Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egyéb cikkek

Ilcsi Mama 2012. évi időjárás előrejelzése - ősz/tél

Az előjelzésem - mint mindig: Népi megfigyelések, népi regulák alapján, és főleg - csillagászati szempontból - a „HOLD, mint a második fővilágosítónk” holdciklus fázisainak, figyelembe vételével, és nem utolsó sorban több évtizedes saját megfigyeléseim alapján készült.

Szeptember
FÖLDANYA hava.
Gyümölcsérlelő.

Jelmagyarázat:
● = Újhold
Ď = első negyed (növekvő hold)
O = holdtölte (telihold)
© = Utolsó negyed (csökkenő hold)

8-án ©
16-án ●
22-én Ď
30-án O

Szeptember első hete is, szép őszi idővel indul, csupán a 4-6-ig lehet egy kis hőmérséklet visszaesésre számítani, ekkor többnyire fátyol felhőzet borítja az eget és a déli óráktól kezdődően már esőt hozó felhőzónák is kialakulhatnak.
7-től, két-három napos, markáns fronthatás az ország területét szinte kettéoszthatja. Nyugaton, rövid ideig tartó zápor - zivatar, míg Keleten szép őszi idő lehet. Azonban hamar tovaszállnak a felhők, és folytatódik a meleg „gyümölcsérlelő” szép őszi idő.
15-17 és 21-23-ig, lehet helyenként kevés eső, de a többi napokon, még mindig a szép őszi időn van a hangsúly szinte a hónap végéig.

Október
MAGVETŐ hava.
Borozó.

Jelmagyarázat:
● = Újhold
Ď = első negyed (növekvő hold)
O = holdtölte (telihold)
© = Utolsó negyed (csökkenő hold)

8-án ©
15-én ●
22-én Ď
29-én O

Az október elején is, a meleg őszé a terep, csupán a reggelek csípősek kicsit, de a sok napsütés mellett, élvezhetjük a jó meleg napokat.
8-tól, éjjel kevés eső lehet, amely már hűsíti a levegőt. Párás-ködös reggelek jönnek, napközben pedig, borongós, napos napok váltogatják egymást.
16-tól, a reggeli ködfoltok felszállását követően, derengő-szűrt–napfényes időben lehet még mindig részünk. Talán még ránk köszönthet az igazi „Vénasszonyok nyara is”.
22-24-e, környékén a reggel hidegebb szeles napokat is hozhat, az alacsonyabban fekvő tájakra, de még mindig élvezhetjük a szép időt.
28-29-én ugyan fagyokra már lehet számítani, azonban még mindig - szinte a hónap végéig,
A későőszi időt a „Napos” napok uralják.

November
ENYÉSZET hava.
Telelő.

Jelmagyarázat:
● = Újhold
Ď = első negyed (növekvő hold)
O = holdtölte (telihold)
© = Utolsó negyed (csökkenő hold)

7-én ©
13-án ●
20-án Ď
28-án O


Még november első párnapjában is a reggeli-párás ködös reggeleket követően, napközben derengő – szűrt napfényes és napos - napoké a lehetőség.
6-tól, párás ködlecsapódás, zúzmaraképződés, csúszóssá teheti az utakat, amely nehezítheti a közlekedést is. Sőt a hegyekben a „Kékes-hegyen”, akár az első hó is leeshet ekkortájt.
11-től nyirkos, ködös, napok váltogatásával, ónos- szitálás mellett, szemcsés hóesés is lehetséges.
16-21-ig, az országban, néhány helyen, akár már havas-eső és havazás is lehetséges.
22-től, hideg, eleinte ködös, borongós majd napos- derengős, hideg időre van kilátás.
27-től, már a hónap végéig hűvös-szeles, szikrázó napsütés mellett, főleg az éjjeli órákban, havazás várható.

December
ÁLOM hava.
Pihenő.

Jelmagyarázat:
● = Újhold
Ď = első negyed (növekvő hold)
O = holdtölte (telihold)
© = Utolsó negyed (csökkenő hold)

6-án ©
13-án ●
20-án Ď
28-án O

December első napjaiban, derengős, napos, szeles időre van kilátás.
4-től, sok helyütt, esőre - havas esőre, havazásra is felkészülhetünk.
12-től, borongós, kissé felhős, esővel, ónos-esővel kísért, napok jönnek.
18-22-ig, hideg, szeles idő jön előbb hóval, hódarával, majd zúzmarával.
23-tól derengős, párás-ködös napokkal telik az idő. Nem lesz friss hóeséses, ebben az időszakban. Amennyiben az előzőekben leesett hó megmard, csak akkor lesz fehér a karácsonyunk.
27-től, először havaseső, majd havazás várható, de a szikrázó napsütésben is részünk lehet, és ezzel búcsúzik tőlünk a 2012. „Ó” év.

2013. Újévnek éjszakáján, havazás lehet, január hó 5-én ©= Utolsó negyed (csökkenő hold) ideje lesz. sőt 6-tól, egyre többször lesznek hóeséssel tarkított napok. Majd 10-től, a borongós időt eső, havaseső követi és 17-től, már derengős napok mellett 2013. év januárja, kevés napsütéssel is megörvendeztet bennünket.

A népi regula szerint, ha „Ha Új Év napján csillagos az ég csak akkor lesz rövid a tél”.

A 2012. évi időjárás előrejelzést - Üdvözlettel és szeretettel ajándékként - küldöm mindenkinek: 7 X-en túli: Ilcsi Mama.
Budapest. 2012. január. 7.
(A cikket beküldte: Ilcsi Mama)A legjobb ajándék
A december az őrült bevásárlások hava. A szeretet ünnepe ma, az ajándékozás ünnepe. Számomra a legjobb ajándék élményt, szórakozást nyújt és kreatív. Az én legjobb ajándékom a www.winive.hu. Egy igaz játszótér... »

Házavató
A napokban fejeződött be a házunk felújítása, ami felért egy építkezéssel. A beköltözés fáradságos munkája után örömtelibb munka a ház otthonossá tétele. A régi és a modernkor szokásai közül jó páran halljuk a házavató ünnepséget. Ez nem csak egy egyszerű... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.