Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Az ezerarcú parafa

A műanyagok kiszorítják a parafát – vélték sokan századunk derekán. A parafa azonban számos olyan előnyös tulajdonságot egyesít magában, amelyek még napjainkig sem pótolhatók tökéletesen műanyagokkal.
Ráadásul ezért erdőket sem kell kivágni, hiszen csak a növény kérgét hántják le 9 évente, egészen a paratölgy haláláig, ami akár 250 évig is várathat magára.


Miért jó a parafa?
- Természetes, sokoldalú anyag.
- Lélegzik, nem penészedik alatta a fal.
- Kopásálló, tartós.
- Jó hang- és hőszigetelő.
- Nem allergizál.
- Nem támadják meg a rovarok, rágcsálók.
- Szép és változatos mintákkal rendelkezik.
- Festhető.
- Egyszerű a használata.

Mihez használható?

Ragasszuk csempére! Mivel párataszító, nyugodtan használható a konyhában és a fürdőszobában is. További előnye, hogy a korábbi csempét nem kell leverni, egyszerűen elég, ha a fugákat töltőanyaggal eltüntetjük, majd a már sima felületre felragasztjuk a parafát. Ragasztás után lakkozzuk le, hogy az illesztések mentén is vízhatlanná váljon.

Ragasszuk falra! A parafaburkolat felrakása házilag is elvégezhető. A festett, vagy meszelt falat csak csiszolni kell, a tapétázott felületeknél még erre sincs szükség. A 2-4 mm vastag falburkoló parafához oldószeres ragasztót használjunk. A szobákban nincs szükség lakkozásra sem, kivéve ha csillogóbb felületet szeretnénk kapni.
Hidegebb falakra vastagabb parafa réteget ajánlanak, remek hőszigetelő tulajdonságai miatt.

Burkoljunk padlót! Ez már nem olyan egyszerű, mint az előző kettő. Ennek oka az, hogy minden kis repedést, mélyedést ki kell egyenlíteni a padlón, mivel később a rugalmas parafa ezekbe belenyomódhat. Ehhez önterülő aljzatkiegyenlítő használható. Ezután a parafa padlólapokat már csak le kell ragasztani, vagy kaphatók csaphornyozott változatban is, amelyeket csak össze kell pattintani, mint a laminált padlólapokat. A lerakás után az illesztékek miatt le kell még lakkozni a felületet, hogy ne tudjon alá folyni a víz.

A falak és a padló burkolásán kívül használhatjuk a parafát régi bútorok felújítására is, vagy pl. a hűtőszekrény bevonására. A maradék parafa darabokból készíthetünk edényalátéteket, faliújságot, képkeretet.

A burkolatok tisztítása és karbantartása igen egyszerű, mivel porszívózás után nem szükséges egyéb, mint az ajánlott ápolószerrel átitatatott nedves (kifacsart) ruhával feltörölni. Amennyiben a burkolatokat az ajánlott napi- és tartós ápoló és karbantartó szerekkel tisztítják, a padló hosszú évek után is eredeti szépségükkel és megjelenésükkel szereznek örömöt használójuknak.

Források:
Praktika magazin 2001/10
Élet és tudomány magazin
www.mimi.hu - parafa


A mikulásvirág gondozása
Ha november, akkor megérkezett a mikulás! Euphorbia pulcherrima Igen kedves olvasó jól látja megérkezett a mikulás a virágüzletek polcaira. Sokan vagyunk, akik nem tudnak ellenállni a piros dömpingnek, de amikor haza visszük otthonunkba ezt a szép növényt… »

Salátatippek
Alábbi írásunk szerzője a saláták világába kalauzol bennünket. Érdemes vele tartani! Régebben elég egyoldalú volt az étlapunkon a salátakínálat: uborka-, káposzta-, paradicsom, krumpli- és vegyes saláta. Amióta azonban hozzánk is begyűrűzött a reformkonyha... »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.