Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egyéb cikkek

Felelősen a környezetünkért! 1. rész.

Úgy gondolom, itt elsősorban a gyengébb nem képviselteti magát. Szinte kivétel nélkül anyák vagyunk, illetve szeretnénk azok lenni. Ezért is tartom fontosnak, hogy a környezetvédelemről beszéljünk. Ha a jövőre gondolok, azért aggódom, hogy a gyermekeimre milyen világ vár? Nem, nem az anyagiakra gondolok elsősorban! Lassan azon kell töprengenünk, hogy lesz-e tiszta vizük és élelmük, ami valóban élelem és nem hulladék, amit táplálék gyanánt adnak el az embereknek. Sokan erre legyintenek, pedig fontos lenne, hogy a Földre vigyázzunk! Kicsik vagyunk mi ehhez - mondják sokan - pedig sok kicsi sokra megy!

Kezdjük mindjárt a vásárlásnál. Tudatos vásárló. Ismerős a kifejezés, ugye? Mit is takar valójában? Hogyan légy tudatos vásárló?

- Cetli: vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. Tényleg csak azt tedd a kosaradba. A szupermarketek ügyes tükrökkel csábítanak vásárlásra. Mikor végül megnézed mit vettél, megdöbbensz, mennyivel több mindent pakoltál fel, mint amit terveztél. Tartsd magad a listádhoz, ne csábulj el. Ezzel a pénztárcád is kíméled.

- Mennyi műanyagot viszel haza? Mindig legyen nálad kosár, szatyor, ne fogadj el zacskót. Nézd meg mennyi felesleges csomagolóanyagot tartalmaz a vásárolni kívánt áru. Ne hidd, hogy azt nem Neked kell megfizetned. Többszörösen is. A szemét értelmetlen pénzkidobás neked és terhelés a környezetnek. Keresd az egyszerűen csomagolt árukat, újrahasznosítható csomagolást.

- Tartós használat: Kerüld az eldobható dolgokat. Az elromlott használati tárgyakat javítsd meg, ahelyett hogy kidobnád.
Kínában fogy a legtöbb egyszer használatos termék: évente milliárdszámra használnak ilyet.(Műanyag tányérok, evőpálcikák, golyóstollak stb.) A „fehér szemét” ellen médiakampányt hirdettek, hogy a kínaiak megváltoztassák szemetelési szokásaikat. Több városban rendelettel szabályozták a műanyag csomagolás mennyiségét. Hangzhou az első olyan város, Kínában, amely betiltotta a műanyag csomagolást. Az embereket szalmakosarak, szövetből varrt szatyrok és más, papírból vagy keményítőből készült természetbarát dolgok használatára ösztönzik. Nálunk valaha lesz-e ilyen kezdeményezés?

- Helyi termékeket vásárolj.
Miért jársz szupermarketbe? Mert ott mindent egy helyen, gyorsan megvehetsz?
Nos, nézzünk a dolgok mögé.
Idő- és pénztolvajok: A bevásárlóközpontokba először is el kell jutni. Ez átlagban 30 percet vesz igénybe és kb. 500 forintnyi benzin bánja. Újabb perceket vesz igénybe a parkolás, bevásárlókocsi megszerzése és a bejutás. Az üzletekben az áruk úgy vannak elhelyezve, hogy a gyakran vásárolt termékek az üzlet egymástól távol eső részeibe kerülnek. Így több száz métert is kutyagolunk, mire mindenre szert teszünk. Ráadásul időről időre átrendezik az üzleteket, hogy a keresgélő-bolyongó vevők több mindent a kosarukba tegyenek. Egy-egy ilyen bevásárlással akár 2-3 órát is eltölthetsz. Tényleg megéri? Manapság a szabadidőnk a legdrágább.

Én nagyon sok mindent a piacon veszek. Vannak régi ismerőseim: az almás bácsi - többféle finom magyar almával, amit Ő és családja termel. Nem külföldről behozott több száz km-t utaztatott gyümölcsöt kell venni. Magyarország mindig híres volt kiváló élelmiszereiről. Lassan teljesen tönkreteszik a magyar gazdákat. Erről mi is tehetünk, ha a külföldi árut vesszük meg az üzletben a hazai helyett. Aztán ott a néni a mennyei rózsaburgonyával. Nyáron tőle vettem a szilvát is, amiből a lekvárt főztem. Minden gyümölcsöt akkor veszek, mikor szezonja van. Nem kell a januári paradicsom. Nincs íze és tele van vegyszerrel. Majd veszek nyáron hazait a piacon a nénitől, akitől az édes csemegekukoricát is veszem. Vagy nézzük a fokhagymát. A magyar a legjobb, még sincs az üzletekben. Van viszont kínai. Köszönöm nem. Sorolhatnám még… A tejet háztól hordjuk majd 10 éve. Az aztán tényleg tej. Olcsóbb mintha boltban venném és sokkal finomabb. A tojást és húst is hasonlóképpen oldom meg.

Nem gondolom, hogy többet költenék, vagy több időmbe telne, mintha mindezeket a hipermarketben venném meg. Így viszont magyar árut veszek, amit nem utaztattak kilométereket, ezzel súlyosan terhelve a környezetet. Nincsenek agyoncsomagolva. Táskát, kosarat, szatyrot is mindig viszek magammal. Végül pedig ezt a szegény kis országot is segítem azzal, hogy nem a külföldi-gyakran gyengébb minőségű-terméket veszem.

Ezek apróságok, de ha egyre többen így tennének, sokat jelentene.
Rengeteget lehetne még írni erről, azt hiszem meg is fogom tenni. Tehát akinek tetszett, várhatja a folytatást. Kedves anyukák és leendő anyukák, gondoljunk a gyermekeinkre! Ezt a Földet unokáinktól kaptuk kölcsön!
(A cikket beküldte: Darcy73)Egy mesterséges nyelv
Ismered az eszperantó nyelvet? Érdekes világ, óriási mozgalom, rengeteg barát, különös nyelv. Ha van diplomád, de nincs nyelvvizsgád, akkor olvasd el az alábbi néhány sort! Könnyebben, rövid idő alatt megtanulható ÉLŐ NYELV! »

Szórakozz olcsón és segítesz is vele!
Egy kicsiny békásmegyeri iskola Jótékonysági Családi Napot szervez június 10-én pénteken 13 órától. Izgalmas programokkal várnak minden látogatót. A délután teljes bevételéből az iskola udvarára szeretnének kis játszóteret, hogy azok a gyerekek amik szüleik... »

Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.