Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Otthon és kert

Az egyszerűség kedvéért

Amikor elhatároztam, hogy ezt a blogot írni kezdem, már nagyon összegyűlt bennem a méreg. Azt hiszem itt lesz lehetőségem kikáromkodni, kidühöngeni magam. Mert a tehetetlenség miatt mást nem tudok tenni, de talán ez is több mint a némaság, beletörődés abba, ami körülöttünk most zajlik a világban.

Az, hogy a blogom neve Bio, csak a flanc miatt van, a kutya se figyelne fel az írásomra, ha csak „Falusi szemléletmód”-ot, „Ősi szokásokat” írnék címnek. Pedig az volt ám az igazi biogazdálkodás, csak ők nem hívták annak, miért is hívták volna. Ugyanis nem kellett különbséget tenniük nem bio és bio között.
Még nem mérgeztek.
A régi falusiak a világ legtermészetesebb dolgaként gondozták a zöldséges kerteket, nevelték az élelmiszer növényeket, gyönyörű virágjaikat. A tudásuk megfigyelésen alapult, amit a generációk úgy adtak át egymásnak, mint a mai Egyetemen a professzor a diákjának.

Hatalmas tudás birtokosai voltak.
- A természet figyelése megtanította őket mindenre:
- Hogyan viselkedik az elültetett növényük,
- Milyen reakciókat váltanak ki egymás iránt/növénytársítás/
- Hogyan hasznosítsák a környezeti feltételeket
- Mikor érett be, hogyan gyűjtse be, hogyan tárolja a termést
Nem szennyezte a környezetét sem motoros kapával se vegyszerrel.
Tapasztalatból ültette a jól bevált helyi fajtákat, amikből még a magokat is legyűjthette, mert nem hibridek, génmódosított növényei voltak. Ettől függetlenül erős immunitással alkalmazkodtak a helyi éghajlathoz, termőföldhöz.
Aztán az újkor szele végig söpört a vidéken, és megjelent többek között a matador nevű gyilkos méreg. Szórták nagyanyáink mindenhová, növényre, kutyára, macskára. De még az ágyuk derékaljára is. Ész nélkül, csak azt vették figyelembe, hogy milyen hatásos a krumplibogár elpusztítására, és minden másra.

Itt kezdődött a mérhetetlen és tudat nélküli élelem mérgezés.
A matador kísérteties szelleme, bár be lett tiltva, de még az élők csontjaiban most is kísért. Későn jöttek rá pusztító erejére, eleinte csak a megpuhult tojáshéj, az abnormális fejlődések hívták fel a figyelmet rá, de megjelentek a rákos elváltozások is. 1968-ban aztán gyorsan betiltották Magyarországon a DDT használatát.
De a lavina elindult a lejtőn, a fejlődés a vegyszeres mezőgazdaság felé gyors iramot vett.
Megjelentek a műtrágyák, a gyomirtók, a különböző permetező szerek a kiskertekben is. Hozzáértő tudás a fasorba se volt, legalább az lett volna. A jó vetőmag, ami addig volt idejét múlttá vált, mivel a belőle kikelt növény a kirabolt földön legyengült, nem hozta a régi formáját. Megjelentek a betegségek. A válasz erre, még több kemikália, hátha az segít.

Nem segített.
Létrejöttek a Vetőmag Kutató Intézetek, elkezdődött a játék, hibrideket állítottak elő. Ami elviseli az új környezetet. Az már kérdés se volt, hogy tovább szaporításra alkalmatlanná vált.
Megjelentek a nagyáruház láncokban a piacokon a tetszetős küllemű zöldségek, lassan kiszorítva a kiskertből felkínált árut.
De kérdés sem volt már akkor, hogy melyik áru egészséges, úgy nézett ki egyik se.
Az emberek lassan ébredtek fel sajnos, ez a folyamat most is tart, hogy váltsanak a szemléletükön. Lassan tudatosult bennük, hogy az élelmezés ilyen drasztikus mérgezése csak egyet eredményez, krónikus betegségeket és halált.
A szárnypróbálgatás eredményeként sorra jelennek meg a környezetünkben az öko-bio gazdaságok, de még sajnos csak az elején járunk a változásnak. Néha úgy tűnik behozhatatlan, kijavíthatatlan hibák tömegével állunk szemben. Eltűntek a régi vetőmagok, amik hozták az élet energiát állatnak, embernek. A földek ki vannak merülve, az ökoszisztéma megbomlott.
Sok év kell, hogy újra induljon minden, talán sikerülne is, ha összefogás nagyobb lenne, és szigorú törvények szabályoznák, tiltanák az élet elleni gazdálkodást.
De a profit a pénz őrület hadviselésben van az élhető bolygó ellen.
Ezért nőtt óriássá a GMO, kikísérletezte hozzá a génmódosított növényeket, amit uralkodóvá akar tenni minden országban, kiszorítva onnan a helyi fajtákat.
Hangosan hirdeti közben, hogy tömeget tud előállítani, így nem lesz éhezés a földön. Mellékesen csak ő gyártja a génkezelt növényeihez a vegyszereket, mert annak még a régi kemikália se használ. Az ilyen növény kultúrák megölik a rovarvilágot, pusztítanak.

Fontos a behozatal és termesztés teljes tilalma. Azokon a területeken, ahol géntechnológiát alkalmaznak, a föld eredeti állapotát nehezebb visszaállítani (10 év), mintha egy lebetonozott területet kellene újra termővé tenni. Ezek a termékek hosszú távon fogyasztva, generációkon keresztül károsítják az egészséget, befolyásolják a hormon rendszert, az idegrendszert és a nemzőképességet. Az új generációk, azaz fiaink, unokáink nagy valószínűséggel torz képleteket hordoznak majd születésükkor. Ezt egyetlen szülő sem akarhatja!

Világszerte tüntetések folynak ellene, többek között a növényi ökoszisztéma védelme miatt, de kiváltképp az emberre és állatra gyakorolt hosszú távú hatása miatt.
Hát itt tartunk most.

Soha nem volt még ilyen nagy feladata a természetes életet védő embereknek.
Bármi áron védelmezniük kell az élhető életet. Nem engedhetik meg, hogy visszafordíthatatlan pontra érjen az ökoszisztéma, hogy kipusztuljon a sokszínű faj a földön. Nagyon fontos feladat, hisz az ember is ott van az élelmezési lánc tetején.
A gén manipuláló felborítja a bioszférát a földön.

Áthozva a blogomból:http://gazdalkodjunk.blogspot.hu/2014/01/az-egyszeruseg-kedveert.html
(A cikket beküldte: anyoka100)Katonás rend vagy kreatív káosz?
Rend a lelke mindennek? Lehet, hogy könnyebb, ha rend van körülöttünk, de a kreatív káosznak is megvan a saját bűbája. Biztos, hogy akik rendben élnek, boldogabbak? »

Hontalan Állatok Világnapja
Az internet és a közösségi oldalak világában azt hiszem, mindannyian rengeteg segítségkérő felhívást olvashatunk, melyben olyan állatokért, kutyákért, macskákért emelik fel emberek a hangjukat, akiken túladtak, bántottak, kidobtak. Sokan vannak. Sokkal többen, mint amennyin segíteni tudnak. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.