|
Kategória: Egyéb cikkek HamvazószerdaHamvazószerda mozgó ünnep, a húshagyó keddet követi, ez a húsvétot megelőző 40 napos böjt első napja. Pontos időpontja attól függ, hogy mikor van a március 21-ét követő első holdtölte. Az ettől számított első vasárnap húsvét első napja, s ha innen visszaszámolunk 40 napot, akkor megkapjuk a hamvazószerda időpontját.A hamvazószerdát hívták szárazszerdának, böjtfőszerdának, aszalószerdának is. Eredete az őskeresztények korából származik, amikor is hamuval szórták be a fejüket a hívők. A hamvazkodás a XII. századtól vált általános egyházi szertartássá, amikor is II. Orbán pápa 1091-ben elrendelte, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon. Hamunak az előző évi szentelt barka elégetéséből keletkezett hamut használták, ezzel rajzolta a hívők homlokára a pap a keresztet, miközben ezt mondta: "Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és porrá leszel." A bűnbánat jelképének tekinteték a hamut, mert a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert. Úgy tartották, hogy aki meghamvazkodott, annak nem fájt a feje. Szokás volt, hogy ilyenkor a lányok fekete vagy sötét színű, egyszerű ruhákat hordtak. Böjt idején tilos volt a bál, a hús, a zsír, a zsíros ételt fogyasztása, de még a lakodalom is. Az asszonyok ezen a napon kimosták a zsíros lábasokat és félretették, hogy ne is főzhessenek azokban, a férfiak pedig abbahagyták az ivást. Böjtben senki sem ihatott még egy pohár bort sem. Egyes helyeken a tojás és a tejes ételek fogyasztását is tiltották. Csak kenyeret, gyümölcsöt, zöldséget, és az ezekből készült meleg ételeket ehettek. Kedvenc böjti ételek a cibere, a kiszi, valamint a hüvelyesekből (a borsó, a bab és a lencse) készült ételek voltak. A cibereleves búza vagy rozskorpából készült, melyet cserépedényben forró vízzel felöntöttek, néhány napig erjesztették, majd behabarták liszttel, tejföllel, és főztek még bele kölest vagy hajdinát. A böjti szigor az évszázadok alatt fokozatosan enyhült, a 21. századra már a hívők a nagyböjt időszakában is csak a pénteki böjtnapot tartják meg, ekkor kizárólag növényi táplálékot vagy halat vesznek magukhoz. Régen viszont a nagyböjt idején összesen negyvenszer, azaz naponta egyszer ettek, naplemente után. Ezt hívták negyvenelésnek. 2009-ben hamvazószerda február 25-én lesz. (A cikket beküldte: tinendo)
|