Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egyéb cikkek

Hangoskönyv

A legutóbbi Ünnepi Könyvhét egyik nagy meglepetése a hangos-könyvek utáni kereslet, illetve a vásárlói érdeklődés volt. A Magyar Hangos-könyv Kiadók Egyesülete (MHKE) először jelent meg a vásáron önálló pavilonnal, és az egyesületi tagok teljes választékával. A pavilont szó szerint megrohamozták a vásárlók, négy napig alig lehetett megközelíteni a standot.
A vásárlók előre jegyzetelt listákkal érkeztek, ami azt jelzi, hogy a kereskedelem még mindig nem mérte fel az ilyen típusú kiadványok iránti keresletet.


Néhány éve még hangos tiltakozást váltott ki az irodalomkritikusokból már maga az ötlet is. Most pedig Tarján Tamás, a szakma egyik igazi szaktekintélye mutat be egy könyves rendezvényen néhány kiadót abból a tízből, akik belevágnak ebbe a még ifjúkora ellenére is meglehetősen nagy fába.

Jelenleg körülbelül hatvan lehetőség kínálkozik az „olvasás” új formájának kipróbálására.

Történetesen nem mi olvasunk, henm Lukács Sándor (Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek), Udvaros Dorottya (Helen Fielding: Bridget Jones naplója) vagy Haumann Péter (Karinthy Frigyes: Így írtok ti).

Ó, még mindig hallom a betűk szerelmeseinek morgolódását! De nem épp ők azok, akik a leginkább sajnálják, hogy nincs elég idejük, alkalmuk megismerni egy-egy újonnan megjelent, vagy már régóta vágyott könyvet? Nem terveztek soha bonyolult állványt, hogy vasalás közben lehessen olvasni? Nincs egyetlen szétázott könyvük, ami belecsusszant a kádba?
Vagy mi a helyzet a hosszú autóutakkal? Hallgatni a rádió ismétlődő dallamait végig? Akkor már inkább a motorzúgás és a keréksurrogás! A kiadók kazettán is kínálnak jó néhány címet, de az igazán nagyra vágyók mp3 formátumba sűrítve vihetik magukkal a nyaralásra az egész Egri csillagokat vagy az Utas és holdvilágot.

Egyelőre a kiadványok nagy része a szépirodalom kitaposott ösvényén jár, de elkészült már néhány szakkönyv, mint a Terheskönyv kispapáknak (Frank Mungeam) rengeteg humorral és tanulsággaé, valamint az Olaszország útikönyv közel négyórányi anyaga, táj- és városbemutatásokkal és nyelvi elsősegéllyel.

Látható tehát, hogy csupa praktikum a hangoskönyv. Újdonság, s mint ilyen, hát félni szoktunk tőle. Pedig az internet sem pusztította el a könyveket, sem az olvasást. Gutenberg galaxisa nem kerül veszélybe, csak tágul.
(A cikket beküldte: Cecil)Ilcsi Mama időjárás előrejelzése - 2011/12 ősz - tél
Több évtizede készítem e leírásokat január első hetében, egész évre szólóan. Természetes, hogy e szélsőséges időjárási viszonyok között nem mindenhol van az ország területén egyforma időjárás, azonban általában nagy %-ban bejönnek a leírt előrejelzések. Sajnos még... »

Joghurtos pohárból virágcserép
Egy háztartásban nagyon sok műanyag edényke tud felhalmozódni - ha félretesszük őket, vagy szelektív hulladékgyűjtőbe szánjuk. Kis átalakítással remekbe szabott virágcserépkéket készíthetünk belőlük. »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.