Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Hobbi- és háziállatok

A vadászgörény

Ami a nevét illeti, akárki is nevezte el, biztosan nem gondolt a későbbi előítéletekre. Bármennyire is rossz névre keresztelték, hátsó gondolataink ellenére egyáltalán nem áraszt kellemetlen szagot, s vadász létére biztosan nem támadja meg egyik macskánkat sem. Kedves kisállat, aki ha jó nevelést kap, minden rágcsálónál több szeretetet és odafigyelést ad gazdájának.

Előnye, hogy alomra is lehet szoktatni, így akár lakásban is tartható. Megfelelő odafigyeléssel kedves, ragaszkodó háziállatok nevelhetünk belőle. Nem jelent nagyobb költséget, mint bármely más háziállat, s gazdája odafigyelését ezerszeresen meghálálja. Más kisállatokkal szemben elég borsos áron forgalmazzák, ha nem tenyésztőtől, hanem hobbi állattartótól vásároljuk, olcsóbban is hozzájuthatunk.

Táplálkozás

A vadászgörények, bármennyire is rágcsáló kinézetűek, inkább fehérjét és zsírt igényelnek, mint zöldséget vagy gyümölcsöt, ezért utóbbiakkal nem is érdemes próbálkozni. Persze háziasításukat követően alapvetően megváltozott táplálkozásuk, ezért inkább egyénfüggő, hogy melyik kisállat mit fogyaszt szívesen. Egyes példányok zöldségpártiak, míg mások a májkrémnél nem adják alább.

Azt hihetnénk különleges gondoskodást igényel, pedig elég egyszer megtalálni a megfelelő táplálékot, és a későbbiekben ugyanazt vásárolni. Általában a kismacskák számára gyártott tápok is megfelelnek, de még jobbak a kifejezetten vadászgörények számára gyártott jó minőségű tápok. Fontos, hogy ne csak száraz tápon éljen, mindig keverjünk hozzá egy kevés konzervet is.

A húsokat is kedvelik, így jutalomként főtt- vagy párolt húst is adhatunk nekik. Fehérjeigényük miatt legjobbak a fehér húsok. Fontos, hogy az állatnak mindig legyen friss vize.

Tartás

A görények számára mindenféle környezet megfelelő, a legjobb persze a tágas tér faágakkal, odúval. Más háziállatokkal szemben a vadászgörényt nem célszerű és nem is ajánlott egy évben 2-3 alkalomnál többször megfürdetni. Lakásban is tartható, de mint minden állat, ő is rendelkezik egy jellegzetes szaggal. Mint a legtöbb kisállat, ő is sétáltatható pórázon, anélkül azonban nem célszerű szabadba vinni.


Szerző: Kókai Kata
Megjelent partneroldalunk, a Családinet hozzájárulásával.


Kutyafáját...
Egy örökbe(nem)fogadás története az örökbefogadók szemszögéből. Érthető, hogy sok szempontból fontos a leendő gazdik szűrése, az is érthető, hogy sok a rossz tapasztalat, meg hogy embert próbáló önkéntes munka az állatmentés. De azt is meg kellene érteni, hogy nem minden gazdijelölt ellenség. »

December – Advent, karácsony, újév
Talán érdemes az év -sokak szerint- legszebb, legmeghittebb ünnepe előtt olvasni pár sort az adventi ünnepkörről, a hozzá kapcsolódó szokásokról. Érdekes bepillantani más országok, más kultúrájú népek szokásaiba is. »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.