Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egyéb cikkek

Ilcsi Mama 2012. évi időjárás előrejelzése - ősz/tél

Az előjelzésem - mint mindig: Népi megfigyelések, népi regulák alapján, és főleg - csillagászati szempontból - a „HOLD, mint a második fővilágosítónk” holdciklus fázisainak, figyelembe vételével, és nem utolsó sorban több évtizedes saját megfigyeléseim alapján készült.

Szeptember
FÖLDANYA hava.
Gyümölcsérlelő.

Jelmagyarázat:
● = Újhold
Ď = első negyed (növekvő hold)
O = holdtölte (telihold)
© = Utolsó negyed (csökkenő hold)

8-án ©
16-án ●
22-én Ď
30-án O

Szeptember első hete is, szép őszi idővel indul, csupán a 4-6-ig lehet egy kis hőmérséklet visszaesésre számítani, ekkor többnyire fátyol felhőzet borítja az eget és a déli óráktól kezdődően már esőt hozó felhőzónák is kialakulhatnak.
7-től, két-három napos, markáns fronthatás az ország területét szinte kettéoszthatja. Nyugaton, rövid ideig tartó zápor - zivatar, míg Keleten szép őszi idő lehet. Azonban hamar tovaszállnak a felhők, és folytatódik a meleg „gyümölcsérlelő” szép őszi idő.
15-17 és 21-23-ig, lehet helyenként kevés eső, de a többi napokon, még mindig a szép őszi időn van a hangsúly szinte a hónap végéig.

Október
MAGVETŐ hava.
Borozó.

Jelmagyarázat:
● = Újhold
Ď = első negyed (növekvő hold)
O = holdtölte (telihold)
© = Utolsó negyed (csökkenő hold)

8-án ©
15-én ●
22-én Ď
29-én O

Az október elején is, a meleg őszé a terep, csupán a reggelek csípősek kicsit, de a sok napsütés mellett, élvezhetjük a jó meleg napokat.
8-tól, éjjel kevés eső lehet, amely már hűsíti a levegőt. Párás-ködös reggelek jönnek, napközben pedig, borongós, napos napok váltogatják egymást.
16-tól, a reggeli ködfoltok felszállását követően, derengő-szűrt–napfényes időben lehet még mindig részünk. Talán még ránk köszönthet az igazi „Vénasszonyok nyara is”.
22-24-e, környékén a reggel hidegebb szeles napokat is hozhat, az alacsonyabban fekvő tájakra, de még mindig élvezhetjük a szép időt.
28-29-én ugyan fagyokra már lehet számítani, azonban még mindig - szinte a hónap végéig,
A későőszi időt a „Napos” napok uralják.

November
ENYÉSZET hava.
Telelő.

Jelmagyarázat:
● = Újhold
Ď = első negyed (növekvő hold)
O = holdtölte (telihold)
© = Utolsó negyed (csökkenő hold)

7-én ©
13-án ●
20-án Ď
28-án O


Még november első párnapjában is a reggeli-párás ködös reggeleket követően, napközben derengő – szűrt napfényes és napos - napoké a lehetőség.
6-tól, párás ködlecsapódás, zúzmaraképződés, csúszóssá teheti az utakat, amely nehezítheti a közlekedést is. Sőt a hegyekben a „Kékes-hegyen”, akár az első hó is leeshet ekkortájt.
11-től nyirkos, ködös, napok váltogatásával, ónos- szitálás mellett, szemcsés hóesés is lehetséges.
16-21-ig, az országban, néhány helyen, akár már havas-eső és havazás is lehetséges.
22-től, hideg, eleinte ködös, borongós majd napos- derengős, hideg időre van kilátás.
27-től, már a hónap végéig hűvös-szeles, szikrázó napsütés mellett, főleg az éjjeli órákban, havazás várható.

December
ÁLOM hava.
Pihenő.

Jelmagyarázat:
● = Újhold
Ď = első negyed (növekvő hold)
O = holdtölte (telihold)
© = Utolsó negyed (csökkenő hold)

6-án ©
13-án ●
20-án Ď
28-án O

December első napjaiban, derengős, napos, szeles időre van kilátás.
4-től, sok helyütt, esőre - havas esőre, havazásra is felkészülhetünk.
12-től, borongós, kissé felhős, esővel, ónos-esővel kísért, napok jönnek.
18-22-ig, hideg, szeles idő jön előbb hóval, hódarával, majd zúzmarával.
23-tól derengős, párás-ködös napokkal telik az idő. Nem lesz friss hóeséses, ebben az időszakban. Amennyiben az előzőekben leesett hó megmard, csak akkor lesz fehér a karácsonyunk.
27-től, először havaseső, majd havazás várható, de a szikrázó napsütésben is részünk lehet, és ezzel búcsúzik tőlünk a 2012. „Ó” év.

2013. Újévnek éjszakáján, havazás lehet, január hó 5-én ©= Utolsó negyed (csökkenő hold) ideje lesz. sőt 6-tól, egyre többször lesznek hóeséssel tarkított napok. Majd 10-től, a borongós időt eső, havaseső követi és 17-től, már derengős napok mellett 2013. év januárja, kevés napsütéssel is megörvendeztet bennünket.

A népi regula szerint, ha „Ha Új Év napján csillagos az ég csak akkor lesz rövid a tél”.

A 2012. évi időjárás előrejelzést - Üdvözlettel és szeretettel ajándékként - küldöm mindenkinek: 7 X-en túli: Ilcsi Mama.
Budapest. 2012. január. 7.
(A cikket beküldte: Ilcsi Mama)Vigyél szappant...
Azt mondják a rossz nyelvek, hogy a horgászat a csendes őrültek sportja. Én, mint horgászfeleség ezt cáfolom. Megesik, hogy ebben az őrültségben én is részt veszek, de be kell, hogy valljam, soha nem bánom meg. Az embernek a mai rohanó életben minden kicsi... »

Sziklakertem növényei 7.
Sorozatom újabb epizódjában néhány félcserjét ismertetnék. Ezek fás szárú növények. Több közülük gyógynövény és fűszernövény is egyben. Ezeket frissen is alkalmazhatjuk, de óvatosan, mert sokkal intenzívebb az aromájuk, mint szárított változatuknak. »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.