Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Szórakozzunk, utazzunk!

Flippermúzeumi látogatás

Gyerekkorom szép emlékei fűződnek a helyi presszóban felállított flipper géphez. Nagyon szerettünk rajta játszani, bár ez volt a ritkább, pénzünk nem lévén... de mások játékát nézni is nagyon szórakoztató elfoglaltság volt akkoriban. Nemrég hallottam a budapesti flippermúzeumról, el is határoztuk a baráti társasággal, hogy mindenképpen megnézzük. Érdemes volt, csak ajánlani tudom másoknak is.

Minden flipper gép "őse" a 19. századi "Bagatelle-asztal" volt. A játékosok megpróbálták megütni a labdákat a botokkal, és
zsebre vagy résbe helyezni őket. A modern flipper forma felé vezető út újabb lépése a 19. század végén jelent meg, amikor a feltaláló Montague Redgrave szabadalmaztatta a "ball shoter" nevű eszközt, amely a már feltalált acélrugó használatára épült.
Ezek a játékok a bárokban és kávézókban lettek népszerűek Franciaországban és Amerikában. Még nem érmékkel működtek, a játékosoknak a labdákat kellett pénzért kiváltania.
Az első érmével működtetett "flippergépet" 1931-ben az Automatic Industries találta fel, és "Whiffle Board"-nak nevezték el. De a szerencsejáték-ipar igazán az 1930-as évek közepén pörgött fel, egy "Ballyhoo" nevű játék gyártásával. Ezt Raymond Maloney találta ki, aki később elindította a Chicago Bally Manufacturing Company-t.
Sokan úgy gondolják, hogy a "flipper" kifejezés ebben az időben jött létre, valószínűleg annak a ténynek köszönhetően, hogy ennek a korszaknak minden gépében sok lyuk és csap volt. 1933-ban kapott az első gép akkumulátort és 1934-ben vezették be az első automata pontozási rendszert. Innen vált igazán hangossá ez a játék. :)
A flippergépek népszerűsége drámai mértékben megemelkedett az 1930-as évek közepétől,
a tömegek kedvelték meg az alacsony költségű szórakoztatás ezen formáját. A magasabb pontszámok eléréséért ekkor már néhány játékos megpróbált a játék rázásával és felemelésével csalni, így 1935-ben már beépítették a "tilt" mechanizmust. Innentől ha valaki már nagyon rázta a gépet, automatikusan letiltották a karokat és a golyót leengedte a gép.
A flippergyártók száma ebben az időben exponenciálisan növekedett. Az 1930-as évek elején több mint 145 vállalat foglalkozott ezzel az Egyesült Államokban, amelyek többsége Illinois-ban volt, mivel Chicago volt a flippergyártás központja akkoriban. De a verseny erős lett, végül kevesebb mint 14 vállalat maradt talpon. A gépek népszerűek voltak a második világháború után is. Az 1948-58-as tízéves időszakot néhányan a flipper "aranykorának" nevezik.
A nyolcvanas években két nagy gyártó egyesült a piacon és a 90-es években mindketten olyan fantasztikus flipper gépek koncepcióit hozták létre, mint a Medieval Madness, a Cirqus Voltaire, a Twilight Zone, a The Theater of Magic, a Monster A Bash, a Scared Stiff
és a modern történelem legnépszerűbb flipperje, az Addams család (több mint 20 000 produkcióval), valamint sok más modern gyűjthető klasszikus és végül az arany korszak utolsó flipperjei a Cactus Canyon és a "Pinball 2000" gépek, amelyek kombinálják a videoklipeket a hagyományos flipperrel.
Manapság továbbra is továbbfejlesztik a csúcstechnológiájú eszközöket, LED-eket, LCD-ket, színes pontmátrix-kijelzőket kapnak, de a legtöbb emberben ezek a játékok már csak a régmúlt letűnt emlékei és nosztalgikus értékekkel bírnak.

Ezért is döntöttünk úgy egy csúnya téli hétvégén, hogy meglátogatjuk a budapesti flippermúzeumot. Vonzó ötlet, hogy minden flipper ingyenjátékra van programozva, így nem kell az aprópénzed folyamatosan beléjük dobálni. Cserébe elkérnek 3000 forintot (diákoktól, nyugdíjasoktól 2000-et), de ezért annyit játszol, amennyit csak akarsz, akár nyitástól zárásig, vagy amíg ínhüvelygyulladásod nem lesz. :)

A flippermúzeum lelőhelye:
Budapest XIII. kerület Radnóti Miklós utca 18.
Egy pincében találjátok, egy fém ajtót keressetek az utcában!
Nyitvatartása:
Szerdától péntekig: 16-24 óra
Szombaton: 14-24 óra
Vasárnap: 10-22 óra
Hétfő-kedd: ZÁRVA
További infók: flippermuzeum.hu

A múzeumban igazán régi darabokon is játszhattok az 1930-as évekből, de a 21. század gépeit is megtalálhatjátok és vannak kifejezetten különleges flipperek és más interaktív játékok is. Azok számára is élvezetes a látogatás, akiknek a gyerekkorukból fakadó nosztalgikus érzéseik vannak, de azoknak is, akik még életükben nem flippereztek. A gyerekek számára elhelyeztek különböző fellépőket, így az egészen kicsik is boldogan játszhatnak. Mivel a belépéskor karszalagot kaptunk, még arra is volt lehetőségünk, hogy kimenjünk vacsorázni, majd visszatérve, kicsit megpihenve, teli hassal vessük be újra magunkat ebbe a kicsit retro szórakozásba.
Mindenkinek jó szívvel ajánlom a helyet, igazán nagy élmény volt mindannyiunk számára.
(A cikket beküldte: 10milliószorosnap)Egyiptomi napló
Egy hetet töltöttünk Egyiptomban. Nagyon régóta vártam már erre az utazásra, csodás volt ott lenni. Édesapámtól kaptuk ajándékba ezt az utat, felejthetetlen élményt szerzett vele nekünk! Az utazási élményeimet írtam le. »

Konyhai hangulatok
Amikor egy új lakásba költözünk, általában sok időt szánunk a nappali, a szobák díszítésére, de a konyha sokszor a sor végére kerül ebből a szempontból. Pedig a vendégsereg is sokszor itt gyűlik össze a finom étkek körül, bármilyen apró is ez a helyiség. »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.