Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Húsvéti dekoráció: tűnemezelés hungarocell tojásokkal

A mi családunkban női ágon öröklődik a kreatív véna. :) Nővérem tanított nemezelni, a szappanos változat nagymestere ő. Nagyon sok trükköt és praktikát lestem el internetes oldalakról is, így akadtam rá a "tűs" verzióra. Ezzel szeretnélek megismertetni titeket a cikkben.

A nemezelés egy ősi technika, mely során a gyapjúszálak a külső impulzusok (vizes, szappanos gyúrás, vagy speciális tűvel való döfködés) hatására összetömörödnek. Az így kapott anyag egy erős, ősi "textil".
A tűnemezeléshez egy speciális tűt kell használni, amelyen kis rücskök segítik a gyapjúszálak összekapcsolását. Ehhez a technikához nem szükséges benedvesíteni az alapanyagot, ezért könnyebben kivitelezhető a lakásban, ezért is szerettem meg ennyire.

tűnemezelés alapanyagokHogy tovább egyszerűsítsem a dolgokat, a tojásokat nem gyapjúból nemezeltem (sok idő és alapanyag kellett volna hozzá), hanem kreatív boltban vásároltam polisztirol tojásokat és ezeket díszítettem.

Alapanyagok


 • színes és fehér gyapjú

 • polisztirol/hungarocell tojás

 • nemezelőtű

 • (végszükség esetére olló - a gyapjút ugyanis nem vágjuk, hanem tépjük)


  Alapanyagok költsége
  Az alapanyagokat hobbiboltokban vagy az interneten meg lehet vásárolni. Nem drága mulatság, a színes dél-amerikai szalaggyapjúkból 10-10 grammokat vásároltam 140 forintért, a fehér borításból kicsit több kell, arra az ausztrál merino szalaggyapjút ajánlom, nem annyira szálas. Utóbbiból is 140 forint 10 gramm például a Manópostánál. A nemezelőtűbőlinkább a vastag kell, mert könnyen törik, 150 forint darabja.
  A tojás mérettől és a vásárlás helyétől függően 100-200 forintból kijöhet.

  Technika  tűnemezelt húsvéti tojásElőször a merinot húzkodjuk szét vékony rétegre és borítsuk rá a tojásra! A tűvel szép szorgosan kezdjük el döfködni. A szálak így berögzülnek a polisztirolba és az egész szépen a helyén marad. Ez a beborítás kicsit időigényes, minél alaposabbak vagyunk, minél többször szúrjuk bele a tűt, annál tömörebb és stabilabb lesz.
  A fenti képen látható egy olyan fa eszköz, amibe 4 darab tűt lehet rögzíteni. Az ilyen feladatok elvégzését kicsit gyorsabbá teszi, ha többször tervezünk tűvel nemezelni, akkor érdemes egyet vásárolni.

  A díszítés kicsit aprólékosabb munka. A gyapjút vékony szálakra tépve (nem vágva!) igazítsuk a felületre és a tűt többször beledöfve rögzítsük! Ha valami nem jó helyre ment, könnyen visszacsinálható. A szálakat a tű segítségével lazítsuk vissza és máris lehet újra próbálkozni. :)

  A tűnemezelés nem veszélytelen elfoglaltság, de kis gyakorlattal el lehet kerülni, hogy megszúrjuk magunkat. A fő szabály, hogy ne siessünk! Csak szépen, megfontoltan. Már többször "kreatívkodtunk" a gyermekeimmel ezzel a technikával és elmondhatom, hogy nagyon élvezik, hogy valami színes és szép alakul a kezeik között, ami ráadásul izgalmas is. Egyszer egy teljes harmadikas osztálynak segítettem elsajátítani ezt a módszert, sikerrel. Amelyik gyerek már képes arra, hogy félretegye a türelmetlenségét, tud így alkotni. Érdemes minél nagyobb hungarocell tárgyat használni, hogy könnyebben kézbe tudja fogni és messze kerüljön a döfés helye a kezétől.
  Vész esetére egy ragtapaszt is készítsünk oda. :)

  Húsvéti dekoráció: tűnemezeléssel hungarocell tojásokból  tűnemezelt húsvéti tojások tűnemezelt húsvéti tojások

  tűnemezelt húsvéti tojások

  Szemléltetésül egy videót is csatolok Sanxcharms-tól, az alap mozdulatok jól megfigyelhetők rajta:  Remélem sikerült kedvet csinálnom a tűnemezeléshez! :)


  Tojásfestés
  Bizonyára minden háziasszony, főleg ahol gyerekek, unokák is vannak készül néhány hímes tojással az ünnepre. Lássuk milyen festékek találhatók a természetben! A növényi tojásfestékek nem pénzbe csak időbe kerülnek. Egy hétvégi kirándulás alkalmával jó program lehet a családnak a beszerzésük. »

  Hogyan válasszunk fenyőfát és hogyan maradjon szép?
  Ha feldíszítünk egy fenyőt, karácsonyfa válik belőle. Mindegy milyen, legyen csak pár ág, vagy két méteres óriás, mindenképp gyönyörű. Ha tökéletes fát szeretnél, leírok hozzá néhány tippet, amiket egy szakembertől hallottam. »

  Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.