Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

A katicabogarak

Itt a tavasz a küszöbön. A madarak hangos csicsergése is jelzi és a rovarok is kezdenek feltünedezni. Minap kiültem a teraszra egy jó kis zöld teával a kezemben, mikor a karomra szállt egy kis hétpettyes. Ez ihlette meg ezt a cikket. Szerettem volna többet tudni ezekről a kedves bogárkákról, akiket szeretünk, vagy nem... majd kiderül.

A legtöbb ember szereti a katicákat. Kerekded, piros alakjuk a mesék kedves kis szereplői. Számos kultúrában szerencsehozó állatként tartják számon.

A katicák nem csak hét pettyesek lehetnek. Léteznek olyanok, amelyeken egyáltalán nincs, de lehet rajtuk egy-kettő-három-és így tovább... akár 16 pötty is. A legtöbb hasznos, de sajnos már megjelentek a harlekinkaticák is hazánkban, amelyek eredendően Kelet-Ázsiában őshonosak. Ő sokkal agresszívebb és falánkabb, így könnyen előfordulhat, hogy kiszorítja európai társait.
A tévhittel ellentétben a katica szárnyfedőjén lévő pöttyök száma nem növekszik, ebből nem lehet a korára következtetni. Abból azonban igen, hogy a foltok fokozatosan halványulnak "öregkorára". :)
A katicabogár nem lát túl jól, csak a sötét és a világos közti különbséget érzékeli, mintha minden egy fekete-fehér fotó lenne a számára. Az érzékelésben a csápja is segíti, ezzel ízlel és szagol.

Hasznuk abban rejlik, hogy ragadozók: hatékonyan pusztítják a levéltetveket. Egyetlen példány ugyanis naponta ötvenet is megeszik. De szívesen fogyasztanak más kártevőket is: pajzstetveket, lisztecskéket, tripszeket.

A nőstények 400 tojást is raknak. Szerencsére a lárvák is levél- és pajzstetvekkel táplálkoznak. Egyetlen lárva a kifejlődés során jó esetben 1000 tetvet is elfogyaszt.
Életciklusa során a tojásból lárva lesz, a lárvából báb, abból pedig kifejlett rovar. Míg a lepkékről rengeteg képet látunk, ami megörökíti ezt a pillanatot, a katicákról jómagam még sosem láttam hasonlót.


forrás: http://www.ladybug-life-cycle.com


A katica foltjai a ragadozók távoltartását szolgálják. Arra intik őket, hogy "ha megeszel, nem jársz jól!" A bogár képes ugyanis a lábánál egy sárgás folyadékot kiválasztani, ami nagyon keserű. Emiatt sem szeretik a borászok a harlekinkaticákat, mivel tömegesen megbújnak a szőlőfürtökben, a szüretkor ez a védekező-folyadék bekerül a szőlő levébe is.

Természetes ellensége nincs. Ezért is olyan nehéz a védekezés a harlekinkaticákkal szemben is. Van valami azonban, ami megnehezítheti a levéltetvek elfogyasztását számára: a hangya. A hangyák ugyanis egyfajta szimbiózisban élnek a levéltetvekkel, megvédik őket, tisztán tartják őket, cserébe pedig a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot kapják.
Az alábbi videóban láthatjátok, mi történik, ha katica téved a hangyák által karbantartott "levéltetű-gazdaságba":A katicák télen hibernálódnak, ehhez megfelelő helyet kell találniuk. Emiatt kerültek be a harlekinkaticák sokszor a hírekbe, tömegesen rajzottak családi házak falára, hogy telelőhelyet keressenek. A hétpettyes általában nem tesz ilyet, legalábbis nem századmagával érkezik az ablakpárkányunkra.
Ha nincsenek sokan, akkor hagyjuk őket. Nem tesznek semmi kárt, nem rágnak meg semmit.

Én azt mondom, szeressük ezt a kis európai hétpettyest, ne bántsuk! Akkor sem, ha a házunk egyik résében szeretné átvészelni a hideget. Ami még nagyon fontos: feltétlenül tanuljuk meg megkülönböztetni a harlekintől!
(A cikket beküldte: szeretekolvasni)Orchidea ABC 2. - Lepkeorchidea - Phalaenopsis
A sorozatban elsőként a lepkeorchideát (Phalaenopsis) választottam, talán ez a leggyakoribb, legismertebb faj. Rendkívül változatos színekben és mintázatokban kapható a fehértől a sárgán és rózsaszínen keresztül a szinte feketének látszó sötétbordóig.... »

Kreatív hét, avagy unokahugica nálunk nyaralt!
A három-négy éves gyerekekkel nagy élmény kreatív dolgokat csinálni, és mindamellett, hogy jól szórakoznak, el sem hinnénk, mi mindenük fejlődik közben. Az sem mellékes természetesen, hogy mi magunk is jól mulatunk velük, és csak ámulunk-bámulunk, hogy mikre nem képesek. »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.