Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Otthon és kert

A katicabogarak

Itt a tavasz a küszöbön. A madarak hangos csicsergése is jelzi és a rovarok is kezdenek feltünedezni. Minap kiültem a teraszra egy jó kis zöld teával a kezemben, mikor a karomra szállt egy kis hétpettyes. Ez ihlette meg ezt a cikket. Szerettem volna többet tudni ezekről a kedves bogárkákról, akiket szeretünk, vagy nem... majd kiderül.

A legtöbb ember szereti a katicákat. Kerekded, piros alakjuk a mesék kedves kis szereplői. Számos kultúrában szerencsehozó állatként tartják számon.

A katicák nem csak hét pettyesek lehetnek. Léteznek olyanok, amelyeken egyáltalán nincs, de lehet rajtuk egy-kettő-három-és így tovább... akár 16 pötty is. A legtöbb hasznos, de sajnos már megjelentek a harlekinkaticák is hazánkban, amelyek eredendően Kelet-Ázsiában őshonosak. Ő sokkal agresszívebb és falánkabb, így könnyen előfordulhat, hogy kiszorítja európai társait.
A tévhittel ellentétben a katica szárnyfedőjén lévő pöttyök száma nem növekszik, ebből nem lehet a korára következtetni. Abból azonban igen, hogy a foltok fokozatosan halványulnak "öregkorára". :)
A katicabogár nem lát túl jól, csak a sötét és a világos közti különbséget érzékeli, mintha minden egy fekete-fehér fotó lenne a számára. Az érzékelésben a csápja is segíti, ezzel ízlel és szagol.

Hasznuk abban rejlik, hogy ragadozók: hatékonyan pusztítják a levéltetveket. Egyetlen példány ugyanis naponta ötvenet is megeszik. De szívesen fogyasztanak más kártevőket is: pajzstetveket, lisztecskéket, tripszeket.

A nőstények 400 tojást is raknak. Szerencsére a lárvák is levél- és pajzstetvekkel táplálkoznak. Egyetlen lárva a kifejlődés során jó esetben 1000 tetvet is elfogyaszt.
Életciklusa során a tojásból lárva lesz, a lárvából báb, abból pedig kifejlett rovar. Míg a lepkékről rengeteg képet látunk, ami megörökíti ezt a pillanatot, a katicákról jómagam még sosem láttam hasonlót.


forrás: http://www.ladybug-life-cycle.com


A katica foltjai a ragadozók távoltartását szolgálják. Arra intik őket, hogy "ha megeszel, nem jársz jól!" A bogár képes ugyanis a lábánál egy sárgás folyadékot kiválasztani, ami nagyon keserű. Emiatt sem szeretik a borászok a harlekinkaticákat, mivel tömegesen megbújnak a szőlőfürtökben, a szüretkor ez a védekező-folyadék bekerül a szőlő levébe is.

Természetes ellensége nincs. Ezért is olyan nehéz a védekezés a harlekinkaticákkal szemben is. Van valami azonban, ami megnehezítheti a levéltetvek elfogyasztását számára: a hangya. A hangyák ugyanis egyfajta szimbiózisban élnek a levéltetvekkel, megvédik őket, tisztán tartják őket, cserébe pedig a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot kapják.
Az alábbi videóban láthatjátok, mi történik, ha katica téved a hangyák által karbantartott "levéltetű-gazdaságba":A katicák télen hibernálódnak, ehhez megfelelő helyet kell találniuk. Emiatt kerültek be a harlekinkaticák sokszor a hírekbe, tömegesen rajzottak családi házak falára, hogy telelőhelyet keressenek. A hétpettyes általában nem tesz ilyet, legalábbis nem századmagával érkezik az ablakpárkányunkra.
Ha nincsenek sokan, akkor hagyjuk őket. Nem tesznek semmi kárt, nem rágnak meg semmit.

Én azt mondom, szeressük ezt a kis európai hétpettyest, ne bántsuk! Akkor sem, ha a házunk egyik résében szeretné átvészelni a hideget. Ami még nagyon fontos: feltétlenül tanuljuk meg megkülönböztetni a harlekintől!
(A cikket beküldte: szeretekolvasni)Köszönöm, nem kérek zacskót!
Évente fejenként 450 kg hulladékot termelünk, amit nem tudunk már hová tenni. Ennyi megvásárolt holmit dobunk ki a szemetesbe, hogy utána még egyszer fizessünk az elszállításért. Pedig rengeteg olyan apró trükk van a mindennapokban, amelyek kis odafigyeléssel... »

Mollyka, szemem fénye
Nagyon érdekes, hogy milyen kutyák léteznek. Lehet, hogy a tiéd is ilyen! Mindenképpen nézz utána. Szerintem ilyen kutyát szeretne mindenki. Megértő, lehet vele beszélgetni, de ő visszaszól. Lehet, hogy minden állat ilyen, csak nem vesszük észre. Pedig ők... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.