Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Süssünk, főzzünk!

A sajt és az egészség

Az élelmiszerek választékában a sajt különleges helyet foglal el. Bőségesen tartalmazzák a szervezet részére szükséges fehérjéket, zsírokat
ásványi anyagokat, vitaminokat. Különböző sajtot lehet kapni. Az enyhe íztől a fűszeresig pikánsig kenhető lágytól a reszelni való keményig. Nagy
választék az energiaszegény sovány sajtoktól a nagy zsírtartalmú tejszínsajtokig.


Szerte a világon sokan szeretjük a sajtot. Fehérjét és a zsírját a szervezet könnyen gyorsan feldolgozza. Bő a sajtválaszték gazdag az ízskálája. Ezért lehetőség nyílik hogy étrendünkben sokoldaluan használjuk.

Zöldség-és gyümölcsfélékkel, tésztafélékkel, hússal hallal sajtok különböző előételek, ízletes levesek, főzéséhez használják. Lepényeket és süteményeket is készítenek belőle.

Valamely sajt neve általában attól a várostól, falutól, helységtől ered, ahol először készítették. Franciaországban rokfor, a kamamber, a brie. Olaszországban a parmezán és a gorgonzola. Hollandiában az edámi és a gouda. Angliában a cseddár és a stilton. Nálunk óvári sajt, és a göcseji sajt. Orosz sajtok közül a jaroszlavi, az altáji, a minszki, a kárpáti, az észt.

Az ömlesztett sajtoknak gyakran fantázia nevük van. Ilyenek a mackó, a csárdás. A sajt készítés során ma már a sajtok alakját is változtatják. Angliában ananász formájú sajtot is készítenek. A szív alakú sajt Franciaországra jellemző. Belgiumban négyszög alakú a négy évszak nevű sajt.

Mielőtt a sajt az üzletekbe kerülne, többszörös ellenőrzésen megy át. A sajt vizsgálata nagyon fontos. Mielőtt az üzemből kiszállítják a raktárakba, meghatározzák zsír és víztartalmukat. Érzékszervi birálat útján minőségi osztályokba sorolják őket. A sajtokat úgy bírálják el, hogy egy bizottság minősíti olyan szempontok szerint, hogy íz, szag, állomány és lyukacsozottság.

Megjelenés szerinti csoportosítás:

- szabályos kerek, lyukas sajtok(pl.Ementáli, Edami, Trapista,)

- szabálytalan lyukazottságú, röghézagos sajtok (pl.Óvári, Lajta, Göcsej Csemege,

- lyukak nélküli, zárt tésztájú sajtok(pl.Parmezán)

- nemes penésszel erezett vagy nemespenész-bevonatú sajtok(pl.Márványsajt, Gorgonzola, Camembert)

Zsírtartalom szerinti csoportosítás

- Magas zsírtartalmú sajtok:legalább 60%,
- Zsíros sajtok: legalább 40%,
- Félzsíros sajtok: legalább 20%,
- Sovány sajtok: legalább 20% alatti zsírtartalom,

Nedvességtartalom tésztaállomány,érlelés módja szerinti csoportosítás

- friss sajtok,
- lágy sajtok,
- félkemény sajtok,
- kemény sajtok,
- kecskesajtok,

Szárazanyag-tartalom szerinti csoportosítás

- Friss sajtok: 30% szárazanyag-tartalommal(pl. Bojár friss sajt). Ízük enyhe finom.

- Lágy sajtok: 40% szárazanyag-tartalommal(pl.Camembert, Rahm-Brie). Ízük édeskés,ízletes.

- Félkemény sajtok: 50% szárazanyag-tartalommal(pl.Pyrenero). Ízük selymes.

- Kemény sajtok: 50% szárazanyag-tartalommal(pl.Parmezán). Ízük pikáns,erős,fűszeres.

-Kecskesajtok: 45% szárazanyag-tartalommal. Ízük krémes.

Mitől egészséges?

A sajt nemcsak ízletes csemege,hanem rendkívül egészséges táplálék is. A tej szinte minden összetevője - a fehérjék, zsírok, ásványi sók, és különféle vitaminok - majdnem teljesen átkerül a sajtokba. Különféle válfajai értékes fehérjeforrások, és főleg a legfontosabb tej-fehérjét, a kazeint tartalmazzák. Zsírtartalmuk különböző(10-60%), és az állati eredetű zsíradékokra jellemzően jórészt telített zsírsavak találhatók bennük. A sajt egyik legfontosabb kalciumforrás,mely elengedhetetlen ásványi anyag az egészséges csontrendszerhez. A sajtok jelentős mennyiségű foszfort,A- és B2- vitamint is tartalmaznak és B12-vitamin is található bennük.

Fogyasztási tanácsok

Az étrendben meghatározott helye van, a népi bölcsesség szerint "a sajt bezárja a gyomrot". Ugyanis megváltoztatja ízérzékelésünket. Rejtett értékei miatt szinte simogatja a szájpadlásunkat és előkészíti a még kellemesebb édességek élvezetét.Még teljesebb a gasztronomiai élmény, ha a sajtokat a hozzájuk illő borral együtt fogyasztjuk.

Melyiket melyik bor mellé fogyasztjuk?

Friss sajtokhoz

A friss sajtokhoz a hasonlóan könnyű üde,friss fehérborok illenek leginkább, a legutóbbi egy-két évjáratból. A választás egyik szempontja, hogy a bor ne legyen se túl alkoholos, se túlzottan illatos, de élénk savakkal rendelkezzen. Ilyen borok lehetnek Mátraaljáról és az Egri borvidékről a Szürkebarát, az Olaszrizling és a Sauvignon; Sopron környékéről a Veltelini és a Királyleányka, valamint a szekszárdi, villányi, egri és a mátralajai borászok roséborai is.

Lágy sajtokhoz

Ha e sajtok érettségük elején tartanak(pl.nyáron) a legkellemesebb kísérőnek egy jól hűtött Szekszárdi vagy Villányi Rosé, illetve Siller ígérkezik.
Ám ha a sajt érettebb, akkor könnyed, gyümölcsös, bársonyos vörösborral érdemes párosítani: Villányi Kékoportóval, Zweigelttel, esetleg Szekszárdi Kadarkával vagy egy szép Egri Pinot Noirral.

Félkemény sajtokhoz

A hazai félkemény sajtok többsége átlagos érlelésű és viszonylag semleges ízű, a közepesen testes, száraz,de gömbölyű fehérborok adják melléjük a legalkalmasabb kiséretet. Ugyanakkor ízlés szerint könnyebb szerkezetű,de karakteres vörösborral is érdemes megkóstolni ezeket a sajtokat, például Kadarkával, Kékoportóval, Zweigelttel vagy Kékfrankossal.

Kemény sajtokhoz

A kemény sajtok hónapokig sőt évekig is érlelődnek. Az érett Parmigiano Reggiano, Grana Padano, a legtöbb erős vörösborral harmonizál, legyen az olasz(Chianti), francia(Bordeaux-i, Burgundi)vagy spanyol vörösbor.
Minél keményebb a sajt, annál magasabb csersavtartalma lehet a bornak.

Kecskesajtokhoz

A kecskesajtok jellemzően a fehérborokkal alkotnak szép párosításokat, de az egészen könnyed vörösborokkal is érdemes próbálkozni. A friss krémsajtok, valamint az érlelés nélküli friss sajtok könnyű, friss száraz fehérborokat kívánnak - Rizlinget, Rizlingszilvánit, fiatal Szürkebarátot vagy Ezerjót. Érleltebb sajtok mellé akár ászokhordós érlelésű, aromásabb fehérbort is érdemes kóstolni,például Siklósi Hárslevelűt vagy fajtajellegű Sauvignon Blanc-t. Aki a vörösbort jobban kedveli, az érett sajt mellé friss Szekszárdi Kadarkával, karcsú gyümölcsös Kékfrankossal, Kékoportóval kísérletezhet.

Milyen sajtokat kaphatunk jelenleg a boltokban..

Úgy gondoltam,hogy aki kevésbé ismeri a sajtokat, felsorolok most kapható fajtákat.Ami elérhető a piacon és,hogy kedvére válogathasson a finomabbnál finomabbakból.

OLASZ:
Bel Paese,Fontina,Gorgonzola,Mascarpone,Mozzarella,Parmezán,Pecorino,Provolone,Ricotta,

HOLLAND:
Edami,Gouda,Leidener,

NORVÉG:
Gamalost,Gjetost,Jarlsberg,

ANGOL:
Blue Cheshire,Caboc,Caerphilly,Cheddar,Cheschire,Glouchester,Stilton,Wensleydale,

SPANYOL:
Burgos,Cabrales,Manchego,

NÉMET:
Tilsiti,

FRANCIA:
Bleu de Bresse,Brie,Boursin,Camembert,Cantal,Coulommiers,Fourme D' Ambert,Munster,Neufchatel,Port Salut,Reblochon,Rokfort,Saint-Paulin,Tome Auraisin,Trapista,

SVÁJC:
Ementáli,Grouvére,Raclette,Sbrinz,

MAGYAR:
Anikó,Chevalier,Gomolya,Göcseji csemege,Hajdú,Krém,Lajta,Liptói,Márvány,Óvári,Pálpusztai,Szekszárdi csemege,

BULGÁR:
Kaskaval,

AUSZTRIA:
Bergkäse(Hegyi sajt),

SZLOVÁK:
Brindza,Parenyica,

ROMÁNIA:
Orda,

USA:
Brick,Colby,Cream Cheese,Cottage Cheese,

DÁN:
Danablu,Esrom,Havarti,Samso,


Mindenkinek jó étvágyat a sajtokhoz és a borokhoz!
(A cikket beküldte: Rika1)Mérleg nélkül a konyhában és egyéb praktikák
Kezdő és gyakorló háziasszonyok és főzni szeretők gondban vannak az adagolással. Mérleggel meg nem olyan egyszerű bánni, mert amikor telerakjuk az asztalt: hol fér el a mérleg? »

Az ezerarcú London - I. rész
Hogy mire elég másfél nap a világ egyik legizgalmasabb és legnagyobb fővárosában? Szinte semmire! Mert hiába a tengernyi pozitív vagy negatív élmény, amikor indulni kell csak az üresség marad. Még haza sem értem, azt kívántam, bárcsak újra ott lehetnék! »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.