Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: Hobbi- és háziállatok

Hüllőt haza! - Leopárdgekkó

A leopárdgekkó szelíd hüllő, sárga-fekete mintázatával mindig a napsütést juttatja eszembe. Eredeti élőhelye Közép-Ázsia, de ma már egy jól megtervezett terráriumban otthonunkban is könnyedén tarthatjuk!

A kis leopárdgekkók tojásokból kelnek ki, majd 1-2 év elteltével érik el kifejlett testhosszúságukat (akár 25 cm). Jelenleg 2 gekkóm van, de mivel különböző korúak, ezért külön helyen kell tartanom őket, hiszen a gekkók hajlamosak a tőlük kisebb fajtársukat megenni. Legideálisabb a hasonló méretű és különböző nemű állatok tartása, mivel így elkerülhetjük a hímek közötti harcot is.

Optimális életükhöz elengedhetetlen a megfelelően berendezett és felszerelt terrárium. Hogy kényelmesen elférjenek kedvenceink, a terrárium alapterülete minimum 40x60 cm-es legyen. Mivel hazája sivatagos terület, ezért legalapvetőbb az aljzat meghatározása, ami leggyakrabban apró szemcséjű homok vagy madárhomok, nem ritkán tőzeg. A fűtést szolgálhatja egy lámpa, melyből olyat is vásárolhatunk, amely a napot és hasznos sugarait is képes reprodukálni. A másik megoldás a homokréteg alá helyezett fűtőkábel, mely nem olcsó mulatság, de praktikusabb. Mindkét fűtési módozat esetén ügyelni kell, hogy gekkónk ne égethesse meg magát! Nappal 25-31'C, éjszaka 18-23'C ajánlott.


A sivatagban napközben meleg van és csak éjszakára hűl le a levegő, ezért az ott lakó állatok is inkább éjjel aktívak. Igaz ez a leopárdgekkóra is! Ha tehetjük inkább sötétedés után etessük, azonban az elérakott ennivalónak nappal sem tud ellenállni (kivéve ha már eleget evett). Legfőbb elesége az élő lisztkukac és házi tücsök, melyhez a nagyobb állatkereskedésekben mindig hozzájuthatunk! Nyáron mi magunk is keresgélhetünk a mezőn szöcskéket, de óvakodjunk a vegyszerekkel kezelt területektől. A táplálás mellett fontos szerephez jut a vitaminozás, hiszen a nagy tömegben "gyártott" eleségállatok nem tartalmaznak minden fontos tápanyagot és vitamint. Ma már por és folyadék formájában is kapható, a lényeg, hogy legyen és rendszeresen haszáljuk! A D-vitamin beépüléséhez szükséges az időnkénti napoztatás. Emellett a gekkóknak is szüksége van friss ivóvízre, akik úgy lefetyelnek akár a kutyák.

Az éjszakai életmódhoz hozzátartozik az is, hogy napközben gekkónk egy félreeső helyen pihen. Erre a célra szinte minden megfelel neki. Lehet az egy félbevágott kókuszdióhéj, egy virágcserép, gipszből készített alagút, biztonságosan összeállított kövek, szikladarabok, faágak, fahéjak. Ezek nem mellékesen a vedlésnél is segítenek leszakítani a már kinőtt bőrt, amit egyébként a gekkók közben el is fogyasztanak.

Személy szerint mindenkinek ajánlanám ezt a kis gyíkocskát, mely kevés tanulóidő után kedves társa lehet mindennapjainknak és „dísze” otthonunknak. Többnyire nyugodt természetű, jól bírja a „simogatást” ilyenkor azonban ügyeljünk nehogy kiszökjön kezünkből, mert a lakás legelérhetetlenebb pontjára is elbújhat. Ha valamilyen kérdésed van a témával kapcsolatban írj üzenetet és megpróbálok segíteni.
(A cikket beküldte: Tappancsi)Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


Kutyafáját...
Egy örökbe(nem)fogadás története az örökbefogadók szemszögéből. Érthető, hogy sok szempontból fontos a leendő gazdik szűrése, az is érthető, hogy sok a rossz tapasztalat, meg hogy embert próbáló önkéntes munka az állatmentés. De azt is meg kellene érteni, hogy nem minden gazdijelölt ellenség. »

Süssünk kenyeret otthon!
Újra a házi kenyér sütés idejét éljük. Azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy egyre többen készítik otthon a mindennapi kenyerüket. A kenyérsütőgépek jócskán meg is könnyítik az ember dolgát. Nálam többek között az szólt az otthoni kenyérkészítés mellett, hogy... »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a hobbiesotthon.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: https://www.hobbiesotthon.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2018, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.