|
Kategória: Süssünk, főzzünk! A sült krumpli (chips) történeteEgyik kedvenc mindennapi csemegénk a sült krumpli vagy más néven hasábburgonya, népies nevén "rósejbni", de mai modern korunkban "chips" néven is emlegetjük. Valószínűleg a legtöbben szeretjük, de vajon tudjuk-e, hogy hol készítették először?Egy bizonyos Rodolphe de Warsage (1876-1939) belga szerző emlékirataiban leírja, hogy szülővárosában, Liége-ben vásárolta először az akkoriban még ritkaságnak számító csemegét valamikor az 1880-as években. Akkoriban apró krumplisütő bódékban árusították és még senkinek sem jutott eszébe, hogy otthon készítse el ezt az újdonságot. A sült krumpli híre – és maga a sok zsírban sercegő ízes krumpliszelet – úgy terjedt szét a századfordulón a nagyvilágban, akár a vízbe hajított kő keltette kis hullámok. A "rósejbni" először Észak-Franciaországot hódította meg (főként Lille városát, amely dühösen követeli magáénak), azután átterjedt a La Manche csatornán, hogy az angol szegényemberek kedvelt eledelévé váljék. A szigetországban manapság sült halszeletekkel és majonézzel vagy ketchuppal együtt szokás árusítani általában "fish and chips" néven. (A cikket beküldte: Librigabi)
|