Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Hobbi- és háziállatok

Harci kutya...?

Nem védeni akarom azokat a fajtákat, amelyek neve elé ezt a jelzőt teszik, hanem azt szeretném, ha elgondolkoznánk kicsit azon, miért él ez az emberek fejében? Mert ha tragédia történik, akkor elaltatják a kutyát, a gazdáját pénzbírságra büntetik. Ugyanakkor nem a kutya fajtájában kellene keresni a hibát...sokszor a gazdit se ártana megnevelni.

Egy berögzült sztereotípia, ami miatt a shar-pei, a cain corso, az argentin dog, az angol bulldog, a pitbull, az angol, és az amerikai staffordshire terrier, bull terrier, rottweiler, bodeaux-i dog, bull masztiff, úgy szerepelnek a köztudatban, mint vérengző harci kutyák.
Nehéz ezt az előítéletet lerombolni, nem is ez a célom, hiszen már régesrég bebizonyították, hogy minden a gazdik nevelésén múlik.
Mi is körültekintően utánajártunk, mielőtt idehoztunk két Amstaffot.
Sokan azt kérdezték: - Normálisak vagytok??? Hogyan mertek ilyen harci kutyákat négy gyerek mellé vinni???
A válaszhoz tisztázzunk pár dolgot.

Lássuk csak, honnan is ered a fajtájuk.
Ősei Angliából származnak, fontos szerepük volt az amerikai telepesek letelepedésében. És bizonyára sokak megrökönyödésére lesz, de bizony az általános feladatok mellett bébiszitterként használták őket.
A fajta kialakulásánál az egyik oldalon ott van a súlyos izomzatú és egyéniségű bulldog, akit a marhák elfogása,és a viadalok edzettek kemény munkakutyává, a másik oldalon pedig egy vadászeb, a fürge mozgású, élénk idegrendszerű terrier.
A kettő kereszteződéséből, a legjobb géneket örökölve, a bulldog-terrierben egyesült a gyorsaság, kitartás, és hihetetlen erő.
A fizikai erejükön felül a kutya jelleme biztosította a fajta több generáción át vitt sikerét. Ezt vitték tovább a mai Amstaffok.
Már mi is tapasztalhattuk a fajtajellemzőit, hiszen rendkívül barátságos, imádja a gyerekeket, kitartó, nagyon mozgékony kutya. A kan a dominánsabb viselkedésű, viszont meghazudtolják a kinézetük miatt képzelt viselkedésüket, mert sokat eltűrnek a gyerekektől, ugyanakkor óvják, védik őket, de nem úgy, hogy rátámadnak a vélt betolakodóra. Ők így vannak nevelve. Az idegenekkel is barátságosak, kedvesek, szeretnek ismerkedni, és "simit" kunyerálni. Szeretnek játszani, bolondozni, energiájuk szinte végtelennek tűnik. Nagyon kitartóak. Hihetetlen életkedvük rögtön átragad mindenkire, aki a környezetükben tartózkodik.
Nagyon barátságosak mindenkivel - aki a közelükbe merészkedik - de ha olyan helyzet adódik, akkor azonnal szót fogadnak, és engedelmeskednek a parancsnak. Fájdalomküszöbük magas - ha a gyerekek a bőrükbe csimpaszkodva húzzák - nyúzzák őket, rájuk fekszenek, teljes nyugalommal tűrik.
Nagyon fontos volt, hogy kellőképpen szocializálva legyenek, és tudják a helyüket a család falkájában.

Amit még szeretnék kiemelni, az a fajta fizikai adottsága. Azt a hatalmas energiát, ami a kutya birtokában van, ki kell aknázni, edzeni, foglalkozni kell vele. Ennek egy jó módszere a súlyhúzás. Már hosszú évek óta évente több helyen lehet összemérni a kutyák súlyhúzó - képességeit. Csak hogy elképzelésünk legyen a teljesítőképességeikről, egy 20 kg-os kutya képes elhúzni több mint 2 tonnát, de edzéstől és képességtől függően 3-4 tonnát is képesek megmozgatni.

Zárszónak pedig annyit szeretnék megosztani veletek, hogy az Amerikai és Kanadai Állatorvosok Egyesülete támogatna egy jogszabályt, ami a veszélyes ebek tartását korlátozná, amennyiben a törvény NEM specifikusan egy kutyafajtát venne célba. Fajtától függetlenül, a temperamentum teszt döntené el, hogy egy kutya veszélyes vagy nem.
Vagyis ne a fajtájuk szerint ítéljék meg a kutyákat, hanem a vérmérsékletük szerint.

A gazdák felelőssége pedig egyértelmű a kutya támadásoknál. A szocializálás, a nevelés, nagyon fontos lenne, de sokan csak a kedvenc mutogatni való divatkutyát látják bennük.
El kéne jutnunk odáig, hogy felelősséget vállaljunk az állatainkért, akiket családtagként szeretünk.
(A cikket beküldte: csigu77)Atlasz - És a világ kitárul előttem is!
Akik részben, vagy teljesen elvesztették látásukat, minden segítségért hálásak, amit embertársaiktól önzetlenül, vagy kérésre kapnak. Tudom, hiszen közéjük tartozom. S bár szerencsés helyzetben vagyok, mert sok segítőkész ember él körülöttem, mégsem akad mindig... »

Saját készítésű gyertyák
A gyertyák mai fő funkciója a hangulat fokozása, a lakás szépítése. Már több technika is létezik, amelyekkel magunk is készíthetünk gyertyákat, könnyen és gyorsan. Közeleg a karácsony, a gyertyák fő szezonja, és nem csak dekorációként, de ajándéktárgyként is sok... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.