Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Gondolkozz szelektíven!

Úgy gondolom a környezetünk megóvása az egyik legfontosabb dolog ma. Még, ha nem is érezzük, de a környezet, ahol élünk bizony-bizony velünk együtt lélegzik és próbál életben maradni... Ebben a kis cikkben megpróbáltam nektek összefoglalni, hogy mit értünk szelektív hulladékgyűjtés alatt és pár praktikával is ellátlak titeket.

Kezdésnek Ernst R. Hauschka szavait idézném:
„Mindig a holnapban reménykedünk, a holnap viszont valószínűleg tőlünk remél egyet-mást.”

Sokat gondolkodtam, hogy érdemes-e írni a szelektív hulladékgyűjtésről, illetve a környezetünk megóvásáról. Nos, biztos vagyok benne, hogy hasznos lesz ezen írásom, bár ez tőletek is függ.

Gondolom, sokan tudjátok, hogy mit értünk szelektív hulladékgyűjtés alatt, de, aki nem tudná, annak leírom. Maga a kifejezés annyit jelent, hogy a hulladékokat bizonyos kritériumoknak megfelelően válogatva gyűjtik. Fontos, hogy megkülönböztetünk szelektív hulladékgyűjtő szigetet és udvart. Nálunk Magyarországon a hulladékgyűjtő sziget az elterjedt, de mondhatom, hogy Európa-szerte is ez a közkedvelt gyűjtési mód. Lényeges különbség, hogy gyűjtőszigetek egész nap a lakosság rendelkezésére állnak, míg a gyűjtőudvarnak nyitvatartási rendje van. Veszélyes hulladékot (száraz elemek, akkumulátorok stb.) csak a gyűjtőudvarba lehet vinni.

Amit tudni érdemes

A gyűjtőszigetek konténereibe a következőképp rakhatjuk a háztartási hulladékainkat: A sárga színű konténerbe rakjuk a műanyagokat ezen belül értendő az ásványvizes - üdítős palack, háztartási flakonok, reklámszatyrok, tasakok, csomagoló fóliák. Fontos, hogy a különböző üdítős flakonokat a kidobás előtt otthon öblítsük át egy kicsit, ezzel is figyelvén a higiéniára. Illetve a PET palackokat (ásványvizes, üdítős palackok) tapossuk laposra, hogy több férjen bele az adott tárolóba.

A fehér színű konténerbe mehet a fehér üveg, tehát a színezetlen üvegek: italos, befőttes, parfümös, pálinkás, szörpös. Ezeket is nyugodtan kiöblíthetjük.

A zöld színűbe gyűjtik a színes üvegeket ez alatt értjük a zöld, barna, sárga - italos, parfümös üvegeket. Például a pezsgős és boros üvegek is ide dobjuk. Ne ijedjetek meg, mikor a tároló aljára érve széttörik az üveg. :)

A kék színű a papír hulladékok helye. Itt minden, ami papírból van, mehet bele. Az újságoktól kezdve a kartondobozokig. A papírt csak felismeri az ember. :)

Az utolsó kategória nem más, mint a szürke színű tároló, azaz a fém hulladékok helye. Ide a következők mehetnek: üdítős, sörös, konzerves, háztartási kis fémhulladékok, evőeszközök.

A dolog pikantériája az, hogy miután a „találékony” emberek felborogatták a tárolókat és kiszedték belőlük a fém hulladékokat, ezen felbuzdulva összevonták a fém, illetve a műanyag hulladékok gyűjtését. Teljes joggal. A minap is láttam, hogy épp egy felborított konténerből válogatták a nekik megfelelő tárgyakat… mit ne mondjak eléggé gyomorforgató látvány volt.

A legegyszerűbb módja az otthoni gyűjtésnek az, ha egy nejlon zacskóba gyűjtünk mindent. Mivel, ha vásárolunk általában kapunk zacskót, így abba érdemes otthon gyűjteni. Praktikus, ugyanis amikor végeztünk a hulladékok kidobásával a nejlon zacskó is mehet a sárga konténerbe.

Nos, irományom végére értem. Egy kis adalékkal szolgálnék nektek a Fővárosi Közterület-fenntartó oldaláról. „Jelenleg Budapest területén 903 gyűjtősziget áll a lakosság rendelkezésére. A szigetek száma évről-évre folyamatosan bővül.”

Ha Budapesten laksz, úgy gondolom, nem kell messzire menned, hogy találj egy hulladékgyűjtő szigetet. Kicsit mozogsz is közben és nem utolsó sorban hasznos dolgot teszel. Majd elmondhatod magadról, hogy te bizony tettél a föld megóvásáért.

Remélem, aki eddig nem volt jártas ebben a témában, most egy kicsit felvilágosodott ez ügyben.

„A múzeumok a múltat őrzik meg, a hulladék-feldolgozók a jövőt." T. Ansons
(A cikket beküldte: Tomi9046)Tények a kukáról
Hulladék vagy szemét? Két, gyakran szinonimaként használt fogalom, pedig jelentős különbség van köztük. A természetben az anyagok folyamatos átalakuláson mennek keresztül, de sohasem kerülnek ki egy zárt körforgásból. Ezzel szemben az emberi tevékenység, a túlzott... »

Miért disznó a malac?
Előrebocsájtom, hogy nem a sárban-porban fetrengő, Karácsonyra asztalra kerülő malacról beszélek. Tengerimalac a kis kedvenc, aki mellesleg egy disznó - már ami a jellemét illeti. Az a fajta disznó, akire morogsz egész nap és nem is tudod, hogy azzal a csöppnyi... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.