat. Azonban a május végi meleg időt ezek nem igen befolyásolják.

Május első vasárnapján van: ANYÁKNAPJA.
/Pákolitz István/ Anyámnak.

„Hogyha virág lennék,
Ölelnélek jó illattal;
Hogyha madár lennék,
Dicsérnélek zengő dallal;
Hogyha mennybolt lennék,
Aranynappal, ezüst holddal,
Beragyognám életed csillagokkal, és szépen nyíló virágokkal”

Készült: 2013. január
(A cikket beküldte: Ilcsi Mama)Otthon vagy temető
Szeretnék a környezetvédelemről beszélni, arról, hogy minden nap ártunk a Földnek, amely az otthonunk. »

Orchidea és Bromélia Kiállítás
Ha itt a tavasz, akkor itt az orchidea kiállítás ideje is. Mint minden évben, idén is várja látogatóit a tavaszi Orchidea és Bromélia Kiállítás a Magyar Orchidea Társaság rendezésében. Ebben az évben a Társaság Indonézia vadregényes tájain, sűrű erdőségeiben, a... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.