Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egyéb cikkek

Hamvazószerda

Hamvazószerda mozgó ünnep, a húshagyó keddet követi, ez a húsvétot megelőző 40 napos böjt első napja. Pontos időpontja attól függ, hogy mikor van a március 21-ét követő első holdtölte. Az ettől számított első vasárnap húsvét első napja, s ha innen visszaszámolunk 40 napot, akkor megkapjuk a hamvazószerda időpontját.

Hamvazószerda, a húshagyókeddet követi, megemlékezés Jézus böjtölésének, kínszenvedésének időszakáról, a húsvétot megelőző 40 napos böjt első napja.
A hamvazószerdát hívták szárazszerdának, böjtfőszerdának, aszalószerdának is.
Eredete az őskeresztények korából származik, amikor is hamuval szórták be a fejüket a hívők.
A hamvazkodás a XII. századtól vált általános egyházi szertartássá, amikor is II. Orbán pápa 1091-ben elrendelte, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon. Hamunak az előző évi szentelt barka elégetéséből keletkezett hamut használták, ezzel rajzolta a hívők homlokára a pap a keresztet, miközben ezt mondta: "Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és porrá leszel."
A bűnbánat jelképének tekinteték a hamut, mert a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.
Úgy tartották, hogy aki meghamvazkodott, annak nem fájt a feje.
Szokás volt, hogy ilyenkor a lányok fekete vagy sötét színű, egyszerű ruhákat hordtak.
Böjt idején tilos volt a bál, a hús, a zsír, a zsíros ételt fogyasztása, de még a lakodalom is. Az asszonyok ezen a napon kimosták a zsíros lábasokat és félretették, hogy ne is főzhessenek azokban, a férfiak pedig abbahagyták az ivást. Böjtben senki sem ihatott még egy pohár bort sem. Egyes helyeken a tojás és a tejes ételek fogyasztását is tiltották.
Csak kenyeret, gyümölcsöt, zöldséget, és az ezekből készült meleg ételeket ehettek.
Kedvenc böjti ételek a cibere, a kiszi, valamint a hüvelyesekből (a borsó, a bab és a lencse) készült ételek voltak.
A cibereleves búza vagy rozskorpából készült, melyet cserépedényben forró vízzel felöntöttek, néhány napig erjesztették, majd behabarták liszttel, tejföllel, és főztek még bele kölest vagy hajdinát.
A böjti szigor az évszázadok alatt fokozatosan enyhült, a 21. századra már a hívők a nagyböjt időszakában is csak a pénteki böjtnapot tartják meg, ekkor kizárólag növényi táplálékot vagy halat vesznek magukhoz. Régen viszont a nagyböjt idején összesen negyvenszer, azaz naponta egyszer ettek, naplemente után. Ezt hívták negyvenelésnek.

2009-ben hamvazószerda február 25-én lesz.
(A cikket beküldte: tinendo)Húsvéti emlékeim
Kisgyerekkoromban még elhittem, hogy a nyuszika hozza a tojásokat. A locsolóktól viszont nagyon féltem. Mindig elbújtam, így csak a tesómat locsolták meg. Édesanyám mindig mondta, hogy el fogok hervadni, de reménykedtem, nem így lesz. »

Tojásfestési ötletek húsvétra
A tradícionális tojásfestésen túl van néhány ötlet, amivel fel lehet dobni az "unalmas" piros tojásokat. Előzetesen mossuk meg a tojásokat, helyezzük őket egy edénybe, engedjük fel hideg vízzel, hogy ellepje őket, majd forrás után 10 percig főzzük őket, hogy... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.