Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egyéb cikkek

Ilcsi Mama 2013. évi időjárás előrejelzése - nyár/ősz/tél

A 2013. évi időjárás-előrejelzés, a csapadék megoszlás terén - az eddigiektől eltérően rendkívüli változékonyságot hozhat.
Havonta jelzett dátum napoknál kb. két napos eltérés előfordulhat, ugyan is a frontok tovább haladását - az országban területrészenként - sajnos nem tudom pontosan meghatározni. Valamint a csapadék lehetősége a jelzett időben is, csak az előfordulási valószínűséget jelentheti, amely természetesen országrészenként szintén változó lehet.


Június/NYÁRELŐ

Holdfázis jelmagyarázat:
8-án: ●Újhold.
16-án: Ď Első negyed (növekvő hold).
23-án: O Holdtölte (telihold).
30-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{Június hónap összességében: Míg májusban az ország több pontján megdőlhet az évszázados melegrekord, alig két héttel később viszont júniusban, már akár olyan rendkívüli hideg idő is lehet, hogy akár még a fűtést is vissza lehet kapcsolni. Majd csak a hónap második felétől tér vissza a nyárelő hónap meleg ideje. A nyarat hozó kezdő hónap szélsőséges és csapadékos időt hozhat.}

Június hónap részleteiben: első napokban még erezhető lehet a május végi meleg napok hatása, de ez a meleg idő, fokozatosan lehűléssel összecsap egymással és főleg éjjel, viharokat, nagy mennyiségű özönvízszerű csapadék lezúdulást eredményezhet.
Több helyen szélvihar károkra is, lehet számítani.
Szinte dermesztő hideget hozhat nekünk a MEDÁRD környéki június hónap napjai.
Az újhold idejében is, éjjel kevés esővel, majd lehűlésre kell felkészülni, az alacsonyabban fekvő területeken még az éjszakai fagy sem kizárt.
Lassan szakadozott felhőzet mellett majd a derengő, napos napok is eljönnek.
14-17-ig még elszórtan csendes eső is lehet, de a hónap második felében már számíthatunk a felmelegedésre.
Ennek következtében a június második fele már szinte jó meleg nyaraló időnek tekinthető.
22-26-ig kisebb hidegfront hatására, némely helyeken gyorsan átvonuló viharral kísért nagy mennyiségű eső lehet, benne akár még jég is előfordulhat, azonban a meleg nyári idő már ebben az időszakban, egészen a hónap végéig visszavonhatatlanul érezteti a hatását.
Csupán a hónap utolsó két napjában lehet már csak elszórtan az országban hirtelen kialakuló rövid ideig tartó zivatarral kísért záporesőre számítani.

Július/NYÁRHÓ

Holdfázis jelmagyarázat:
8-án: ● Újhold.
16-án: Ď Első negyed (növekvő hold).
22-én: O Holdtölte (telihold).
29-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{Július hónap összességében: hirtelen kialakuló felhőkből, olyan sok csapadék hullhat, hogy szinte vízözönszerű esőzések okozhatnak károkat, a csapadék - országon belüli - eloszlása azonban nem lesz egyenletes, míg az ország középső részeiben több, addig a Dél- keleti határszélek környékén, kevesebb csapadékos napok lehetnek. A megszokottnál pár fokkal hűvösebb, illetve melegebb időszakok váltogathatják egymást.)

Július hónap részleteiben: Az első hét napjait csapadékosabb viharokkal kísért fronthatások még alakíthatják, ezt követően előbb borongós, majd a reggeli hűvösebb órákat követően, már a napos - napok követik egymást.
6-14-ig „az Új Hold idejében is” helyenként kialakuló zivatarok ismét özönvízszerű esőket zúdíthatnak ránk, ekkor a hőmérséklet is visszaeshet. Gomolyfelhők gyülekeznek, majd páróra múltával az égi háborúk megszűntével, ismét a napos meleg idő veszi át a főszerepet.
15-17-től már hosszan tartó hőség köszönthet ránk.
19-24-ig Holdtölte beteljesedés idejében, a szép napos napok mellett, az esti és – hajnal tájéki órákban dörgés - villámlással kísért égi háborúkat, záporesőt, némely területre még jégesőt is hozhat. Ezek azonban a jó meleg időt szinte nem befolyásolják, a hónap végéig számíthatunk a jó nyaraló időre.
Csupán a hónap utolsó napjait - hidegfront hatás következtében érkező – zivatarok zavarhatják meg, amely az országrészenként nagy hőmérséklet különbséget okozhatnak.

Augusztus/ NYÁRUTÓ

Holdfázis jelmagyarázat:
6-án: ●Újhold.
14-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
21-én: O Holdtölte (telihold).
28-án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{Augusztus hónap összességében: a hónap elejére is a változékony és csapadékos napok lehetnek a jellemzők, melyet markáns hideg fronthatások változékonnyá és szeszélyessé tehetik. Augusztusban is a közel múlt időkben megszokottaktól eltérően jóval több csapadék lehetséges.}

Augusztus hónap részleteiben: Az első pár napban ugyan kissé hűvösebb napokkal kezdődik a hónap.
5-7-től a meleg időben több helyen előbb sötét felhők gyülekeznek, majd rövid ideig tartó dörgéssel-villámlással kísért zuhogó esőkre még lehet számítani, de a jó meleg idő folytatódik.
8-tól várhatjuk a legcsodálatosabb csillaghullató éjszakákat. Azonban a népi regulák szerint az augusztusi időszakhoz nem csak a csillaghullás, hanem az égi háborúk is gyakorta kapcsolódnak. Ebben az időszakban többnyire a meleg napsütéses idő lehet a jellemző, de helyenként vihargócok kialakulásra is lehet számítani.
22-24-ig pár órás dörgéssel-villámlással, viharral kísért zivatartevékenységgel, helyenként akár nagy mennyiségű esővel, benne akár még jéggel is tarkított késő nyári időre lehet számítani. Ekkor a hőmérséklet főleg a reggeli órákban visszaeshet, de napközben még a mindig a jó meleg nyáré a főszerep. Fátyolfelhős napokkal, de még mindig kellemes augusztus végi napokkal készülhetünk fel a korai szép őszre.

Szeptember/ŐSZELŐ

Holdfázis jelmagyarázat:
5-én: ●Újhold.
12-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
19-én: O Holdtölte (telihold).
27-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{Szeptember hónap összességében: ráillik majd a hosszú indián nyár, vagy a „Vénasszonyok nyara” jelző!
Egész hónap során az átlag feletti hőmérsékleti értékekre számíthatunk.}

Szeptember hónap részleteiben: Az első hét még napos meleg kora őszi napokkal telik el, csak, itt-ott boríthatja fátyol felhőzet, az eget, amelyből kevés csapadék is hullhat.
5-től majd frontok jönnek, mennek, a hőmérsékleti értékek, érdekes módon az országot szinte kettéoszthatják. Keleten és délen, még az indián nyár tombolhat, míg nyugaton hűvösebb lehet a levegő hőmérséklete.
10-től néhol hidegfront átvonulás következtében a reggeli órákban akár talaj menti fagyok is lehetnek. Kevés esőre is, lehet kilátás, de az ország nagy részében a jó meleg napos - őszi idő érezteti még a hatását.
21. napok környékén szinte nyárias hatású, helyenként dörgésvillámlással kísért rövid ideig tartó zivatar kíséretében nagy mennyiségű –benne akár még jéggel tarkított – eső, zúdulhat több településre. Ennek a hidegfrontnak a következtében a hőmérséklet is, visszaeshet.
Azonban a felhők hamar tovább szállnak, majd meleg szüretelésre alkalmas szép őszi napokkal folytatódik az idő. A hónap közepétől élvezhetjük a” vénasszonyok nyarát” vagy ha úgy jobban tetszik ránk, köszönthet „kanadai elnevezés szerint az indián nyár”.
A szép őszi kissé hűvösebb idő még kitarthat a hónap végéig.
{Népi regula úgy tartja, hogy szeptember 24-én „Bertalan napja” az eljövendő őszt megmutatja. Míg a hónap első felében még tombolhat a késői nyár, a hónap utolsó harmadában már kicsivel hűvösebb idő vár. Ennek hatására a fecskék és gólyák is útra kelnek már.}

Október/ŐSZHÓ

Holdfázis jelmagyarázat:
5-én: ● Újhold.
11-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
18-án: O Holdtölte (telihold).
26-án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{Október hónap összességében: az átlagosnál melegebb, de csapadékban szegényebb idővel számíthatunk.}

Október hónap részleteiben: hónap elejei napokban, késő este és a kora reggeli órákban már ködfelhők ereszkedhetnek tájra. A reggeli hűvösebb órák után a ködfeloszlást követően szép őszi napsütéses napok lehetnek még.
5-től is felhősebb néhol kisebb esővel, majd napos napok mellett a reggeli órákban a hőmérséklet ugyan kissé lecsökkenhet, az alacsonyabban fekvő területekre a köd ismét rátelepedhet. Borongós, nyirkos-párás idő várható, máshol pedig a párásság megszűntével, felmelegedés lehet. Az ország két felében a hőmérséklet különbségek is változó értékben alakulhatnak. Majd a magasban, már folytatódhat a meleg levegő beáramlása.
Egyes helyeken kellemes őszi idő, míg máshol a ködfoltok megrekedhetnek, ezért hűvösebb lehet a levegő hőmérséklete.
10-11-től azonban a reggeli ködfoltok és a párásság megszűntét követően napközben szinte mindenhol, általában pár órás napsütéses idő következtében még mindig a szép, csendes meleg őszi idővel visszatérhet a késői vénasszonyok nyara is.
16-20-ig a párás ködös reggelek után borult, felhősebb napok váltogatják egymást, kevés ködszitálásra és esőre is számíthatunk. Ezt követően már csak párórás napsütéses napokra van kilátás. A késő ősz akár már télies arcát is megmutathatja. A reggeli órákban az alacsonyabban fekvő tájakra akár még a fagyveszély is beköszönthet.
A ködös területeken zúzmara rárakódással díszlik majd a táj.
Az északi középhegységben, ezt követően, akár már az első hó is megjöhet.
25-27-i napok környékére már megfordulhat az időjárás. Hidegfront hatására ködszitálás, eső- havas eső, sőt a hegy közeli területeken már máshol is, havazás várható.
A hónap végi napokra már a párás – ködös - csúszós - utak lehetnek a jellemzők.


November/ŐSZUTÓ

Holdfázis jelmagyarázat:
3-án: ●Újhold.
10-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
17-én: O Holdtölte (telihold).
25-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{November hónap összességében: az átlag értékektől elmaradva, csapadékban szegényebb lehet.
Az átlagosnál párás és enyhe időnek ígérkezik, ez a hónap, csupán november hónap közepén túl várhatnak ránk hidegebb napok, ködszitálással tarkítva, a hónapvégi napokban már helyenként nagyobb havazás is lehetséges.}

November hónap részleteiben: hónap első hetében még mindig a párás-ködös, borongós, néhol több-kevesebb esőt hozó, majd szeles, szűrt napsütéses enyhe napokkal telik az idő.
8-tól kissé hidegebb éjszakákon, a párás-ködszitálás- zúzmara formájában is megjelenhet. Majd 14-től derűs, szűrt napsütéses napok mellett sarkvidéki hideg beáramlás következtében, szeles, idővel érkezik a télies idő, esővel, havas esővel, és fagyos idővel számolhatunk.
19-től a reggeli ködfoltok feloszlását követően még egy kicsit a derengős-napos- napoké a főszerep, majd a délies élénk-szél enyhe levegője után ismét, hidegfronttal lehűlés kezdődik, ónos eső szitálás, hódara következtében az utak sok helyeken csúszóssá válhatnak, hegyekben és az északi megyékben, lassan már elkezdődik a havazás. A hónap végén aztán kissé enyhülhet a levegő hőmérséklete, előbb ónos- ködszitálás, hószállingózás, majd több helyen már havazás lehetséges. Viharos szeles idő következtében hófúvásokra is lehet számítani.

December/ TÉLELŐ

Holdfázis jelmagyarázat:
3-án: ●Újhold.
9-én: Ď Első negyed (növekvő hold).
17-én: O Holdtölte (telihold).
25-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

{December hónapra összességében: a kezdeti enyhe időt követően jelentős lehűlés jellemzi majd, a december második felének időjárása változékonyan alakul, hidegebb és enyhébb időszakok váltogatják egymást.}

December hónap részleteiben: első hétre a párás ködös idő mellett a hószállingózás és havazás lehet a jellemző. A reggeli órákban szinte minden nap régiónként és elszórtan az országban előfordulhat, ködszitálás, hószállingózás, hódara, és havazás.
4-5-től ónos esőtől az utak csúszósak, a viharos szél hó át fúvásokat eredményezhet.
Majd hideg front hatására szeles borongós, több-kevesebb szűrt napsütéses napok váltogathatják egymást. Főleg a nyugati tájakon eső és havas-eső, fagyott eső is előfordulhat.
8-9-től hideg levegő beáramlás következtében zúzmarás köd ráfagyástól lehet szép fehér a táj. Majd havazás is, lehetséges.
17-18-tól fátyolfelhős derült – hidegebb és enyhébb napok váltakozásai jönnek.
22-23-tól előbb az É-keleti ország részeken, majd az országban máshol is, - mindenki nagy örömre - a karácsonyi időszak szép hóesést hozhat nekünk.
Ennek következtében az év végéig, szinte mindenhol hó boríthatja az ország területét.

2007-óta szinte nem is volt ilyen szép havas karácsonyunk és szilveszterünk

Síelőknek és téli sportokat kedvelőknek, 2014 évre előre jelzés:
2014. Január
1-én ●Újhold ideje lesz.
8-án: Ď Növekvő holdfázis ideje jön.
16-án: O Holdtölte, vagyis Telihold idő lesz.
24-én: © Csökkenő Hold ideje és,
30-án ismét●Új Hold fázis ideje köszönt ránk.

A 2013. év december végén leesett sok hó megmaradhat még 2014. januárban is, sőt még a hónap első újhold végi napok idejében és a hónap utolsó harmadában is, valamint a csökkenő holdfázis időben, ismételten hóesésre lehet számítani, (a síelők nagy örömére), amely kitarthat majd 2014. év januárjának a végéig is.

2014. évnek az érdekessége és különlegessége lesz, hogy Január 1-én és 30-án, valamint Március hónapban szintén 1-én és 30-án, két-két ●Új Hold fázis időszak lesz.


2013. évben, az univerzumban érdekességre lehet számítani.

Amennyiben a számítások helyesek, akkor az égbolton, soha nem látott Telihold-fényességű üstököst akár szabad szemmel is megfigyelhetjük.
Forrás: NASA, Spaceweather. Com. Index.

2013. év végén a valaha megfigyelhető legfényesebb üstökös lesz látható.
Amennyiben beigazolódnak a csillagászati szakemberek becslései (írja az INDEX), akkor az égi jelenséget 2013. novemberétől láthatjuk majd, napkelte előtt az északi féltekén.
(Vagyis hazánkból is megfigyelhető lehet a Szűz csillagkép irányában.)
C/2012 S1 jelű rendszer után „ISON” néven becézett üstököst egy oroszországi csillagászati obszervatóriumban. 2012.-ben fedezték fel. Kiszámították az ’ISON” pályáját. Az üstökös legnagyobb fényességét a szakmabeliek -10 és -16 magnitúdó közé becslik. Összehasonlításképp: a telihold fényessége -12, 6 magnitúdó, az álló csillagok közül pedig a Sirius mindössze -1, 4 magnitúdóval rendelkezik.

Az üstökös 2013. november 29-én lesz legközelebb a Naphoz. Igazi látványosság majd
2013. decemberben 5-én várható, amikor közeledni fog a Földhöz és a hatalmas csóvája boríthatja be a sötét téli éjszaka égboltjának nem kis részét.
Naptól 20° fok fölött, a fényessége egész hónapban +5, 0 magnitúdó alatt lehet, ezért lesz majd szabad szemmel is látható.
Jelenleg a Nappálya-kör 5. bolygója a Jupiter pályáján is kívül tartózkodó égitest a számítások alapján 1, 8 millió kilométerre közelíti meg majd a Napot, mely bár elsőre messzinek hangozhat, valójában a Föld - Nap távolság alig nyolcvankettede. Az Orrt felhőből érkező „ISON” összetétele egyelőre ismeretlen, így felmerülhet a veszélye annak, hogy az üstökös nem bírja ki a Nap közelségét, ha mégsem így történne, akkor ritka látványosságnak lehetünk majd részesei.”

Készült: 2013. január
(A cikket beküldte: Ilcsi Mama)Ilcsi Mama 2011. évi időjárási regulák
2011. évre regula gyűjtemény, melléklet: Jelesebb napokhoz kapcsolódó néphagyományok, rigmusok és naptár történet, valamint a hónaphoz kapcsolódó események: Eleink tisztelete, saját magunk megbecsülése. Ősi szokásaink, a múlt megismerése kincs, amelyből... »

Vicces nyelvtörők
Én: - Mondj egy nyelvtörőt! Te: - Mit sütsz kis szűcs, tán sós húst sütsz kis szűcs? Én: - Hát ezt mindenki ismeri! De így hallottad már? "Mit lopsz, küklopsz? Gipszklipszet lopsz küklopsz?" Mondj egy másikat! »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.