Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egyéb cikkek

Felelősen a környezetünkért! 1. rész.

Úgy gondolom, itt elsősorban a gyengébb nem képviselteti magát. Szinte kivétel nélkül anyák vagyunk, illetve szeretnénk azok lenni. Ezért is tartom fontosnak, hogy a környezetvédelemről beszéljünk. Ha a jövőre gondolok, azért aggódom, hogy a gyermekeimre milyen világ vár? Nem, nem az anyagiakra gondolok elsősorban! Lassan azon kell töprengenünk, hogy lesz-e tiszta vizük és élelmük, ami valóban élelem és nem hulladék, amit táplálék gyanánt adnak el az embereknek. Sokan erre legyintenek, pedig fontos lenne, hogy a Földre vigyázzunk! Kicsik vagyunk mi ehhez - mondják sokan - pedig sok kicsi sokra megy!

Kezdjük mindjárt a vásárlásnál. Tudatos vásárló. Ismerős a kifejezés, ugye? Mit is takar valójában? Hogyan légy tudatos vásárló?

- Cetli: vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. Tényleg csak azt tedd a kosaradba. A szupermarketek ügyes tükrökkel csábítanak vásárlásra. Mikor végül megnézed mit vettél, megdöbbensz, mennyivel több mindent pakoltál fel, mint amit terveztél. Tartsd magad a listádhoz, ne csábulj el. Ezzel a pénztárcád is kíméled.

- Mennyi műanyagot viszel haza? Mindig legyen nálad kosár, szatyor, ne fogadj el zacskót. Nézd meg mennyi felesleges csomagolóanyagot tartalmaz a vásárolni kívánt áru. Ne hidd, hogy azt nem Neked kell megfizetned. Többszörösen is. A szemét értelmetlen pénzkidobás neked és terhelés a környezetnek. Keresd az egyszerűen csomagolt árukat, újrahasznosítható csomagolást.

- Tartós használat: Kerüld az eldobható dolgokat. Az elromlott használati tárgyakat javítsd meg, ahelyett hogy kidobnád.
Kínában fogy a legtöbb egyszer használatos termék: évente milliárdszámra használnak ilyet.(Műanyag tányérok, evőpálcikák, golyóstollak stb.) A „fehér szemét” ellen médiakampányt hirdettek, hogy a kínaiak megváltoztassák szemetelési szokásaikat. Több városban rendelettel szabályozták a műanyag csomagolás mennyiségét. Hangzhou az első olyan város, Kínában, amely betiltotta a műanyag csomagolást. Az embereket szalmakosarak, szövetből varrt szatyrok és más, papírból vagy keményítőből készült természetbarát dolgok használatára ösztönzik. Nálunk valaha lesz-e ilyen kezdeményezés?

- Helyi termékeket vásárolj.
Miért jársz szupermarketbe? Mert ott mindent egy helyen, gyorsan megvehetsz?
Nos, nézzünk a dolgok mögé.
Idő- és pénztolvajok: A bevásárlóközpontokba először is el kell jutni. Ez átlagban 30 percet vesz igénybe és kb. 500 forintnyi benzin bánja. Újabb perceket vesz igénybe a parkolás, bevásárlókocsi megszerzése és a bejutás. Az üzletekben az áruk úgy vannak elhelyezve, hogy a gyakran vásárolt termékek az üzlet egymástól távol eső részeibe kerülnek. Így több száz métert is kutyagolunk, mire mindenre szert teszünk. Ráadásul időről időre átrendezik az üzleteket, hogy a keresgélő-bolyongó vevők több mindent a kosarukba tegyenek. Egy-egy ilyen bevásárlással akár 2-3 órát is eltölthetsz. Tényleg megéri? Manapság a szabadidőnk a legdrágább.

Én nagyon sok mindent a piacon veszek. Vannak régi ismerőseim: az almás bácsi - többféle finom magyar almával, amit Ő és családja termel. Nem külföldről behozott több száz km-t utaztatott gyümölcsöt kell venni. Magyarország mindig híres volt kiváló élelmiszereiről. Lassan teljesen tönkreteszik a magyar gazdákat. Erről mi is tehetünk, ha a külföldi árut vesszük meg az üzletben a hazai helyett. Aztán ott a néni a mennyei rózsaburgonyával. Nyáron tőle vettem a szilvát is, amiből a lekvárt főztem. Minden gyümölcsöt akkor veszek, mikor szezonja van. Nem kell a januári paradicsom. Nincs íze és tele van vegyszerrel. Majd veszek nyáron hazait a piacon a nénitől, akitől az édes csemegekukoricát is veszem. Vagy nézzük a fokhagymát. A magyar a legjobb, még sincs az üzletekben. Van viszont kínai. Köszönöm nem. Sorolhatnám még… A tejet háztól hordjuk majd 10 éve. Az aztán tényleg tej. Olcsóbb mintha boltban venném és sokkal finomabb. A tojást és húst is hasonlóképpen oldom meg.

Nem gondolom, hogy többet költenék, vagy több időmbe telne, mintha mindezeket a hipermarketben venném meg. Így viszont magyar árut veszek, amit nem utaztattak kilométereket, ezzel súlyosan terhelve a környezetet. Nincsenek agyoncsomagolva. Táskát, kosarat, szatyrot is mindig viszek magammal. Végül pedig ezt a szegény kis országot is segítem azzal, hogy nem a külföldi-gyakran gyengébb minőségű-terméket veszem.

Ezek apróságok, de ha egyre többen így tennének, sokat jelentene.
Rengeteget lehetne még írni erről, azt hiszem meg is fogom tenni. Tehát akinek tetszett, várhatja a folytatást. Kedves anyukák és leendő anyukák, gondoljunk a gyermekeinkre! Ezt a Földet unokáinktól kaptuk kölcsön!
(A cikket beküldte: Darcy73)Kötelező biztosítás 2011. évi váltás – november 30-ig érdemes dönteni
A kötelező biztosítás 2011. évi kampányában az átlagdíjak 17.000 forintra csökkentek, érdemes mindenkinek átszámolni a díját, mivel az ügyfelek 90%-a talált kedvezőbb ajánlatot magának! Kötelező biztosítás 2011. évi váltás – november 30-ig érdemes dönteni »

Nem hagyományos tojásfestés - dekupázs tojások
Egy ötletet szeretnék megosztani azokkal, akik a hagyományos piros-színes tojások helyett vagy mellé szeretnének mintával díszítetteket is készíteni. A decoupage (dekupázs) a technika nagyon egyszerű, csak egy kis ügyesség és türelem kell hozzá. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.