Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Ügyeskedjünk!

Dekupázs, de okosan

Ha valaki beleszerelmesedik a dekupázsba, sajnos rá kell jönnie, hogy az alapanyagok, eszközök bizony elég sokba kerülnek a hobbiboltokban. Mit tesz ilyenkor az élelmes kézműves? Helyettesít.

Dekupázsragasztó helyett:

- Tapétaragasztó. Ez a legtöbb felületre kiválóan megfelel. Egy zacskó, por alakú ragasztó időtlen időkig kitart. Egyszerre egy befőttesüvegnyit keverjünk be úgy, hogy sűrűn folyó állapotú legyen. Fafelületekhez, gipszhez, kerámiához nagyszerűen alkalmazható, de üvegre és fémre inkább ne próbálkozzunk vele. A végeredmény egy kissé lassabban szárad, mint a dekupázsragacs, valamint matt felületet ad.
- Könyvkötészeti ragasztó. Ez állagra sokkal inkább hasonlít a dekupázsragasztóra, de annál jóval sűrűbb. Jól felhígítva gazdaságos helyettesítő.
- Plextol. Művészellátókban kapható elsősorban, de a hobbiboltokban is előfordul. Akrilát alapú diszperziós kötőanyag. Felhasználásánál általában 3 rész vízzel célszerű hígítani. Szép fényes felületet ad. Temperához keverve akrilfestékhez hasonló tulajdonságokkal ruházza fel azt, azaz vízállóvá válik.

Akrilfesték helyett:

- Tempera. Olcsó, ámde kevéssé hatékony helyettesítő, mivel nem önmagában nem vízálló, illetve a ragasztó feloldhatja. Plextol hozzáadásával javíthatunk ezen a tulajdonságán.
- Beltéri falfestékek. Célszerű megvenni egy kisebb vödör (4 literes) diszperzitet, mert sokoldalúan fel tudjuk használni. Önmagában a fehér festékkel alapozhatunk és festhetünk is, de beltéri színezők (pl. Aquakolor) hozzáadásával bármilyen színt előállíthatunk tetszésünk szerint.

Szalvéta helyett:

- Használhatunk csomagolópapírt, dekupázspapírt (gyönyörű, ámde drágább megoldás), színes újságkivágásokat, címkéket, bélyegeket, bármit, ami papíralapú és megtetszik. Arra figyeljünk, hogy a festék ne kenődjön rajta, mert a ragasztó aztán szétáztatja a mintát.

Egyéb eszközök, anyagok:

- Drága hobbiboltos faalapok helyett lapszabászatokban, barkácsboltokban méretre vágathatunk magunknak megfelelő nagyságú alapot.
- Gipszalapot magunk is önthetünk, ehhez öntőformát hobbiboltból, modellgipszet pedig háztartási, vagy festékboltból vehetünk.
- Művészecsetek helyett főleg nagyobb felületekhez praktikus a rendes (1-1,5-2 colos) festőecset.
(A cikket beküldte: Jamina)Karácsonyi ötletek és különleges akció!
Bizonyára már benned is felmerült, hogy idén korábban kezded el a karácsonyi készülődést, hogy mindenkinek a legnagyobb örömet tudd szerezni. Akármit is ajándékozol, az átadás módja, a csomagolás sokat jelent. Egy személyes üzenet a jól választott könyvben,... »

Húshagyó kedd
A húshagyó kedd régiesen húshagyat, a farsang utolsó napja. Nevének eredete az olasz karnevál szó tükörfordításából ered, latinul carnem levare „húst elhagyni” kifejezésből származik. A húsvét előtt ezen a napon szabadott utoljára húst enni. »

Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.