Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egyéb cikkek

Halloween tökök és tartósításuk

Sokan nem szeretik, vagy nem ismerik el ezt az ünnepet, mert túl amerikainak érzik, vagy nem gondolják jó ötletnek, hogy vidámkodni kellene ilyen közel a Halottak napjához. De ha gyereked van, akkor ez az ünnep egy az izgalmasabbak közül, amit nem érdemes kihagyni.

Minden évben faragunk tököt (néha többet is) és készítünk halloween dekorációt a lakásunkba. Ez amolyan hagyomány féleség nálunk. Mindig megpróbálunk új dolgokat kitalálni és ebben igencsak nagy örömünket leljük. Természetesen nagy tárháza az ötleteknek az internet, így ha már nincs új idea, akkor csak "felütjük" a Pinterest nagykönyvét és onnan csemegézünk.
Ez jó alkalom arra is, hogy az apróságokkal együtt nevessünk mások viccel alkotásain, vagy tátott szájjal ámuljunk más emberek fantáziáján és ügyességén. Szerintem fontos dolog, hogy a gyerekek megismerjék az alkotás örömét, mások munkájának elismerését és a művek megtervezésének izgalmát. Nem beszélve a kivitelezés okozta örömökről. :)

Szeretnék veletek néhányat megosztani ezek közül, hátha kedvet kaptok egy kis tök farigcsáláshoz, fúráshoz, festéshez. Tényleg érdemes! Egyik sem nehéz és a végeredmény nagyon fel tudja dobni a kertet, a lakás szegletét az október végi sötét délutánokon.


1. ÖTLET: Kapd elő a fúrót!

Nehéz a vastagabb tököket késsel kifaragni, de ha fúróval esünk nekik, az már szinte gyerekjátéknak számít. Csak ki kell gondolni a mintát, esetleg ceruzával felrajzolni, majd a fúróval lyukakat készíteni. Vékonyabb-vastagabb fúrófejekkel is lehet variálni a díszítést, ami lehet akár valamilyen felirat, vagy valamilyen virág vagy inda-szerű kacskaringó is.
2. ÖTLET: Más anyagok felhasználása

Ha nem akarunk lyuggatni, akkor tekergethetünk is. Lehet zsinórból pókhálós tököt, vagy géztekercsből múmiát készíteni. Viszonylag egyszerűen jutunk így fantáziadús dekorációhoz.3. ÖTLET: Egyéb kiegészítők

Ha vannak otthon különböző kiegészítőid, amit fel tudsz használni, érdemes feltenni a tökfejekre. Ez például egy nagyon jópofa példa:
4. ÖTLET: Festés

Ez már egy magasabb fokozata a tökdíszítésnek. Vigyázz, olykor nagyobb kosszal jár, mint a faragás! ;) Az akrilfesték könnyen felvihető a megtisztított felületre. Ha fényesebb eredményre vágyunk, akkor lakkspray-vel fújjuk le száradás után.
MUNKÁNK TARTÓSÍTÁSA

A legszomorúbb dolog a halloween-i tökökben, hogy nem tartósak. :( Bár volt olyan év, amikor a rothadás és a penész 1-2 napig tovább növelte a tökfej ijesztő-faktorát. :D
Több trükk is létezik arra, hogy kicsit kitoljuk azt az időt, amíg még nem megy tönkre a művünk.

A tök belsejébe tegyünk olyan kis nedvszívó (silica) zacskócskákat, amiket például a cipők mellé tesznek a dobozba. Minél több van, annál jobb.

Ahol csak tudjuk, fújjuk le penészirtó spray-vel, vagy hígított hipóval! A nagyon elszántak az egész tököt beáztathatják hipós vízbe 30 percre. Természetesen ez gyerekmentes tevékenység és csak a kültéren hagyott tökökre alkalmazható!

Egyes források szerint (bár én még nem próbáltam) WD40-es spray-vel lefújva is növelhető a tartóssága, mert segíti megőrizni a nedvességtartalmát.

A képek forrása: http://eslamoda.com/
(A cikket beküldte: boldogzokni)Közeledik a karácsony
Amióta csak az eszemet tudom, a karácsony egy misztériumokkal és várakozással teli ünnep volt számomra. Az év legfontosabb ünnepe. A misztériuma a nagyanyám által elmesélt réges-régi történetekből, a várakozás - gyerekkoromban - az ajándék várásából, a kapott ajándék okozta örömből fakadt. »

Az olvasás szeretete
Mai rohanó világunkban, amikor a médiáé a főszerep, az emberek hajlamosak elfelejtkezni a könyvekről. Pedig egy jó könyv csodákra képes. Tanít, nevel, fejleszti a szókincsünket, kikapcsolódást biztosít, vagy akár a jókedvünket is visszahozhatja. A tévé, a DVD, a... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.