Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egyéb cikkek

Böllérverseny

A történet még tavaly előttre nyúlik vissza, amikor is pár lelkes fiatal kiötölte, hogy akár milyen aprócska a mi falunk - egy anyafaluhoz tartozunk, akinek mindig csak nyűg voltunk a nyakán -, mert kb. 50 család, cca 150 fő lakja, akkor is tenni kell valamit, hogy az itt lakók szép környezetben, jól érezhessék magukat. Megalapították a Kistérségi Faluért Egyesületet (nevezzük így).

Ez sem ment egyszerűen. A polgármester egyszerűen úgy vette, hogy azért szervezkedik az a pár ember, mert az akkor aktuális polgármester választáson meg akarják dönteni, a már legalább 15 éve fennálló hatalmát. Mondjuk, erre többször is tettek az anyafaluban kísérletet, de mindig azok voltak többen, akik a polgármester mellett álltak.
Tudni kell, hogy a mi falunk még képviselőt sem tud delegálni a képviselő testületbe, egyszerűen nincs akkora a választók létszáma. A polgármester kegyesen megengedte, amikor az Egyesület megalakulni látszott, hogy részt vehetnek a közgyűlésen, meghallgathatják az ott elhangzottakat és beszámolhatnak arról, mire lenne szüksége a kis falurésznek. Persze, csak 1, max. 2 fő.
Aztán telt-múlt az idő és a hivatalos út végigjárása után tavaly hivatalosan is megalakult az Egyesület. A polgármester csak jó képet vágott a dologhoz, de partner nem igen akart lenni. Ez meglátszott abból, hogy pl. a közgyűlésről szóló értesítéseket a Menyem, akit a közösség az Egyesület Elnökének megválasztott, mindig késve kapta meg. Ha volt más hivatalos elfoglaltsága, vagy nem volt ideje átszervezni, vagy nem tudott részt venni a közgyűlésen. Nem buta teremtés a Menyem, tele van ötletekkel, ezekre a buktatókra is talált megoldást. Egy-két testületi ülés elég volt ahhoz, hogy kiderüljön, a képviselők közül kik azok, akik szimpatizálnak Vele, ill. az Egyesülettel és kik azok, akik nem. Így mindjárt támogató is akadt a testületben, amit a polgármester megint csak nem nézett jó szemmel. Annak ellenére, hogy a polgármesteri kasszában az ilyen Egyesületek, civil szervezetek részére elég szép summa áll elkülönítve és kapnak minden elképzelésre támogatást, a mi Egyesületünknek csak hosszas könyörgés után adtak némi pénzalapot. Már az is eredménynek számított, hogy számla ellenében a vásárolt és szükséges dolog árát engedte kifizetni.
Tavaly pl. szinte európai színvonalú játszótér került a régi rissz-rossz, veszélyes játszóeszközök helyére. A nagyobb gyerekeknek focikapukat csináltak, hálóval ellátva. Nagy volt a gyerekek öröme. Miután sikerült kicsikarni fűnyírót és fűkaszát, rendszeresen vágva van a fű úgy a játszótéren, mint a hozzá tartozó közterületen (ez eddig nem volt megoldott, évente max. kétszer küldtek az anyafaluból embereket, akik levágták a gazat).
A temetőkapu is tönkrement. Azt is addig szorgalmazták, amíg a polgármesterség hozzájárult, hogy vegyenek alapanyagot, az egyik falubeli pedig összehegesztette a vasakat, új oszlop is került, most ismét olyan a temetőkapu, amilyet a hely megillet.
A buszmegálló váróhelyének műanyag részeit is tönkretették vandál egyedek. Ezt is kicserélték... És még sorolhatnám.
Mivel a megalakulás éve töredék év volt, a Menyem úgy döntött, abban az évben nem szed tagsági díjat.
Ahogy telt-múlt az idő, a kételkedő falubeliek is csatlakoztak az Egyesülethez.
Ekkor a Menyem, aki egy másik egyesülettel jó kapcsolatot ápol, kitalálta annak elnökével, hogy szervezzenek egy böllérversenyt. Egy ilyen esemény mindenképpen jót tesz a falunak. Az embereknek, a falu hírnevének, nem utolsó sorban bizonyítás a polgármester felé, hogy itt komoly munka folyik. A komoly munkának pedig velejárója a szórakozás is.

Így jutottunk el végül a címben említett Böllérversenyhez. A falu apraja-nagyja nagy lelkesedéssel készülődik. Megvan a böllér, aki a falut képviseli, segítők, készítők, sütő-főző asszonyok, mindenkinek találtak feladatot, aki szeretett volna magának. Meghívott vendégek is lesznek. Mégpedig elég neves megyebeli emberek, akik a későbbiekben még segítségére lehetnek az Egyesületnek, ha a sors úgy hozza. Az még külön érdekes volt, hogy amikor a Menyem felkérte a polgármestert, hogy legyen ő is az egyik zsűritag, csak húzta a száját és azt mondta, hogy ő csak szimpla "pofavizitre" gondolt, ilyen elfoglaltságra nem. Aztán, amikor a közgyűlésen elhangzott a program és hogy többek között kik lesznek a meghívott vendégek, a polgármesternek csak a szeme kerekedett nagyra!
Tapasztalt róka pedig. Észrevehette volna, hogy a Menyemet jobb, ha komolyan veszi. Mert amit eddig a fejébe vett, azt véghez is vitte. Nagyon rátermett teremtés. Sajnos, még egy évet kell várni, akkor lesz hivatalosan 1 éves az Egyesület. Akkor már önállósodhat anyagilag a polgármesteri hivataltól. Pályázhat saját jogon, mindenre, amire csak lehet. Akkor már esetleg még arra is sor kerülhet, hogy egy kis közösségi házat építtessenek, mert az sajnos nincs. Most a valaha volt tejcsarnok kb. 2x3 m-es helyiségét használják összejövetelre, ha szükséges.

Egyenlőre nagy az izgalom a faluban. Régen nem volt ilyen "buli". Mire a cikkem megjelenik, már régen túl leszünk a versenyen. Ha esetleg érdekel valakit, akkor meg tudom írni, ki lett a győztes. Ámbár itt mindenki csak győztes lehet. Emberek, egy falu, mára kissé elidegenedett lakói kerülnek közelebb egymáshoz. Kicsi falu lévén más szórakozási lehetőség sincs. Akkor meg kell teremteni a maguk szórakozását. Lesz zene, tánc, minden, ami kell.
(Közben már meg is írhatom, a falu böllére lett a győztes! Nagy öröm ez!)

És, remélem, írásom minden egyes sorából kiderül, mennyire büszke is vagyok a Menyemre, akivel - nem utolsó sorban - nagyon jó a kapcsolatunk is!:)
Még felmerülhet egyesekben, hogy tulajdonképpen miért is írtam le ezeket? Azért, hogy a mai világban az ilyen kis falvakba is vissza tud térni az élet, csak a módját kell megtalálni. Tucatszám lehetnek szerte az országban hasonlóak, hátha egy ilyen példa kell csak, hogy ők is változtassanak.
(A cikket beküldte: Rozália)Orchideák
Egyre többen foglalkoznak orchideákkal. Van akik csak kedvenc szobanövényként tartják, de egyre többen komlyabb "melegházat" létesítenek és ott ápolják a gyönyörű és változatos virágú dísznövényeket. »

Megérkezett életem szerelme!
Elmondok egy olyan történetet, mely ritka és szép. Betegségem folytán itthon tartózkodom, és minden álmom egy goldi volt. Persze pénzünk, az nincs. Tudom, nem olcsó venni egy ilyen kutyát, de rám mosolygott a véletlen! Duplán is! »

Minden jog fenntartva © 2018, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.