Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Hobbi- és háziállatok

Hüllőt haza! - Leopárdgekkó

A leopárdgekkó szelíd hüllő, sárga-fekete mintázatával mindig a napsütést juttatja eszembe. Eredeti élőhelye Közép-Ázsia, de ma már egy jól megtervezett terráriumban otthonunkban is könnyedén tarthatjuk!

A kis leopárdgekkók tojásokból kelnek ki, majd 1-2 év elteltével érik el kifejlett testhosszúságukat (akár 25 cm). Jelenleg 2 gekkóm van, de mivel különböző korúak, ezért külön helyen kell tartanom őket, hiszen a gekkók hajlamosak a tőlük kisebb fajtársukat megenni. Legideálisabb a hasonló méretű és különböző nemű állatok tartása, mivel így elkerülhetjük a hímek közötti harcot is.

Optimális életükhöz elengedhetetlen a megfelelően berendezett és felszerelt terrárium. Hogy kényelmesen elférjenek kedvenceink, a terrárium alapterülete minimum 40x60 cm-es legyen. Mivel hazája sivatagos terület, ezért legalapvetőbb az aljzat meghatározása, ami leggyakrabban apró szemcséjű homok vagy madárhomok, nem ritkán tőzeg. A fűtést szolgálhatja egy lámpa, melyből olyat is vásárolhatunk, amely a napot és hasznos sugarait is képes reprodukálni. A másik megoldás a homokréteg alá helyezett fűtőkábel, mely nem olcsó mulatság, de praktikusabb. Mindkét fűtési módozat esetén ügyelni kell, hogy gekkónk ne égethesse meg magát! Nappal 25-31'C, éjszaka 18-23'C ajánlott.


A sivatagban napközben meleg van és csak éjszakára hűl le a levegő, ezért az ott lakó állatok is inkább éjjel aktívak. Igaz ez a leopárdgekkóra is! Ha tehetjük inkább sötétedés után etessük, azonban az elérakott ennivalónak nappal sem tud ellenállni (kivéve ha már eleget evett). Legfőbb elesége az élő lisztkukac és házi tücsök, melyhez a nagyobb állatkereskedésekben mindig hozzájuthatunk! Nyáron mi magunk is keresgélhetünk a mezőn szöcskéket, de óvakodjunk a vegyszerekkel kezelt területektől. A táplálás mellett fontos szerephez jut a vitaminozás, hiszen a nagy tömegben "gyártott" eleségállatok nem tartalmaznak minden fontos tápanyagot és vitamint. Ma már por és folyadék formájában is kapható, a lényeg, hogy legyen és rendszeresen haszáljuk! A D-vitamin beépüléséhez szükséges az időnkénti napoztatás. Emellett a gekkóknak is szüksége van friss ivóvízre, akik úgy lefetyelnek akár a kutyák.

Az éjszakai életmódhoz hozzátartozik az is, hogy napközben gekkónk egy félreeső helyen pihen. Erre a célra szinte minden megfelel neki. Lehet az egy félbevágott kókuszdióhéj, egy virágcserép, gipszből készített alagút, biztonságosan összeállított kövek, szikladarabok, faágak, fahéjak. Ezek nem mellékesen a vedlésnél is segítenek leszakítani a már kinőtt bőrt, amit egyébként a gekkók közben el is fogyasztanak.

Személy szerint mindenkinek ajánlanám ezt a kis gyíkocskát, mely kevés tanulóidő után kedves társa lehet mindennapjainknak és „dísze” otthonunknak. Többnyire nyugodt természetű, jól bírja a „simogatást” ilyenkor azonban ügyeljünk nehogy kiszökjön kezünkből, mert a lakás legelérhetetlenebb pontjára is elbújhat. Ha valamilyen kérdésed van a témával kapcsolatban írj üzenetet és megpróbálok segíteni.
(A cikket beküldte: Tappancsi)Ember árnyék nélkül 5 /Sába emlékére
Emléket szeretnék állítani egy csodálatos kutyának, aki 5 éves korában, élete teljében egy pillanat alatt összeesett és meghalt. Ő egy óriás lány snauzer, nehezen megy múlt időben róla írni, nem fogom fel, hogy ő is elment. »

A teafa olaj felhasználási lehetőségei
A teafa olaját évezredek óta ismerik és használják az ausztrál őslakosok vágások, égések fertőtlenítésére, kezelésére, de az utóbbi évtizedekben a világban már sokkal széleskörűbben alkalmazzák más egészségügyi és kozmetikai területeken is. Cikkemben felsorolom az... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.