Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Szórakozzunk, utazzunk!

Észtország - Tallin

Júliusban sikerült egy hetet eltöltenem Észtország fővárosában, Tallinban. Az idő csodálatos volt, a város gyönyörű, legszívesebben már most visszamennék... A tengerpart, igaz nem pálmafák, hanem fenyőfák vannak és nem néger fiú hozza a koktélt, de aki egy kicsit is szereti az északi országokat, és nem ijed meg a "hidegebb" időtől, annak nagyon jó élmény lehet egy kirándulás Észtországba.

2010 júliusában lehetőségem volt egy hetet eltölteni Tallinban. Bár én a barátom családjához mentem, de számos utazási irodánál elérhető egy észtországi utazás.
Repülővel az út - prágai átszállással - kb. 4 óra. A repülőjegy, attól függően, hogy mikor és hol foglalja le az ember, olyan 76.000 forint körül mozog.
Életem első repülőútja volt, izgatott is voltam, hogy jól sikerüljön minden. Megérkeztem a tallini reptérre. Hasonló módon, mint Ferihegyen itt is megy a városba busz, taxi.
Amit fontos tudni a tömegközlekedésről, hogy többféle jegyet lehet venni a buszra, villamosra, trolira, attól függően, hogy mennyit akar utazni az ember. Egy buszjegy olyan 180 - 300 forint körül van, csalni nem érdemes, mert a büntetés akár 12.000 forintnak megfelelő korona is lehet. A tömegközlekedési eszközök tiszták, rendezettek, bár vannak elég öregecskék és nyikorgósak is.
Ami a turisták által kedvelt hely, az Vanalinn, más néven Old City. Gyönyörű házak, templomok, csodálatos a Parlament épülete, bár inkább valami babaháznak tűnik, mert rózsaszín. Ezzel szemben van a legnagyobb hagymakupolás templom. Csodálatos a kilátás, úton - útféle szuveníres, kézműves boltokba botlunk. Engem egy kicsit a belváros Győrre, vagy Sopronra emlékeztet, azzal a kivétellel, hogy itt van tengerpart.
Tengerpart. Észtországban nem fizetős a strand, mint például a Balatonon. Az ember kimegy, viszi a kis elemózsiás kosarat, törölközőt, plédet és csak van. A legjobb este 9-kor még a strandon lenni. Az északi fehér éjszakák miatt a nap csak olyan 11 óra körül nyugszik, de 4.30-kor már megint világos van.
Tallinn, csak úgy, mint Budapest, vagy a többi európai főváros hemzseg a bevásárló központoktól. A legnagyobb talán a Rocca del Mar, mely a tengerpart mellett található, vagy Virus Kaubamaja a városközpontban (egyébként a legtöbb busz ott áll meg, sőt ott található a helyközi buszállomás is).
Első nap, amikor megérkeztem, akkor volt a Nyári fesztivál (Summerfest 2010.) az Ölesummerban. Ölesummer egy domboldalon lévő félig fedett, de szabadtéri színpad, ahol a koncerteket és a fesztiválokat bonyolítják. Nagyon szép helyen van. (Itt található a legdrágább wc, ami 1,1 millió forintba került és a talliniak rettentő büszkék rá - inkább ironikusan értem.)
A President Palace, a KUMU egy kicsit távolabb van Vanalinntől, de ezek is nagyon csodálatos helyek. Szerintem az Elnöki Palota parkja a legszebb, amit valaha láttam. Szökőkutak, színes virágok, szobrok.

Kicsit szégyellem magam, mert mikor elindultam, azt hittem Észtország tipikus posztkommunista szovjet utódállam, ahol minden szürke és semmi szépség nincs. Azt hittem, hogy sokkal keletebbre van, mint Magyarország, de rájöttem, hogy ők már sokkal nyugatabbra vannak bizonyos dolgokban, mint mi. Gondolok itt például a műanyag, a fém palackok, dobozokra, ami náluk betétdíjas. Sokkal elterjedtem a szelektív hulladékgyűjtés, mint nálunk és nagyon pozitívnak tartom, hogy az összes göngyöleg betétdíjas.
A boltokban ugyanazok a termékek találhatóak meg, mint Magyarországon. (Külön örültem a magyar bornak és a magyar pezsgőnek.)
Lehet, elfogult vagyok, de én ott is otthon éreztem magam. Kicsit furcsa a nyelvek kavalkádja, majdnem 40% az orosz lakosság aránya, de nagyon sok a francia, görög turista.
Csodálatos hely, nekem első látásra szerelem.
Az árak színvonala hasonló, mint nálunk. 2011. január 1-től Euro lesz a hivatalos fizetőeszköz, jelenleg az észt korona. Egy korona olyan 17-18 forint körül van. Szinte akármelyik kicsi pénzváltóban lehet magyar forintot beváltani.

Mindenképp érdemes megismerni a balti államokat, ha valaki már unja Horvátországot, Olaszországot, mert ez is elérhető közelségben van.
(A cikket beküldte: vikucka)Utazásom története
Egy héttel ezelőtt részt vettem egy olaszországi utazáson. Nagyon kecsegtető volt az ajánlat, 6 nap, 5 éjszaka, csekély 80 ezer forintért, +3 nap fakultatív program, ami 10 ezer Ft volt/nap. Ezt nem lehetett kihagyni! Svédasztalos reggeli, teljes ellátás, kész ajándék! »

A tojásról
A tojás tápláló,ízletes és olcsó étel,ugyanakkor sok benne a koleszterin,és a ha nyersen vagy nem eléggé megfőzve fogyasztják betegséget is okozhat. A barnás héjú tojásokról sokan azt hiszik, hogy táplálóbbak a fehér héjúaknál. Az ilyen tojásért nem érdemes... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.