Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Hobbi- és háziállatok

Csincsillák otthon

A csincsilla egy kis szürke mókushoz hasonlító állatka. Az Andok hegységbõl indult világkörüli útjára és ért el hozzánk is. Nagyon sok alfaja ismert, de számomra legkedvesebb az egyszerű, úgynevezett standard csincsilla.

Az én "családom" már 2002 decemberében bővült 1 fővel, őt Csincsinek hívják. Tudtuk, hogy szeretnénk egy kisállatot a lakásba, de lehetőleg kevésbé kártékonyat és olyat kerestünk, amely nem hagy el mindet egy-két éven belül, mert akkor a szívünk szakadna meg. Az új "szerzemény" igen bánatosnak tűnt, mindig csak gubbasztott a sarokban, alig evett és a sopánkodó sírásán kívül semmit nem hallottunk. Úgy gondoltuk ez így nem mehet tovább, így társat szereztünk neki januárban, őt Csininek hívják. A kezdeti harcok után meglepődtünk, hogy a csincsilla tud beszélni!? Folyton búgnak, bubognak, mint a galambok.

Szóval számunkra az ideális választás a csincsilla lett, mivel ketrecben tartható ha nem vagyunk otthon, átlag életkora pedig akár 15-20 év is lehet:))) Az utóbbi adat figyelembe vételét kérem mindenkitől, aki esetleg csincsilla vásárláson gondolkodik. Ami még a csinek mellett szól: nincs szaguk, nem bolhásak és keveset zajonganak.

A csincsilla egy külön egyéniség, saját gondolatai vannak, saját magánélete, amit nem mindig enged megzavarni. A lány csincsillák legfőbb fegyvere a vizelete, amit nem rest bevetni, ha támadást tapasztal. A simogatást nem mindig tűrik jól, de rendszeres próbálkozással kézhez lehet őket szoktatni.

A mi "családunk" rendszeresen szaporodik, ha valaki párban kívánja őket tartani, erre is fel kell készülnie. A vemhesség kb. 3,5-4 hónapig tart és szembetűnő az anya csin viselkedésének megváltozása. Sokkal visszahúzódóbb, sokkal fáradékonyabb és rendszerint az oldalán fekve pihen. Általában 2 kicsinyük van, de előfordult az is nálunk, hogy csak 1 születet és a következő vemhesség alkalmával pedig 3 taggal bővült a társaság.

A kicsik egyből bundával együtt születnek, egyből másznak, verekednek és táplálkoznak. Kb. 1 hét elteltével lesz igazi csincsilla formájuk, addig a fejük viszonylag nagy a testükhöz képest. A kicsiket és anyukájukat külön kell választani az apukától, mert fennáll a veszélye, hogy az apa bántalmazhatja a bébiket. A kicsiket 10-12 hetes korukban javaslom elválasztani, illetve elajándékozni, eladni.

A kis "mókusok" nem igényelnek túl sok mindent, szükséges: egy ketrec, egy itató, egy tál az ételnek, egy tál a fürdető homoknak (kvarcmentes fürdető homok), forgács, csincsilla táp, egy fa amit rághatnak, vagy fog koptató kő (boltokban kapható). Nem kötelező, de nem árt ha időnként veszünk: vitamin falatok, mézes-magos rúd, multivitamin csepp, só tabletta. Imádják az almát, körtét, abonettet, pattogatott kukuricát, csokit, kekszet és igazából mindent ami finom.
(A cikket beküldte: Macilány)Ember árnyék nélkül 2. rész
Kutyusom halála óta kijárok heti 2-3 alkalommal a kutyamenhelyre önkéntesként. Kenneleket takarítok, kutyát sétáltatok. Sokan megalázónak tartják, nem tartanak normálisnak. Pedig takarítás közben lehet velük kapcsolatba kerülni, ja és nagyon jó hallgatóság is :).... »

La Dolce Vita Avagy étkezés olasz módra...
Ahány ház annyi szokás, tartja a mondás. Ám az olaszok étkezési szokásaira ez csupán részben vonatkozik, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy egyetlen itáliai konyha sem létezhet tészta, friss bazsalikom, oregánó vagy éppen balzsamecet nélkül. A temperamentumos... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.