Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Médiacsodák

A színház varázslata

„Színház - az álmok színhelye.” A néző és a szakma elképzelései egyazon helyen találkoznak, és mindkét fél életébe boldogság költözik. Szerintem ezt jelenti Bertold Brecht örökérvényű állítása.

Balett, operett, musical, opera vagy színmű? Teljesen mindegy, hiszen mindegyik elvarázsol a maga módján. „Színház - az álmok színhelye.” A néző és a szakma elképzelései egyazon helyen találkoznak, és mindkét fél életébe boldogság költözik. Szerintem ezt jelenti Bertold Brecht örökérvényű állítása.
Már kisiskolásként is szerettem színházba járni és a vonzalom egyre csak fokozódik. Számomra ez a tökéletes kikapcsolódás. Ami nekem szórakozás, az mások hosszú hónapokig tartó munkájának gyümölcse. Az előadás a színészek, a táncosok, a díszlettervező, a rendező és megannyi szakember közös szellemi terméke, mely estéről estére lopja be magát a közönség szívébe. Nem tudok olyan darabot mondani, ahonnan negatív érzésekkel távoztam volna. Valami mindig rabul ejt - a zene, a díszlet és végül, de nem utolsó sorban a szereplők játéka.
Legutóbb a Giselle című balettet nézhettem meg, s ezzel rég dédelgetett vágyam vált valóra. Korábban nem ismertem a Pécsi Balett társulatát, ezért nem tudtam, mire számítsak. Naivnak és régimódinak tűnhetek, én ugyanis arra készültem, hogy a balerinák tütüben tipegnek majd előttem, és külön kódfejtő kell a történet megfejtéséhez. Ehelyett egy lendületes, látványos, fiatalos és közérthető varázslatot kaptam. Hatalmas graffitis fal fogadott, modern ruhák, nagyszerű táncosok és csodálatos zene szimbiózisa tükröződött a színpadról.
Bármikor fel tudom idézni, ahogy a szerelmes férfi az imádott nő után sóvárog, magam előtt látom a villik vakítóan fehér világát és a dallam is ott cseng a fülemben, valahányszor a jelenetekre gondolok. Megdöbbentett a szereplők által kifejtett, emberfelettinek tűnő munka. Tökéletes összhangban mozogtak, nyakatekert pózokat vettek fel, úgy, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Úgy éreztem magam, mint az első emberpár a paradicsomban. Önfeledt boldogság telepedett a lelkemre, ami napokig elkísért. Le sem lehetett volna fagyasztani a mosolyt az arcomról. Azt kívántam, bárcsak megállíthatnám az idő vasfogú kerekét, hogy örökké élvezhessem a pillanatot.
A tapsvihar nem maradhatott el, legalább hatszor tapsoltuk vissza a művészeket. Fájó szívvel ballagtam ki a hideg utcára, amikor eljött a búcsú ideje. Életem első és biztosan nem utolsó balettelőadása volt ez.
Az egekig tudnám magasztalni azon személyeket, akik bármilyen módon szerepet vállaltak a produkció létrehozásában, életem egyik legszebb estéjét köszönhetem nekik. Vannak dolgok a világban, amit minden embernek látnia kell(ene) élete során legalább egyszer. A Giselle is ilyen!
(A cikket beküldte: Adri0924)Janus Egyetemi színház
"Itt nyugszik Link Laja, egy ember, akit főbe lőttek. Reggel elindult otthonról, hogy egy kis halacskát vegyen, este már egy hatalmas elefántja volt, éjszaka meg agyonlőtték. Szalmatetős kunyhója volt a város peremén, és nem volt nagy bűn, amit elkövetett, mert jó... »

Egy mesterséges nyelv
Ismered az eszperantó nyelvet? Érdekes világ, óriási mozgalom, rengeteg barát, különös nyelv. Ha van diplomád, de nincs nyelvvizsgád, akkor olvasd el az alábbi néhány sort! Könnyebben, rövid idő alatt megtanulható ÉLŐ NYELV! »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.