Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Ügyeskedjünk!

Ha savanyú a narancs...

Kívülről lehetelen megállapítani, melyik narancs finom, édes. Nekem már többször sikerült annyira savanyút vásárolnom, hogy senki sem tudta megenni. De ha már megvettem, ne menjen kárba: néhány kreatív ötlettel kedves téli, karácsonyi dekorációvá alakíthatjuk.

SZÁRÍTOTT NARANCSKARIKÁK

Darabja 50-60 Forint, ha készen veszed meg, de el is tudod készíteni otthon. Egyszerűnek tűnik, de azért az nem mondható, hogy nem lehet elrontani. ;) Nekem már sikerült barnára színeznem sütőben, sőt feketére égetnem mikróban ;)
Tehát a narancskarika szárítási módszerek:

1. Sütőben - kissé energiaigényes
A vékonyra szeletelt narancskarikákat a sütő hátoldalára rakott sütőpapírra sorakoztasd fel, de nem túl közel egymáshoz. Kb. 80 Celsius fokon kell 4-5 órán át szárítani, közben rendszeresen ellenőrizzük és forgassuk!

2. Mikróban - bátraknak
Nekem sikerült elégetni, mivel nem vettem elég kicsire a teljesítményt, szóval érdemes vigyázni! A leírás szerint a 4-5 narancskarika alá és fölé is tegyünk legalább 5-6 réteg fehér papírtörlőt. Ez fogja a nedvességet elnyelni. A mikrót állítsuk be 400 wattra, majd 8 perc után cseréljük ki a papírtörlőket teljesen új és száraz darabokra. Ezt ismételjük, amíg nem lesznek nagyjából szárazak a szeletek. Ezután levegőn még "zörgősre" száríthatjuk.

3. Radiátoron - ráérőseknek
Papírtörlőn, vagy sütőpapíron sorakoztassuk fel a narancs szeleteket a radiátoron és várjunk... :) Naponta forgassuk és ellenőrizzük őket. Ha túl forró a radiátor, akkor még így is könnyen megbarnulnak, ezért ilyenkor inkább vegyük le őket. Több napig tart a száradás, a meleg mértékétől és a szelet vastagságától függően.

Ha már vannak szép narancskarikáink, mire tudjuk felhasználni?
- remekül mutat az adventi koszorún
- karácsonyfadíszként a fára akaszthatod
- sorban felfűzve karácsonyi dekoráció lehet a falon
- egy nagyobb gyertya oldalára kötheted egy szép szalaggal
- karácsonyi ajándék csomagolását is feldobhatod vele
- karácsonyi üdvözlőlapokra ragasztható

Ha a következő ünnepre szeretnéd eltenni, zárt dobozban, vagy zacskóban tárold, óvd a nedvességtől, molyoktól (állítólag szeretik)!

NARANCS MÉCSESTARTÓ

A narancs mécsestartóhoz a narancsot középen körben óvatosan vágjuk be. A cél, hogy a narancs héja a két oldalon egyben maradjon és a gyümölcshőz kifejtése után legyen két narancs félgömbünk. Az alsó félgömbbe kerül a mécses. A felső félgömb tetjén vágjunk egy kör alakú lyukat (hogy ne égjen ott a héj). A két felet egybe illeszve készen van az illatos narancs mécses.
Kreatívabbak a héj oldalát kis lyukakkal is díszíthetik, de anélkül is nagyon szép és hangulatos.

ILLATOS NARANCS

Ezt is biztosan többen ismeritek, én is sokszor elkészítettem már. Az egész narancsba körben szegfűszegeket szúrunk, áttekerjük egy szép szalaggal, a masniba egész fahéj csíkokat kötünk. Nagyon jó illatosító a lakásba.

KANDÍROZOTT NARANCSHÉJ

Ahhoz, hogy a narancs héját emberi fogyasztásra alkalmassá tegyük, alaposan meg kell tisztítani, le kell súrólni róla a rávitt viaszt, kemikáliákat. Hámozás után a narancshéjak belső feléről egy éles késsel óvatosan le kell vágni a fehér réteg nagyobb részét (kapargathatod is, ha úgy neked jobb), majd a felvághatjuk őket a kívánt formára. Ha van kisebb sütiformánk, érdemes felhasználni apróbb csillagok, szívek kiszúrására, a maradékot pedig egyszerűen vágjuk fel kis háromszög, vagy négyzet alakúra.
A héjdarabokat ezután legalább 3-4 napig vízben kell áztatni, a vizet naponta lecserélve.
Ha letelt 3-4 nap, akkor a narancshéjakat dobjuk forrásban lévő vízbe és főzzük 6 percen át. A főzés után hideg vízben öblítsük le őket.
Ezután jön a cukor és a víz kimérése.
Ahány dekagramm a narancshéj ekkor, annyi dekagramm cukrot kell kimérnünk, vízből kb. annyit, amennyi ellepi. Tegyük fel főni.
Egészen addig főzzük, míg a narancshéjak üvegesek lesznek (több óra is lehet). Ekkor vegyük ki őket egy rácsra és hagyjuk lecsepegni és száradni.


Használjuk fel a műanyag palackokat!
A műanyag palackoknak nagyon sok felhasználási módja van, újrahasznosítják, van, aki újratölti és van, aki éppen valamilyen dísztárgyat csinál belőle. Nagyon sok ötletet lehet találni az interneten e témát illetően, és elég szép darabok születnek egy-egy műanyag palackból. »

Körmendi Jánossal készített interjúm és élete
Sokoldalú karakterszínész. Az általa alakított figura minden humorforrását a végletekig kiaknázó, a kellékek, a jelmez, a díszlet adta lehetőségeket egyaránt játékába bevonó, erőteljesen színes stílussal játszó, vérbeli színész. Szerepel szinkronszínészként,... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.