Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Szórakozzunk, utazzunk!

Igazán szépet a természet képes alkotni

Ha majd unokáimnak megmutatom azokat a képeket, amiket anno csináltunk, a mai luxusszálló helyén, könnyen járhatok ugyan úgy, ahogy az én nagymamám, mikor nekünk, gyerekeknek arról mesélt miként utaztak Ők...

Usziba akarsz menni, vagy a ceglédi élmény fürdőbe, netán azt a „neoprimitív” csodát akarod megnézni, amit Egerszalóknak hívnak? Ha voltál ott, megérted rajongásomat, ha nem, ismerkedj meg vele.
Csodálatos völgyben van, világtól elzárva. Icike-picike. Két aprócska medencéje úszásra alkalmatlan, hisz jó, ha szobányi méretűek Két öltözője (férfi-női), egyenként nem több, mint két falusi budi egybeépítve, viszont rugalmasan helyezik el: Nyáron fák közé a dombra. A lejtő adta szintkülönbséget egyszerűen farönkkel egyenlítik ki; lépcső nincs, nagyot kell lépni. Télen egy vízelvezető vályú fölé, amibe a sódombról lefolyó nagyon meleg víz folyik. Ez a fűtés. A medencét körül vevő járólapot is valahogy így melegítik. A lényeg: amikor kijössz a fűtött fabódéból a szabad levegőre (-8°) nem fázol. A köpenyt csak a vállára teszi az ember és megy a medencébe.
És a csodák csodája, télen, a medencében ücsörögni! Hátam mögött a természet alkotta, hófehér, ritka szép mintázatú, a völgyet dominánsan uraló, füstölgő sódomb, körülöttem a fenyvesekkel teli hegyoldal, havasan. Minden szikrázik a rásütő naptól. Ha csak derékig vagy a vízben, rövid ideig maradj, mert könnyen leéghet az ember. Itt csend van, mindenki tátott szájjal gyönyörködik és hallgatja a természet suttogó beszélgetését. Lélegzetelállítóan szép! E helyt, mindenkit szeretek, mindenkinek mindent megbocsájtok, részese leszek egy olyan csodának, amit ember alkotni képtelen. Az ilyen élmények feltöltenek, féltve teszem az öröm pillanatokat egymás mellé, boldogság pluszok birtokosa leszek. Az egészet bársony tarsolyomban őrzöm, hogy bánatos napjaimban legyen hova betekintenem.
Ja! És jó, ha uzsi-tasakot viszel magaddal, mert ide még nem jutott el a „Lángos, pecsenyesütő, bor és fagyis" projekt. Van viszont t i s z t a WC. Ezzel vége is a szolgáltatásnak. Érdekes, semmi nem hiányzik!
Mi lett vajon ezzel a csodával? Több mint 10 éve voltam arra. Olvastam, hogy giga beruházásba kezdtek, természetesen luxusszálló, golf és teniszpályák, wellness fitnesz szolgáltatás, pubok, szóval minden „pénzen vehető boldogság” Kár! De nagyon sírhat a természet, hallom is a zokogását és a magamét.
Ha majd unokáimnak megmutatom azokat a képeket, amiket anno csináltunk, a mai luxusszálló helyén, könnyen járhatok ugyan úgy, ahogy az én nagymamám, mikor nekünk, gyerekeknek arról mesélt miként utaztak Ők Pozsonyból nyáron Fiumébe, télen Lomnicban lévő nyaralóikba a batárjukon, amit ló húzott, télen vaskályhával fűtötték, s még fedeles bili is volt benne. Tátott szájjal bámultunk, sokáig azt hitük ez mese, ilyen nincs. Volt.
Az biztos, hogy nem megyek el a közeljövőben ide, szeretném megőrizni a képet, ami bennem él.
(A cikket beküldte: kneseva)A füzérradványi kastély
A füzérradványi Károlyi-kastélyról az első írásos nyom 1670-ből származik, de konkrétumot nem tudni, mikor épült. Az évszázadok alatt persze voltak átépítések, egy ideig szállóként is üzemelt, a restauráció pedig még ma is folyik a kastély egyes szárnyaiban. »

Különleges (vagy annak tűnő) fűszernövények
A fűszerek változatos aromája, vitamin-és ásványi anyag tartalmuk nélkülözhetetlen a konyhában. A legjobb, ha egészben vásároljuk és csak a felhasználás előtt őröljük vagy reszeljük őket. Az őrölt fűszert levegős helyen tároljuk. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.