Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Médiacsodák

Földi mesevilág - Bollywood

Szikrázó színek, lebilincselő történet, vérpezsdítő táncjelenetek és fülbemászó dallamok - Bollywood varázslatos világa, amely senkit sem hagy érintetlenül. Lehet szeretni, lehet utálni, de ha már láttunk egyet, az indiai filmek senkit sem hagynak közömbösen.

India sokaknak eddig az elefántjairól, kasztrendszeréről, Ghandiról, és mesés illatú fűszereiről lehetett híres. Ám egyre többen vannak, akiknek a misztikus keleti ország nevének hallatára egy furcsa szó ugrik be - Bollywood!

Nem véletlen a hasonlóság, mivel a szó az amerikai álomgyár, Hollywood után, jelen esetben az indiai álom-, vagyis filmgyártásra utal.

De mitől is olyan különlegesek ezek a filmek?

A hollywood-i kasszasikerekkel ellentétben nem kell éveket várni rájuk, hiszen Indiában évente akár több, mint húsz filmet is leforgatnak.
Sikerét talán az indokolja, hogy életszerű helyzetekről szólnak a történetek, melyeket különleges környezetben, és tálalással adnak elő.

A történetek gyakran egy kaptafára épülnek, de mindegyikben megtalálható egy kis dráma, humor, és persze az elmaradhatatlan romantikus szál.

A film, az európaik számára idegen, és talán egy cseppet meseszerű világba kalauzolja el a nézőket. A színes, hagyományos indiai viseletek, az ottani szokások, a vallás mássága újszerű élményt biztosítanak. Ezek persze nem mindenki számára elfogadhatóak, hiszen bizonyos társadalmi szerepek és normák homlokegyenest térnek el az európaiaktól, vagyis az általunk ismert, ill. elfogadottól.

Ezen kívül ezek a filmek lényegesen hosszabbak, a hagyományos másfél, esetleg kétórás produkcióktól. Nem ritka a három, sőt négy órás történet sem.
Sajátosságnak számít, és csaknem mindegyik bollywood-i filmben megtalálhatóak a zenés-táncos jelenetek. A különös hangzású, de fülbemászó dallamú indiai zene mellett a nézőket fantasztikus koreográfiával megálmodott, színes ruhákban pompázó táncosok kápráztatják el.

Ennek ellenére, vagy talán éppen emiatt a bollywood-i filmek egyre nagyobb rajongótábort tudhatnak magukénak.

A főszerepekben látható, hazájukban szinte félistennek számító, rajongásig imádott indiai színészek egyre nagyobb elismerésre tesznek szert nemzetközileg is.

Annak, aki még nem látott ilyen filmet, mindenképpen azt javaslom, hogy tegyen egy próbát.
Aki pedig már részesült abban a szerencsében, hogy láthatott egy-két bollywood-i gyöngyszemet, tudja miért lehet szeretni ezeket a különleges produkciókat.
(A cikket beküldte: Méry81)Az életem részei: anime, manga
Kiskorom óta többször próbáltam magamnak hobbit találni. Bélyeget, szalvétát gyűjtöttem, zenekarok után kutattam amiknek esetleg a rajongójuk lehetek. De sajnos Néhány nap után meguntam. Lassan felnőtt fejjel 2008-ban megismerkedtem az animéval és a mangával. »

Torkos csütörtök
A magyar néphagyomány egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang. Vízkereszttől hamvazószerdáig tart, amely változó hosszúságú időszak, mivel a hamvazószerda mozgó ünnep, minden évben más napra esik. A farsangnak számos érdekes népszokása van, bár ebből mára már... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.