Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Húsvéti dekoráció: tűnemezelés hungarocell tojásokkal

A mi családunkban női ágon öröklődik a kreatív véna. :) Nővérem tanított nemezelni, a szappanos változat nagymestere ő. Nagyon sok trükköt és praktikát lestem el internetes oldalakról is, így akadtam rá a "tűs" verzióra. Ezzel szeretnélek megismertetni titeket a cikkben.

A nemezelés egy ősi technika, mely során a gyapjúszálak a külső impulzusok (vizes, szappanos gyúrás, vagy speciális tűvel való döfködés) hatására összetömörödnek. Az így kapott anyag egy erős, ősi "textil".
A tűnemezeléshez egy speciális tűt kell használni, amelyen kis rücskök segítik a gyapjúszálak összekapcsolását. Ehhez a technikához nem szükséges benedvesíteni az alapanyagot, ezért könnyebben kivitelezhető a lakásban, ezért is szerettem meg ennyire.

tűnemezelés alapanyagokHogy tovább egyszerűsítsem a dolgokat, a tojásokat nem gyapjúból nemezeltem (sok idő és alapanyag kellett volna hozzá), hanem kreatív boltban vásároltam polisztirol tojásokat és ezeket díszítettem.

Alapanyagok


 • színes és fehér gyapjú

 • polisztirol/hungarocell tojás

 • nemezelőtű

 • (végszükség esetére olló - a gyapjút ugyanis nem vágjuk, hanem tépjük)


  Alapanyagok költsége
  Az alapanyagokat hobbiboltokban vagy az interneten meg lehet vásárolni. Nem drága mulatság, a színes dél-amerikai szalaggyapjúkból 10-10 grammokat vásároltam 140 forintért, a fehér borításból kicsit több kell, arra az ausztrál merino szalaggyapjút ajánlom, nem annyira szálas. Utóbbiból is 140 forint 10 gramm például a Manópostánál. A nemezelőtűbőlinkább a vastag kell, mert könnyen törik, 150 forint darabja.
  A tojás mérettől és a vásárlás helyétől függően 100-200 forintból kijöhet.

  Technika  tűnemezelt húsvéti tojásElőször a merinot húzkodjuk szét vékony rétegre és borítsuk rá a tojásra! A tűvel szép szorgosan kezdjük el döfködni. A szálak így berögzülnek a polisztirolba és az egész szépen a helyén marad. Ez a beborítás kicsit időigényes, minél alaposabbak vagyunk, minél többször szúrjuk bele a tűt, annál tömörebb és stabilabb lesz.
  A fenti képen látható egy olyan fa eszköz, amibe 4 darab tűt lehet rögzíteni. Az ilyen feladatok elvégzését kicsit gyorsabbá teszi, ha többször tervezünk tűvel nemezelni, akkor érdemes egyet vásárolni.

  A díszítés kicsit aprólékosabb munka. A gyapjút vékony szálakra tépve (nem vágva!) igazítsuk a felületre és a tűt többször beledöfve rögzítsük! Ha valami nem jó helyre ment, könnyen visszacsinálható. A szálakat a tű segítségével lazítsuk vissza és máris lehet újra próbálkozni. :)

  A tűnemezelés nem veszélytelen elfoglaltság, de kis gyakorlattal el lehet kerülni, hogy megszúrjuk magunkat. A fő szabály, hogy ne siessünk! Csak szépen, megfontoltan. Már többször "kreatívkodtunk" a gyermekeimmel ezzel a technikával és elmondhatom, hogy nagyon élvezik, hogy valami színes és szép alakul a kezeik között, ami ráadásul izgalmas is. Egyszer egy teljes harmadikas osztálynak segítettem elsajátítani ezt a módszert, sikerrel. Amelyik gyerek már képes arra, hogy félretegye a türelmetlenségét, tud így alkotni. Érdemes minél nagyobb hungarocell tárgyat használni, hogy könnyebben kézbe tudja fogni és messze kerüljön a döfés helye a kezétől.
  Vész esetére egy ragtapaszt is készítsünk oda. :)

  Húsvéti dekoráció: tűnemezeléssel hungarocell tojásokból  tűnemezelt húsvéti tojások tűnemezelt húsvéti tojások

  tűnemezelt húsvéti tojások

  Szemléltetésül egy videót is csatolok Sanxcharms-tól, az alap mozdulatok jól megfigyelhetők rajta:  Remélem sikerült kedvet csinálnom a tűnemezeléshez! :)


  Saját készítésű gyertyák
  A gyertyák mai fő funkciója a hangulat fokozása, a lakás szépítése. Már több technika is létezik, amelyekkel magunk is készíthetünk gyertyákat, könnyen és gyorsan. Közeleg a karácsony, a gyertyák fő szezonja, és nem csak dekorációként, de ajándéktárgyként is sok... »

  Délegyházi strand
  Délegyháza sokaknak a naturalizmussal egyenlő, kevesen tudják, hogy itt található Pest megye egyik legnagyobb ingyenes, fürdőruhás strandja is. Még a 80-as években jártak ide a szüleim, és a hely azóta számomra is feledésbe merült, míg végül múlt évben gondoltam... »

  Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.