Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Szórakozzunk, utazzunk!

Finnország - Az ezer tó országa

Nyitottnak kellene lennünk más kultúrák és országok megismerésében, ezért ehhez szeretnék segítséget nyújtani, hogy lásd - igaz az én szememmel - Finnországot, az ezer tó országát!

(Ez a beszámoló csak töredéke annak, amelyet tervezek. Olvassátok érdeklődéssel! Kérdéseitekkel a fórumban vagy privát üzenetekkel megtehetitek.)


Finnország – Az ezer tó országa

Élménybeszámoló
I. rész

Az embereket ősidők óta vonzza valami az ismeretlen, az egzotikus felé. Érdekes azonban, hogy ezeket a jelzőket általában mediterrán tájakra értjük. Mindenki oda vágyna? Nem hiszem. Létezik a világnak és a vágyaknak egy másik oldala is: a meleg helyett a hidegbe! Számunkra legelérhetőbbek Skandinávia országai.

Finnország nemcsak fekvése miatt érdekes, de bizonyos kutatási területen úgy tartják, hogy nyelvi rokonságban vagyunk a finnekkel. Ha másért nem, talán ezért megéri egy kicsit megismerni az országot!

Alig kétórás repülőút a Budapest – Helsinki vonal, kényelmes és zökkenőmentes. A repülőtérről nagyon jó lehetőség van a továbbutazásra: taxi, busz (helyi és helyközi egyaránt). A főváros nem hasonlít Budapesthez vagy bármelyik európai fővároshoz, össze nem téveszthető hangulata és kisugárzása van. Tele van emlékekkel és nyugodt finn állampolgárokkal. Mégis azt mondhatjuk, hogy Helsinki a legnyüzsgőbb városa az országnak, de ez mégsem európai nyüzsgés, sürgés-forgás, rohanás, hanem picit meggyorsított hamísítatlan finn élet! Könnyen átlátható, kiismerhető és ezernyi titkot rejtő város. Érdemes kicsit odafigyelni magára a hangulatra, az épületekre és a tipikus finn üzletekre. Ha jól megfigyeljük, akkor az országban ez a legeurópaibb város, amely kaput nyit az idegeneknek, s képes összeegyeztetni kultúrát, mentalitást és életszemléletet. Fantasztikus kevercse modernnek és hagyományosnak, pörgésnek és nyugalomnak.

Mégsem ez az általános városkép Finnországban. Az ország népessége kevesebb mint fele Magyarországénak. A terület pedig fordítottan arányos, emiatt is kisebb települések jöttek létre, és távolabb vannak egymástól, mint itthon – ez azonban nem jelenti azt, hogy elérhetetlenek! Ennek ellenére csodálatos táj fogadja az útra kelő embert! Az utak jó minőségűek, az azt körbevevő táj pedig lélegzetelállító. Rengeteg zöld, friss levegő és nyugalom várja az embert. Nincs eszeveszett száguldás és dudálás, hanem megfontolt és egymásra figyelő vezetés. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki poroszkálva megy az úton, hanem odafigyelve.

Szokás az ezer tó országának nevezni Finnországot. Ez annyit takar, hogy területének nagy részét tavak tarkítják. Bizonyos régiókban folyó-erdő-tó váltja egymást. Nyáron zöld és kék frissíti a szemet, télen minden fehér, csak itt-ott bukkan elő egy-egy örökzöld eleven frissessége. Fantasztikus látvány és lenyűgöző élmény vár minden oda érkező és oda tévedő embert! Megunhatatlan! … Szinte önkéntelenül mosolyra húzódik az ember ajka, amikor meglátja ezt az eleven, nyugodt és csendes vidéket. Semmi nem zavarhatja meg a szemlélődő ember extázisát! Olyan, mintha csak Téged gyönyörködtetne, miközben mindenkire lehengerlő hatással van! Nem csoda, hogy a finn ennyire nyugodt és csendes nép. Talán a természetből veszik ehhez az erőt és az akaratot. Mintha tudatosan harcolnának saját világuk egyediségéért, de közben nem látszik rajtuk az erőlködés, csak a harmónia és az egyszerűség.

Ez maga Finnország: szépség, természet és nyugalom.
(A cikket beküldte: PannikaM)Az ezerarcú London - II. rész
Hogy mire elég másfél nap a világ egyik legizgalmasabb és legnagyobb fővárosában? Szinte semmire! Mert hiába a tengernyi pozitív vagy negatív élmény, amikor indulni kell csak az üresség marad. Még haza sem értem, azt kívántam, bárcsak újra ott lehetnék! »

Töklámpás készítés
A halloweenkor előtérbe kerülő kivájt tökből készülő lámpás angol "eredeti" neve: Jack O’Lantern. A történet szerint Jack egy részeges ember lévén, az ördögtől egy igéretet kapott, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket azonban a mennyországba sem... »

Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.