Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Süssünk, főzzünk!

Fűszerek! De mit mibe és mihez...?

Nagyon szeretjük az ízletes-fűszeres ételeket a családdal, de sokáig bajban voltam, mert nem is tudtam igazán, hogy melyik zöldnövényi fűszert mihez kell használni, mihez stimmel... Felkeredtem hát és összeszedtem, hogy a közkedvelt fűszereinket mihez is lehet használni, mi hozza ki minek az ízét jobban...

...és találtam olyan variációkat, amit kicsit félve, de kipróbáltam és láss csodát! Isteni lett vele az étel!

Íme a lista teljesség igénye nélkül:

Ásziai citromfű: citromillatú trópusi fűféle. Csirkehús, hal-, kagyló- és és rákételek ízesítésére használják. Thaiföldi és kínai ételek jellegzetes fűszere.

Bazsalikom: fanyar illatú, pikáns ízű. Felhasználható levesekbe, főzelékekbe, salátákba, szószokba, pácokba, sültekbe, mártásokba, darált húsokba, halételekbe.

Borsikafű: fűszeres illatú és ízű növény. Felhasználható bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz- és különféle mártások, ecetes és vizes uborka készítéséhez. Érzékeny gyomrúak bors helyett használhatják.

Kakukkfű: kámforos illatú és aromás ízű. Majoránnával, rozmaringgal, babérlevéllel, szerecsendióval és zsályával együtt ízletes. Készíthető vele bab-, borsó-, burgonya-, parapdicsom-, hal-, káposztaleves; burgonyafőzelék, saláta, baromfi- és marhasült, töltött káposzta, vadas étel, hurka.

Kapor: átható, nehéz aromájú fűszer. Készíthető belőle kaporszósz főtt marha- és tyúkhúshoz, húsgombócokhoz. Ezenkívül levesek, főzelékek, saláták, egyes gombaételek, körözöttek, sajtételek, mártások ízesítésére, valamint kovászos uborka, paprika, savanyú káposzta, és tök eltevésénél használják.

Lestyán: erős, zellerre emlékeztető, fűszeres illatú növény. Levesek, főzelékek, saláták, diétás ételek fűszerezésére használják.

Majoránna: erősen aromás, kellemes illatú, keskernyés ízű. Használják savanyú burgonyaleves, gombaleves, burgonyafőzelék, babfőzelék, mártások, húsételek, májgombóc ízesítésére. Jól fűszerezi a grillcsirke húsát és az alufóliában sült húsokat. Előnyös a bárány-, birka- és ürühús elkészítésénél.

Metélőhagyma: frissen a hagyma és a fokhagyma ízére emlékeztet. Kitűnő fűszerezője a burgonya-, bab-, borsó- és húslevesnek; a burgonya-, uborka-, francia-, hús-, virsli- és vegyes salátának; valamint különböző sülteknek, halaknak, tojásételeknek, lágy sajtoknak, mártásoknak, marinádoknak.

Oregano: aromája a majoránnára és a kakukkfűre hasomlít. Egyes levesek, főzelékek, bab-, paradicsom-, húsételek, töltelékek és halételek ízesítésére használják.

Petrezselyem: zöldjét frissen vagy szárított állapotban használjuk, és közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételhez, míg a sülteknél együtt sütjük a húsokkal. Felhasználása szinte kimeríthetetlen: levesekhez, töltelékekhez, főzelékfélékhez, főtt és pirított burgonyához épp úgy használják, mint tojásételek, saláták díszítéséhez.

Rozmaring: enyhén kámforos illatú, keserű, aromás ízű. Mártások, vadas és szárnyas sültek, zsíros húsételek (rostonsültek, rablóhús, ürücomb), töltelékek, valamint gombás készítmények kedvelt fűszere. Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok, szószok és bárányhús ízesítésére, illatosítására.

Tárkony: fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Levesek, szárnyas, hal- és vadas ételek, birka- és báránysült, zöldbab- borsó- és burgonyafőzelék ízesítésére kiváló.

Zsálya: jellemző illatú. kesernyésen aromás ízű növény. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket és azok körítéseit (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), valamint főtt tészták ízsítésére is kiválóan alkalmas.

Ezek után mindenkinek jó fűszerezést kívánok a főzéshez és CSAK BÁTRAN!
(A cikket beküldte: triniti1020)



Majd ha nagymama leszek, akkor sütök, főzök...
Második házasságomban, 29 évesen kezdtem ismerkedni a főzés rejtelmeivel, mivel az első házasságomban nem volt szükség a "konyhatündéri" teendőimre, mert a volt férjem szakács. Persze láttam tőle nagyon sok mindent, hogy mit és hogyan készít el, de leginkább... »

Csillapítsa kertvágyát!
Március 23-25. között hatodik alkalommal vár mindenkit Magyarország legnagyobb kerti életmód kiállítása és vására a Papp László Budapest Sportarénában, aki a tél után egy kis zöldre, frissességre vágyik, vagy már javában tervezi a kertje, terasza berendezését. »





Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.