Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Házavató

A napokban fejeződött be a házunk felújítása, ami felért egy építkezéssel. A beköltözés fáradságos munkája után örömtelibb munka a ház otthonossá tétele.
A régi és a modernkor szokásai közül jó páran halljuk a házavató ünnepséget. Ez nem csak egy egyszerű „buli”, ennek hagyománya van, mára már feledésbe merült jó pár dolog.


Régen meghatározott szokások alapján építkeztek és nem csak a kínai feng shui szerint vannak jó erők, vagy rossz előjelek. A magyar hiedelem szerint is figyelembe vették a környezeti hatásokat.
Nem építkeztek villámcsapás és leégett ház helyén, mert az vonzza a balszerencsét.
Az építkezés alatt áldozatokat mutattak be (nem Kőmíves Kelemenre gondoltam). Habár az emberáldozatokat a habarcsba kevert hajszál illetve vérrel megoldották. Egyes esetekben állatcsontvázak kerültek elő a falazatból.
A megfelelő hely kiválasztása után az alapárokba egy tönköt helyeztek el, melybe keresztet véstek, mellé szentelt vizet, barkát és Krisztus nevében aprópénzt helyeztek el.
Ebből lett a mai alapkőletétel.
Ha a ház elérte a szerkezetkész állapotot a mesterember kitűzött egy saját kezűleg szedett virágcsokrot, melyet a ház asszonya dísztett fel szalagokkal.
Ebből származhat az a szokás, amikor az épület legmagasabb pontjára egy kis feldíszített fácskát helyeznek, májfát, vagy május fát. Talán még látható egyes házakon.

A birtokba vétel jeles napja volt a házszentelő. Az ünnepségre hivatalos volt a pap, a falu kántora, a segédkezők és a mesteremberek.
A szenteltvíz és a papi áldás megtisztította a házat; a jelenlevők jókívánságaikkal és a mulatság öröme az összetartozásban rejlő pozitív energiákat hívták az új otthonba.
A modern világban mára már feledésbe merült, hogy ezeknek a szokásoknak milyen jelentősségünk van.
A lényeg az, hogy egy ilyen eseményen közeli családtagok és jó barátok jelennek meg, akikkel meg tudjuk osztani a házépítéssel járó örömöket. És nem kell az utolsó szögnek is a helyén lenni.
Egyesek a beköltözés előtt tartanak házavatót. Máshol a költözés befejeztével várják a vendégeket.
Ilyenkor illik ajándékot vinni, de ne az érték legyen meghatározó.
Lehet komoly az ajándékozó és akkor a szokásos üveg ital, édesség és cserepes virág mellett dönthet.
Lehet vicces, játékos ajándékot adni:
- vicces, feliratos lábtörlők
- zöldfűszerek vagy virág balkonládában
- kopogtató, vagy névtábla a tulajdonosok nevével
- kerti parti szett: műanyag poharak, tányérok, evőeszközök, tálak, rozsdamentes tálcák,
- energiatakarékos izzók
- hosszabbító és elosztó
- egy csemete fát, amennyiben beleillik, akár az elültetése egy programja lehet a ünnepségnek.

Remélem az olvasóimnak lesz része házavatóban házigazdaként és vendégként egyaránt!
(A cikket beküldte: 55moncsi71)Takarítsunk környezetbarát módon!
Mindig megdöbbenek, hogy egyesek mennyi mérget tesznek a bevásárlókosarukba. Aztán persze sokallják az árát. Arról nem is beszélve, hogy otthon döbbennek rá, hogy a sokat reklámozott "csodaszer", nem tünteti el a vízkövet, koszt stb. Közben pedig mérgez minket és környezetünket. »

Majd ha nagymama leszek, akkor sütök, főzök...
Második házasságomban, 29 évesen kezdtem ismerkedni a főzés rejtelmeivel, mivel az első házasságomban nem volt szükség a "konyhatündéri" teendőimre, mert a volt férjem szakács. Persze láttam tőle nagyon sok mindent, hogy mit és hogyan készít el, de leginkább... »

Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.