Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Süssünk, főzzünk!

A tojásról

A tojás tápláló,ízletes és olcsó étel,ugyanakkor sok benne a koleszterin,és a ha nyersen vagy nem eléggé megfőzve fogyasztják betegséget is okozhat.
A barnás héjú tojásokról sokan azt hiszik, hogy táplálóbbak a fehér héjúaknál.
Az ilyen tojásért nem érdemes többet fizetni.
A héj színe a tojó fajtájára utal és nem a tojás tápértékére.


Egy egész tojás átlagosan 70 kcal(292 kj)energiát tartalmaz biztosítja a napi fehérjeszükségletünk 10%-át,és egyéb tápanyagok is találhatók benne.
A sárgája kb.215mg koleszterint tartalmaz.
Mivel egyes vélemények szerint a táplálékkal bevitt koleszterin emeli a vér koleszterinszintjét,és ezáltal növeli a szív-és érrendszeri betegségek veszélyét,a szakemberek a tojássárgája mérsékletes fogyasztását javasolják.
A tojásellenes kampány azonban kezd összeomlani.
Egy több mint 200 tanulmányt összegző elemzés megerősítette,hogy a telített zsírsavak,nem pedig az elfogyasztott koleszterin a bűnös a magas koleszterinszintért.
(Egy tojás 2 g telített zsírsavat tartalmaz).
Más vizsgálatok kimutatták,hogy fiatalok esetében napi 3-4 tojás elfogyasztása sem okoz változást a vér koleszterinszintjében.
Egyes szakértők szerint,ha a koleszterinszintünk a normális tartományban van,akkor akár heti vagy ennél több tojást is ehetünk.Viszont akinek magas a vérkoleszterinszintje,annak korlátoznia kell a tojásfogyasztását,kevesebb telített zsírsavat tartalmazó ételt kell fogyasztania,és meg kell szabadulnia súlyfeleslegétől.

Biztonságos tárolás.
A szalmanella megtalálható tiszta, feltöretlen tojásokban is,tehát nem biztonságos a nyers vagy nem eléggé megfőtt tojás fogyasztása.
A rántottát addig süssük,amíg már nem folyós.A tükörtojás mindkét oldalát süssük három percig(vagy csak az egyik oldalát négy percig,de lefedve).
A lágytojást addig főzzük,amíg a sárgája össze nem sűrűsödik.Ne használjunk nyers tojást majonéz vagy fagylalt készítéséhez.A tojást maximum három hétig saját kartondobozban a hűtőszekrény hideg belső részében tartsuk(ne az ajtóban).Ha főzéshez nyers tojást használunk,utána mossunk kezet,mossuk el az edényeket és a munkafelületet.Sok étteremben szolgálnak fel lágy omlettet.A cézársalátához és más ételekhez használt tojást nem főzik elég keményre,ezért ezekhez pasztőrözőtt tojást használnak a szalmanellafertőzés veszélyének kiküszöbölésére.Ezek a vendéglők számára készült termékek folyékony állapotban kaphatók(a tojás nem praktikus a héjában pasztőrözni).A folyékony pasztőrözött tojástermékek koleszterin-és szalmanellamentesek.

A tojásallergia
Három évnél fiatalabb gyermeknél a tojás allergiás reakciót válthat ki.
Gyakori tünet a viszkető bőrkiütés,általában a száj kürül.Ha a gyermeknek légzési nehézségei vannak,azonnal hívjunk orvost.A legtöbb gyermeknél a tojásallergia egy éven belül elmúlik.A betegség elkerülése érdekében mégse adjunk egy éves kor alatti csecsemőnek tojást. Ha a családban előfordult allergia, a szoptatás ideje alatt kerüljük a tojásfogyasztást.
(A cikket beküldte: badonyimariaeva)



Haverok, buli, szendvics
Vegyünk példának egy egyszerű (akár szilveszteri) összeröffenést, melyre a legjobb barátainkat hívtuk meg. Nem lesz hatalmas buli, nem szeretnénk drága pénzért egy egész sült malacot rendelni, a pizzarendelésnél pedig egy kicsit eredetibbek lennénk. Készítsünk... »

Azok a fránya tárgyak!
Az embert élete során rengeteg tárgy veszi körül. Ezek egy jó része nélkülözhetetlen (ruha, tároláshoz, életvitelhez szükséges bútorok, eszközök, stb.) Más részüket hobbiból szerezzük be. Aztán, ha nem vigyázunk, azon kapjuk magunkat, hogy a tárgyaink kitúrnak minket a lakásból. »




Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.