Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egyéb cikkek

Hamvazószerda

Hamvazószerda mozgó ünnep, a húshagyó keddet követi, ez a húsvétot megelőző 40 napos böjt első napja. Pontos időpontja attól függ, hogy mikor van a március 21-ét követő első holdtölte. Az ettől számított első vasárnap húsvét első napja, s ha innen visszaszámolunk 40 napot, akkor megkapjuk a hamvazószerda időpontját.

Hamvazószerda, a húshagyókeddet követi, megemlékezés Jézus böjtölésének, kínszenvedésének időszakáról, a húsvétot megelőző 40 napos böjt első napja.
A hamvazószerdát hívták szárazszerdának, böjtfőszerdának, aszalószerdának is.
Eredete az őskeresztények korából származik, amikor is hamuval szórták be a fejüket a hívők.
A hamvazkodás a XII. századtól vált általános egyházi szertartássá, amikor is II. Orbán pápa 1091-ben elrendelte, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon. Hamunak az előző évi szentelt barka elégetéséből keletkezett hamut használták, ezzel rajzolta a hívők homlokára a pap a keresztet, miközben ezt mondta: "Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és porrá leszel."
A bűnbánat jelképének tekinteték a hamut, mert a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.
Úgy tartották, hogy aki meghamvazkodott, annak nem fájt a feje.
Szokás volt, hogy ilyenkor a lányok fekete vagy sötét színű, egyszerű ruhákat hordtak.
Böjt idején tilos volt a bál, a hús, a zsír, a zsíros ételt fogyasztása, de még a lakodalom is. Az asszonyok ezen a napon kimosták a zsíros lábasokat és félretették, hogy ne is főzhessenek azokban, a férfiak pedig abbahagyták az ivást. Böjtben senki sem ihatott még egy pohár bort sem. Egyes helyeken a tojás és a tejes ételek fogyasztását is tiltották.
Csak kenyeret, gyümölcsöt, zöldséget, és az ezekből készült meleg ételeket ehettek.
Kedvenc böjti ételek a cibere, a kiszi, valamint a hüvelyesekből (a borsó, a bab és a lencse) készült ételek voltak.
A cibereleves búza vagy rozskorpából készült, melyet cserépedényben forró vízzel felöntöttek, néhány napig erjesztették, majd behabarták liszttel, tejföllel, és főztek még bele kölest vagy hajdinát.
A böjti szigor az évszázadok alatt fokozatosan enyhült, a 21. századra már a hívők a nagyböjt időszakában is csak a pénteki böjtnapot tartják meg, ekkor kizárólag növényi táplálékot vagy halat vesznek magukhoz. Régen viszont a nagyböjt idején összesen negyvenszer, azaz naponta egyszer ettek, naplemente után. Ezt hívták negyvenelésnek.

2009-ben hamvazószerda február 25-én lesz.
(A cikket beküldte: tinendo)Gerinckímélő gyerektáskák és karácsonyi ajándékok karosszékből
Alsós gyerekem elképesztő súlyú táskát cipel naponta az iskolába. Évkezdéskor ez számomra még nem derült ki, így megvettük egy olcsóbb "no name" hátitáskát, és csak később kezdtünk aggódni a könyvmennyiség láttán, miközben Kata hátát masszíroztuk estéről estére.... »

Hasznos tanácsok Horvátországba utazóknak
Pár nap, s vége az iskolaszezonnak, elindul a nyár. Sokan a magyar tengerre tervezik a szabadságukat, mások pedig Horvátországba mennek nyaralni. Most néhány tippet mutatunk be, mellyel könnyebben megszervezhetjük az idei nyaralásunk az Adriára. »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.