ablak

Hőszigetelt ablakok szerepe

Az épületek leggyengébb pontját a nem megfelelő, nem jól záródó vagy nem hőszigetelt ablakok és ajtók jelentik. Nehéz megbecsülni a pontos értéket, de évente Magyarországon több milliárd forintra rúghat az az összeg, amit feleslegesen költünk fűtésre. Az épületek hatásosabb szigetelésével, korszerűbb ajtók, ablakok beszerelésével akár harmadával, negyedével is csökkenthetjük a fűtésszámlát.

Azok az ablakok, amelyek huzatosak, akár 10-15 százalékkal is megnövelhetik lakásunk hőveszteségét. Az ablakokon át távozó hőveszteség ellen leginkább a jó üvegezés véd, mindenképpen érdemes tehát két- vagy háromrétegű üvegezés mellett dönteni. Az energiatakarékos keretválasztásnál a fa, műanyag és alumínium ablakkeret egyaránt lehet jó, a lényeg a hőhídmentes konstrukció. Ha modern, jó légszigetelésű nyílászáróra cseréljük a régit, ne feledkezzünk meg a hozzá méretezett légbevezetők beépítéséről, amelyek szellőztetés nélkül is biztosítják a megfelelő légáramlatot. Ezek lehetnek szellőzőrácsok, vagy korszerű, önműködő légbevezetők.

Abban az esetben, ha takarékossági szempontból nyílászárócserét tervezünk, érdemes előtte egy thermográfiás vizsgálatot elvégeztetni. Ezzel az eljárással láthatóvá válnak a ténylegesen cserére szoruló ablakok, ajtók. Ezzel jelentős összegeket spórolhatunk, mivel a valóban szükséges cseréket fogjuk elvégezni. A hőkamera alapvetően a környezetben előforduló tárgyak, objektumok és berendezések hőállapotát vizuálisan megjelenítő eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az adott berendezésről vagy objektumról készített hőkép alapján hőállapotra vonatkozó következtetéseket vonjunk le, rendellenességeket állapítsunk meg. A hőkamera roncsolásmentes vizsgálatot képes produkálni.

A thermográfiai vizsgálat ingatlanvásárlás esetében is megfontoladó helyen szerepel a végleges döntés meghozása előtt. Érdemes tehát nyílászárócserénél szakember tanácsát kérni, mind a szükséges eszközök, berendezések kiválasztásához, mind a thermográfiai vizsgálat hiteles elvégzéséhez, kiértékeléséhez. Így válhat mérlegelhetőbbé az ingatlanvásárlás is, hiszen a kamera ahhoz is segítséget nyújt, hogy családi ház, lakás esetében a vevő meggyőződhessen a nyílászárók megfelelőségéről, a szerkezetek hőhídmentességéről.

About the author