Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Süssünk, főzzünk!

Grillpartira

Mivel elérkezett a grillezős-sütögetős, laza kerti partik időszaka, az alábbiakban ötleteket kínálunk a grillezéshez.

A nyári időszak nagy lehetősége a kerti partik szervezése. A családi ház teraszán vagy a kertben tartott hétvégi összejövetel nagyon kellemes, felszabadító és stresszoldó élmény, hisz a hangulat laza, nem kell merev szabályokhoz kötni sem magunkat, sem a vendégeket.


A kerti partikra általában faszenes, elektromos vagy lávaköves grillezőt használunk. A húsokat, zöldségeket elkészítés előtt mindig ajánlatos bepácolni, mert a pác védőréteget képez a húson, így benne maradnak az ízek és a tápanyagok. Figyeljünk azonban arra, hogy a hús ne legyen túl sok ideig a pácban, mert akkor átveszi annak ízét, és már nem azt a hatást érjük el, amit szeretnénk. A pácolás ideje egy és hat óra közt van, a vadhúsoknál ez az idő lényegesen hosszabb, tehát két-három nap. A sütés előtt a húsokat besózzuk, só-bors-paprika keverékével, de használhatunk grillsót is. Nem szabad erős tűznél, hirtelen sütni, mert akkor a külseje megég, a közepe pedig nyers marad. A legjobb a fedős grill használata, mert ott az elkészítés egyszerűbb és az eredmény is garantált. Ha nagyon zsíros húst grillezünk, nem árt az óvatosság, mert könnyen lángot kap a parázs. A nyársot pedig ne felejtsük el megforgatni!

A halakat, makrélát, kecsegét, süllőt stb. (30-40 dkg súlyút) legjobb nyárson sütni, 5-7 percig, minden oldalról. A nagyobb darabok sütési ideje is hosszabb, kb. 30 percig tart, és ügyelnünk kell arra is, hogy a nyársot a hátgerinccsontnál fűzzük át. A halat tehát az elkészítés előtt 1-2 órával olívaolajból, fokhagymából és zöldfűszerekből (szárított kapor, kakukkfű, rozmaring) készült pácba rakjuk. Halat, halfilét süthetünk alufóliába csomagolva is, ilyenkor a tálalásnál ajánlatos fűszervajat kínálni hozzá. Ízlés szerint fokhagymával, zöldfűszerrel, curryvel ízesített, habosra kevert vajat – mindenki ízlése és fantáziája szerint készíthet ilyet.


A csirkehúshoz való pácot a következő hozzávalókból készítjük: (olíva)olaj, apróra vágott vagy szárított petrezselyem, hagyma, fokhagyma, de az üzletekben kapható grillfűszerkeveréket is választhatjuk. A pácolás ideje kb. 2-3 óra. A csirkemellet minden oldalról 3-10 percig sütjük, nem tovább, mert kiszárad, és elveszti zamatos ízét. A combokat pedig 20-30 percig. Az egész csirke sütési ideje (grillen, vagy nyárson) 50-60 perc.

A sertéshús legjavát grillezzük: a karajt, szűzpecsenyét, tarját vagy a sertésbordát. A pác ideje kb. 3-4 óra. Elkészíthetjük pikáns, édes-savanyú, fokhagymás pácban, és a legjobb, ha sütés közben ezzel kenegetjük. A hússzeleteket ne legyenek se túl vékonyak, se túl vastagok! A szűzpecsenyét körbecsavarhatjuk szalonnával, és 10-10 percig, a tarját 10-15 percig, minden oldalról, a bordát pedig kb. 30 percig sütjük, ez több időt igényel. Az édes-pikáns pác összetevői: 1 ek. méz, 1 ek. dijoni mustár, 1 ek. borecet, olívaolaj, pikáns dzsem. De fantáziánk szerint is összeállíthatunk különféle pácokat.

A marhahúst, steaket, vesepecsenyét olívaolajas, fokhagymás, borsos, petrezselyemzöldes pácban érleljük 3-4 óráig.


Természetesen zöldségeket is grillezhetünk. A közepes vastagságú szeletekre vágott zöldségeket (cukkini, gomba, paprika, paradicsom stb.) egy órára olívaolajjal összekevert zöldségekre való fűszerkeverékes pácba rakjuk, és 5-10 percig grillezzük. A kukorica fűszerek nélkül is nagyon finom. Próbálkozhatunk gyümölcsökkel is. Az almát például kettévágjuk, grillezzük, és őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal vagy -öntettel kínáljuk.

A grillezett hús körítése a friss kenyér vagy a héjában sült burgonya, és ajánlatos sűrű mártásokat is kínálni hozzá: például fokhagymás-pikánsat, vagy ketchupos-pikánsat. (A ketchupot összekeverjük frissen darált feferónival vagy chilipaprikával, őrölt borssal és sóval.)

A krumplit alufóliába csomagoljuk, és a parázson (vagy a grillsütőn) megsütjük. Majd kettévágjuk, és fokhagymás-joghurtos-tejfölös, provence-i fűszerekkel ízesített öntetet készítünk hozzá.

Szerző: Bindics Imre, főszakács
Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő hozzájárulásával.
(A cikket beküldte: netbarátnő)



Kalandozás a francia konyhában
Mivel ez nem egy mindennapi recept és az elkészítés is izgalmasan sikerült, arra gondoltam, hogy megírom cikknek. Így kerekedett belőle az élménybeszámoló, vagyis hogyan készítettük el a burgundi csigát lépésről lépésre. »

Itt van az ősz
Nincs szebb érzés a világon, mint mikor kimegy az ember a természetbe, és hatalmasat szippant a friss levegőből, miközben elfelejt minden problémát! »





Minden jog fenntartva © 2018, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.