ikea bútorok

IKEA bútorok

Hogy új stílusirányzatról beszélhetünk-e az kérdéses, de az mindenképpen kijelenthető, hogy a XX. és a XXI. század egyik igen sokak által kedvelt lakberendezéséről van szó. 1955-ben kezdte meg a svédországi IKEA saját bútorainak tervezését, gyártását, az alapító Ingvar Kamprad azóta virágzó áruházláncot hozott létre a világ számos országában.

Nézzük, meg miből készülnek kedvelt bútoraink. A természeti adottságokból adódóan a skandináv országokban főként a fenyőfa szolgált a 60-as és 70-es években a népies építészet és bútorgyártás alapjául.

A fenyőfa könnyedebb, karcsúbb, egyszerűbb szerkezetű bútorok és belső burkolatok gyártására adott lehetőséget. Alapszíne is világosabb és melegebb hatású, mint a tölgyfáé, ezáltal játékosabb és vidámabb belső terek kialakítására ad lehetőséget. Továbbá jól illik hozzájuk minden természetes anyag kiegészítésnek, így könnyen kombinálhatóak egyszerű festett lenvászonokkal, színes cserepekkel, üvegekkel.

A fenyőfa könnyen megmunkálható és színezhető anyag. A fenyőfa adta előnyöket, sajátosságokat a svéd formatervezők ki is használták és megalkották a XX. század fiatalságának lakberendezési tárgyait. Ami már a kezdetekben is nagy népszerűségnek örvendett, napjainkra pedig a világ legnagyobb bútoráruházait mondhatja magáénak az IKEA.

About the author