Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Szórakozzunk, utazzunk!

Flippermúzeumi látogatás

Gyerekkorom szép emlékei fűződnek a helyi presszóban felállított flipper géphez. Nagyon szerettünk rajta játszani, bár ez volt a ritkább, pénzünk nem lévén... de mások játékát nézni is nagyon szórakoztató elfoglaltság volt akkoriban. Nemrég hallottam a budapesti flippermúzeumról, el is határoztuk a baráti társasággal, hogy mindenképpen megnézzük. Érdemes volt, csak ajánlani tudom másoknak is.

Minden flipper gép "őse" a 19. századi "Bagatelle-asztal" volt. A játékosok megpróbálták megütni a labdákat a botokkal, és
zsebre vagy résbe helyezni őket. A modern flipper forma felé vezető út újabb lépése a 19. század végén jelent meg, amikor a feltaláló Montague Redgrave szabadalmaztatta a "ball shoter" nevű eszközt, amely a már feltalált acélrugó használatára épült.
Ezek a játékok a bárokban és kávézókban lettek népszerűek Franciaországban és Amerikában. Még nem érmékkel működtek, a játékosoknak a labdákat kellett pénzért kiváltania.
Az első érmével működtetett "flippergépet" 1931-ben az Automatic Industries találta fel, és "Whiffle Board"-nak nevezték el. De a szerencsejáték-ipar igazán az 1930-as évek közepén pörgött fel, egy "Ballyhoo" nevű játék gyártásával. Ezt Raymond Maloney találta ki, aki később elindította a Chicago Bally Manufacturing Company-t.
Sokan úgy gondolják, hogy a "flipper" kifejezés ebben az időben jött létre, valószínűleg annak a ténynek köszönhetően, hogy ennek a korszaknak minden gépében sok lyuk és csap volt. 1933-ban kapott az első gép akkumulátort és 1934-ben vezették be az első automata pontozási rendszert. Innen vált igazán hangossá ez a játék. :)
A flippergépek népszerűsége drámai mértékben megemelkedett az 1930-as évek közepétől,
a tömegek kedvelték meg az alacsony költségű szórakoztatás ezen formáját. A magasabb pontszámok eléréséért ekkor már néhány játékos megpróbált a játék rázásával és felemelésével csalni, így 1935-ben már beépítették a "tilt" mechanizmust. Innentől ha valaki már nagyon rázta a gépet, automatikusan letiltották a karokat és a golyót leengedte a gép.
A flippergyártók száma ebben az időben exponenciálisan növekedett. Az 1930-as évek elején több mint 145 vállalat foglalkozott ezzel az Egyesült Államokban, amelyek többsége Illinois-ban volt, mivel Chicago volt a flippergyártás központja akkoriban. De a verseny erős lett, végül kevesebb mint 14 vállalat maradt talpon. A gépek népszerűek voltak a második világháború után is. Az 1948-58-as tízéves időszakot néhányan a flipper "aranykorának" nevezik.
A nyolcvanas években két nagy gyártó egyesült a piacon és a 90-es években mindketten olyan fantasztikus flipper gépek koncepcióit hozták létre, mint a Medieval Madness, a Cirqus Voltaire, a Twilight Zone, a The Theater of Magic, a Monster A Bash, a Scared Stiff
és a modern történelem legnépszerűbb flipperje, az Addams család (több mint 20 000 produkcióval), valamint sok más modern gyűjthető klasszikus és végül az arany korszak utolsó flipperjei a Cactus Canyon és a "Pinball 2000" gépek, amelyek kombinálják a videoklipeket a hagyományos flipperrel.
Manapság továbbra is továbbfejlesztik a csúcstechnológiájú eszközöket, LED-eket, LCD-ket, színes pontmátrix-kijelzőket kapnak, de a legtöbb emberben ezek a játékok már csak a régmúlt letűnt emlékei és nosztalgikus értékekkel bírnak.

Ezért is döntöttünk úgy egy csúnya téli hétvégén, hogy meglátogatjuk a budapesti flippermúzeumot. Vonzó ötlet, hogy minden flipper ingyenjátékra van programozva, így nem kell az aprópénzed folyamatosan beléjük dobálni. Cserébe elkérnek 3000 forintot (diákoktól, nyugdíjasoktól 2000-et), de ezért annyit játszol, amennyit csak akarsz, akár nyitástól zárásig, vagy amíg ínhüvelygyulladásod nem lesz. :)

A flippermúzeum lelőhelye:
Budapest XIII. kerület Radnóti Miklós utca 18.
Egy pincében találjátok, egy fém ajtót keressetek az utcában!
Nyitvatartása:
Szerdától péntekig: 16-24 óra
Szombaton: 14-24 óra
Vasárnap: 10-22 óra
Hétfő-kedd: ZÁRVA
További infók: flippermuzeum.hu

A múzeumban igazán régi darabokon is játszhattok az 1930-as évekből, de a 21. század gépeit is megtalálhatjátok és vannak kifejezetten különleges flipperek és más interaktív játékok is. Azok számára is élvezetes a látogatás, akiknek a gyerekkorukból fakadó nosztalgikus érzéseik vannak, de azoknak is, akik még életükben nem flippereztek. A gyerekek számára elhelyeztek különböző fellépőket, így az egészen kicsik is boldogan játszhatnak. Mivel a belépéskor karszalagot kaptunk, még arra is volt lehetőségünk, hogy kimenjünk vacsorázni, majd visszatérve, kicsit megpihenve, teli hassal vessük be újra magunkat ebbe a kicsit retro szórakozásba.
Mindenkinek jó szívvel ajánlom a helyet, igazán nagy élmény volt mindannyiunk számára.
(A cikket beküldte: 10milliószorosnap)Csillagösvény
Pilisszántó hazánk egyik legújabb zarándokhelye. Két út közül válogathat először az ide látogató, az egyik a Sziklaszínházhoz kápolnához visz. A Pilis hegyén épült Boldogasszony kápolnához köves út vezet, ez a Csillagösvény. »

A Királynő
Az egyszerű angol lányból szépséges hercegnővé nemesült Diána halálát a mindig szenzációra éhes bulvársajtó szemtelen riporterei okozták. Biztos közrejátszott az alkoholos befolyásoltság alatt álló testőr-sofőr is de, hogy mennyire az kideríthetetlen. Az már... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.