Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Médiacsodák

Finn zene

A finn zene fejlődik. A finn zene is a kultúra egy része, olyan mint a kalevala, vagy a kávé.

A finn kortárs zene

A világtérképen Finnország egészen kicsi,de a kortárs zenének, Finnországban van a világtérképen a legnagyobb hatalma. A zene elfoglal egy központi helyet a finn társadalomban. Több éve már a finn zene egy igazi élvezet,egy egyedülálló fellendűlés.

Az 1990-es években a finn kortárs zene már nemzetközileg is ismert volt a zene iparban. Az előadók munkáit felveszik és kiadják műveiket, és a munkáikat előadják rendszeresen a világnak jelentősebb színpadain. Az elfogadott zeneszerzőkön felül Finnország jó minőségű zenei oktatás rendszere állandóan új neveket hoz a színhelynek.

A képen Jean Sibelius.

A finn Opera:
Az opera már a 70-es években elkezdődött. Azóta, minden évben lehetett látni operát Finnországban, jobbnál jobb zeneszerzőktől. A legjobban szerzett operákat,Európán kivűlre is eljuttatták.
2000-ben az Savonlinnában és a finn nemzeti színházban kisérleti elő adást adtak,ami elő lépést is jelentett a Finnországon kívüli előadásoknak. Szintén 2000-ben 14 finn operát mutattak be a tengerentúlon is.
A kórusok és a kar nagy jelentőséget tesz Finnországban. Számtalan kórusuk van, akik a tagjai kortárs zenét adnak elő, gyerek és ifjúsági kórusok. A zene oktatás szintén erős Finnországban, e mellett a rendszeres hangversenyek műkiadások és felvételek, és persze a fesztiválok.

A Finn népzene:
Nagyon él és virul Finnországban, és gyorsan fejlődik. Felhasználják a népzenei hagyományukat, sok művészük nagyon ismert a világban. És állandóan jönnek újabb tehetségek hozzájuk. Ugródeszka a Sibelius Academy, és a Folk Music Department. A Sibelyust 20 éve alapították és zeneszerzői osztályából kikerült hírességek tovább népszerűsítették szinvonalát.

Mai zene és a himnusz története:
Váratlan esemény történt 2006-ban Finnország nyerte az Eurovision dalfesztivált, a Lordi nevű banda.
Már a 80-as években megalakult banda, a Hard Rock Halleluja cimű dallal érte el a legnagyobb sikert.
A legújabb albumuk a Arockalypse 27 európai országban jelent meg, és eladtak belőle 4 milliót.

Love Metal képviselője a Him 2006-ban lett igazán sikeres a világban. A legújab albumuk a Dark Lightból több mint 500 000 db-ot adtak el Amerikában. Ami az arany lemezt is elérte. Eredetileg 1996-ban lett sikeres Finnországban, majd európában is.

A pop-rock banda The Rasmus Finnországban az első albumuk a Peep 1996-ban vált ismerté. De igazi át törést 2003-ban a Dead Letters-el érték el. Erről az albumról az első dal az In The Shadows , az a dal ami európán belűl és kívűl is sikeres lett. Mostani album a Hide From The Sun a legütősebbre sikeredett.

A Night Wish felejthetetlen sikert ért el a Once albummal 2004-ben. Bejárták vele még Dél-Amerikát is,de mikor az vége volt a banda kirúgta énekesnőjüket Tarja Turunent.

Finnország egyik legfigyelemre méltóbb az Apocalypica. Ők csellóval igazi egyéni zenét adnak elő.

Finn nyelvű zene:
A belföldi piacot nagyon is uralják a finn előadóművészek,akik finnül énekelnek. Mostanában igen nagyon népszerű a PMMP egy női duó, és már nálunk is. Jó dalszövegeik vannak, ügyes és tehetséges színpadi showal kápráztatják el a finn rajongóikat.

A helyi kedvencek közül néhány banda a Zen Cafe,CMX és a szólóénekesnő Maija Vilkkumma, olyan dalaik vannak amik nagyon sok oldalú és fülbe mászóan dallamos zene amit poppal,rockal és punkkal kevernek.

Gondolatok a finn zenéről még:
A finn zene azért olyan népszerű,mert eredeti. A 60-as évektől az állam különféle támogatásokkal biztosítja a zeneszerzők és előadóművészek megélhetését. Mai naptól is léteznek olyan elő adók akik a Sibelius Akadémián végeztek és igen ismertek köreinkben. A finn zenei nevelés különleges vonása, az hogy az általános iskolákban is zene osztályok működnek,ezzel keltik fel az érdeklődést a muzsika iránt, ahol a gyerekekből nyitott és aktiv fesztivál,vagy koncert látogató közönségé válnak.

A finn himnusz: Maamme (Földünk)

A finn nyelvü címe Finnország himnuszának Maamme. Svéd nyelven, Vart Land. A finn nemzeti himnuszt Johan Ludwig Runeberg írta 1848 Május 13-án. Fedrik Pacius zenéjével a finn Flóra ünnepen adták elő az ünnepet tartó diákok. A mű a 1808-1809-es háborút és Stal kadét történetét dolgozza fel. Valószinűleg Magyar vonatkozása is van,mert Runeberg azt mondta hogy Vörösmarty Mihály Szózatja ihlette meg.
Runeberg svéd nyelvű himnuszát, finn nyelvre fordította Paavo Cajander a XIX.sz. végén.
(A cikket beküldte: Hellsinki)Az a "nélkülözhetetlen" telefon I.
Biztosan nem vagyok egyedül: sokan emlékezhetünk arra, hogy 30-35 éve mekkora vágyálom volt egyes területeken a telefon. Akkoriban a mobilról csak álmodoztunk. Nagyot fordult a világ ezen a téren is. A jó öreg Bell ha látná... :) »

Nincs farsang fánk nélkül
A vízkereszttől, azaz január hatodikától hamvazószerdáig, vagyis a húsvét előtti negyvenedik napig tartó időszak a bálozás, mulatozás, evés-ivás ideje. A farsang a római kor szaturnáliáira nyúlik vissza (az ókori Rómában Szaturnusz isten tiszteletére hétnapos... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.