Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Médiacsodák

Az a "nélkülözhetetlen" telefon II.

2004 karácsonyán utolért a sorsom: kaptam ajándékba egy nagyon helyes mobilt. Vasárnap birtokba vettem, hétfőn eldicsekedtem vele a kollégáknak, kedden reggel ripityára törtem, mert véletlenül kiesett a táskámból. :(

Mondtam az ajándékozónak: sokkal egyszerűbb lett volna, ha frissiben a fejéhez vágom. :D

Persze megjavíttattam (hosszú hetekbe telt). Viszonylag hamar hozzászoktam; leszámítva, hogy tucatszor felejtettem a munkahelyemen vagy otthon. Sőt mi több, meg is szerettem a kis dögöt, mert hamar rájöttem, micsoda komfortos eszköz. :)
De a vele való telefonálást továbbra se vittem túlzásba: a 3500 Ft-os feltöltőkártya egy év alatt sem fogyott le soha.

Bonyolódott a helyzet amikor 2012 nyarán hivatali telefont kaptam. Egyrészt mert onnan fogva két készülékre kellett vigyáznom, másrészt mert gyakran rejtélyes hívásokat kaptam. Mindig szám kijelzése nélkül csengett, s ha felvettem, senki nem szólt bele, csak furcsa zörejeket, szirénázásszerű hangokat hallottam. Mutattam nem egyszer a kollégáimnak: "figyeljetek, Marslakók akarnak kapcsolatba lépni velem". :) Az ilyen hívások 10-15 percen belül 2-3 alkalommal is megismétlődtek, s szinte nem volt hónap, amikor elmaradtak volna.
Kiderítettem, hogy kié volt előzőleg a szám, s megkérdeztem, hogy nincs-e riasztójuk, ami telefonra jelez. Mondta, hogy van, de ők nem észleltek egyszer sem jelzést, pedig a felesége telefonjának szólnia kellett volna. Megkértem, nézzen utána, mert nagyon zavaróak ezek a hívások. Valamit csinálhatott, mert azt követően megszűnt a jelenség. Ám a mai napig is keresik az ismerősei azon a számon, ami már az én hivatali elérhetőségem. (Nagyon nem értem, hogy amikor egyazon országos szervezetben dolgozunk, mi értelme volt annak, hogy megkaptam a számát, s az ő új száma csak egy számjegyben tér el az enyémtől.)

A hivatali telefon nagyon kényelmes, mert a munkaidő alatt gyakran helyet változtató munkatársaimat el tudom érni, s velük ingyen lehet beszélni. Nem szólva arról, hogy amit nincs időnk munkaidő alatt kitárgyalni, azt délután, hétvégén pótolni tudjuk.
Mivel a telefonálási szokásaim nem változtak, nem hogy nem merítem ki, de meg sem közelítem a számomra flottán kívülre engedélyezett keretet.

A helyzet fokozódott, amikor 2013 karácsonyára a rogyadozó, 9 éves telefonom helyett okostelefont kaptam; az akkor elérhető ár-érték arányban csúcsnak számító modellt. Azt aztán mindenre használom, csak telefonálásra nem. Ha csak tehetem, vonalasról beszélek, max. a skype-olok vele.
Végül is multifunkciós telefont beszélgetésre használni? :) Arról nem is beszélve, milyen macerás felvenni: nem elég megnyomni egy gombot, agyba-főbe kell simogatni.

Igen érdekesen alakultak a mobiltelefonálási szokások.
A "kedvenceim" azok, akik kinyomják a telefont, ha nincs kijelezve a hívó fél száma. Ezt sose fogom megérteni. Azzal érvelnek, hogy rejtett számról általában "rátukmálós" hívások érkeznek. És akkor mi van??? Az ilyenekbe néhány másodperc alatt olyan határozottan belefojtom a szót, hogy szélsebesen menekülnek, meg se próbálnak győzködni.
Épp a minap hívtak rejtett számról. Közvélemény-kutató volt. Nagyon örültem, mert az évek óta a bögyömben lévő kéményseprők szolgáltatásaival kapcsolatban faggatott (na persze, az utolsó 2-3 kérdés politikai volt). Jó alaposan elmondtam ezen a fórumon is a lesújtó véleményemet a társaságról.

A másik véglet: ha látja a kolléga, hogy én hívom, nem veszi fel, mondván: ja, úgyis mindjárt az irodája felé megyek, majd beszélünk személyesen. Aztán a millió dolga közepette természetesen elfelejtkezik rólam. Ám ha rejtett számról hívom, a kíváncsisága felveteti vele. :D
Olyankor szoktam letiltani a számomat, ha semmiképpen nem akarom, hogy akár véletlenül is felhívjanak. Ezzel az a baj, hogy általában elfelejtem, hogy hol tartok, engedélyezett-e a számom megjelenítése. Jól pofára eshetek, mert meghiúsult kapcsolatteremtésnél nem tudnak visszahívni. De akik ismernek, szoktak szólni a letiltott számért.

Aztán ott vannak a notórius zaklatók, akik oly mértékben megkeserítik egyesek életét, hogy azok kénytelenek számot változtatni. Velem szerencsére nem történt ilyen. Ha történne, egész biztosan nem választanám megoldásnak a számváltoztatást, mert az nem kis kényelmetlenséggel jár. Vannak más eszközök is az ilyen esetek kivédésére. Különben is: ha valaki olyan bolond, hogy "passzióból" hívogat valakit, az ő pénze fogy. Az viszont igaz, hogy a zaklatottnak meg a türelme... (Ezen a portálon is van nem egy ilyen témájú fórum, hozzászólás.)

Utcán megszokott látvány a gyaloglás közben telefonáló sok ember. Ám összezártan, pl. tömegközlekedési eszközökön igencsak zavaró mások magánéletét, ügyintézését hallgatni.

És azt sem értem, hogy a főnökeim, akiknek külön-külön hatalmas irodájuk van, miért az én íróasztalom közelében járkálnak fel s alá, mint a ketrecbe zárt oroszlán, és intézik fennhangon a cég ügyeit. A kollégáim többsége kivonul a néptelen folyosóra, s ott beszél, hogy ne zavarjon másokat. Bár köztük is van olyan, aki nem törődik vele, hogy mások dolgoznak, ordibálva intézi a magánügyeit. Szerintem ez enyhén szólva bunkóság.

Te hogyan látod ezt a kérdést? Milyen kalandjaid adódtak ezzel a technikával?
(A cikket beküldte: syria)Olvasási ajánlat
Érdekelt, hogyan létja egy fiatal írónő a történelmnek azt a szakaszát, melyet csak szülei, nagyszülei éltek meg. Érdekes témaválasztás, szatírikus látásmőd arra a korszakra, mely sokszor a humor morzsáit is nélkülözte és inkább a bánattól a szomorúságtóé maradt... »

Kiránduljunk!
Nem vagyok egy sportos, túrázó, mégis szeretnék kedvet csinálni sokaknak egy kis tavaszi erdőjáráshoz, családi kiránduláshoz, barátokkal, gyerekekkel, kutyával, kinek hogy tetszik. Én magam nagyon szeretem az erdőt, az erdei túrákat. Pár alkalommal voltam már... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.