|
Kategória: Süssünk, főzzünk! A tojásrólA tojás tápláló,ízletes és olcsó étel,ugyanakkor sok benne a koleszterin,és a ha nyersen vagy nem eléggé megfőzve fogyasztják betegséget is okozhat.A barnás héjú tojásokról sokan azt hiszik, hogy táplálóbbak a fehér héjúaknál. Az ilyen tojásért nem érdemes többet fizetni. A héj színe a tojó fajtájára utal és nem a tojás tápértékére. A sárgája kb.215mg koleszterint tartalmaz. Mivel egyes vélemények szerint a táplálékkal bevitt koleszterin emeli a vér koleszterinszintjét,és ezáltal növeli a szív-és érrendszeri betegségek veszélyét,a szakemberek a tojássárgája mérsékletes fogyasztását javasolják. A tojásellenes kampány azonban kezd összeomlani. Egy több mint 200 tanulmányt összegző elemzés megerősítette,hogy a telített zsírsavak,nem pedig az elfogyasztott koleszterin a bűnös a magas koleszterinszintért. (Egy tojás 2 g telített zsírsavat tartalmaz). Más vizsgálatok kimutatták,hogy fiatalok esetében napi 3-4 tojás elfogyasztása sem okoz változást a vér koleszterinszintjében. Egyes szakértők szerint,ha a koleszterinszintünk a normális tartományban van,akkor akár heti vagy ennél több tojást is ehetünk.Viszont akinek magas a vérkoleszterinszintje,annak korlátoznia kell a tojásfogyasztását,kevesebb telített zsírsavat tartalmazó ételt kell fogyasztania,és meg kell szabadulnia súlyfeleslegétől. Biztonságos tárolás. A szalmanella megtalálható tiszta, feltöretlen tojásokban is,tehát nem biztonságos a nyers vagy nem eléggé megfőtt tojás fogyasztása. A rántottát addig süssük,amíg már nem folyós.A tükörtojás mindkét oldalát süssük három percig(vagy csak az egyik oldalát négy percig,de lefedve). A lágytojást addig főzzük,amíg a sárgája össze nem sűrűsödik.Ne használjunk nyers tojást majonéz vagy fagylalt készítéséhez.A tojást maximum három hétig saját kartondobozban a hűtőszekrény hideg belső részében tartsuk(ne az ajtóban).Ha főzéshez nyers tojást használunk,utána mossunk kezet,mossuk el az edényeket és a munkafelületet.Sok étteremben szolgálnak fel lágy omlettet.A cézársalátához és más ételekhez használt tojást nem főzik elég keményre,ezért ezekhez pasztőrözőtt tojást használnak a szalmanellafertőzés veszélyének kiküszöbölésére.Ezek a vendéglők számára készült termékek folyékony állapotban kaphatók(a tojás nem praktikus a héjában pasztőrözni).A folyékony pasztőrözött tojástermékek koleszterin-és szalmanellamentesek. A tojásallergia Három évnél fiatalabb gyermeknél a tojás allergiás reakciót válthat ki. Gyakori tünet a viszkető bőrkiütés,általában a száj kürül.Ha a gyermeknek légzési nehézségei vannak,azonnal hívjunk orvost.A legtöbb gyermeknél a tojásallergia egy éven belül elmúlik.A betegség elkerülése érdekében mégse adjunk egy éves kor alatti csecsemőnek tojást. Ha a családban előfordult allergia, a szoptatás ideje alatt kerüljük a tojásfogyasztást. (A cikket beküldte: badonyimariaeva)
|