Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


A karácsonyfa

Karácsonykor gyönyörű a feldíszített, kivilágított fenyőfa a szobában, de vajon mi lesz a tűlevelét hullatott csupasz kis fácskával az ünnepek után? Szükséges e a meghitt karácsonyi hangulathoz a fenyőfa?

Karácsonykor gyönyörű a feldíszített, kivilágított fenyőfa a szobában, de vajon mi lesz a tűlevelét hullatott csupasz kis fácskával az ünnepek után?
Gyerekkoromban mindig fenyőt vettünk, amit szüleim díszítettek fel, amíg mi a nagyinál voltunk, így karácsony este mi már csak a feldíszített fát láttuk, amiről rendszeresen leettük a szaloncukrot (bár szüleim direkt a fa alá egy tálba is helyeztek jó pár darabot, mégis a fára felragasztott cukrokat csomagoltuk ki inkább, így csak az üres papírok maradtak szegény fán). Meg persze találgattuk kinek milyen színű lesz a szaloncukor közepe: a rózsaszín volt a kedvenc. A fát szintén szüleim bontották le (nehogy oda legyen a varázs), így a kidobott fákkal nem is nagyon szembesültünk.
Amikor felnőttem és más városban albérletbe költöztem, a párommal mi is vettünk fenyőt, feldíszítettük és a karácsony elmúlta után le kellett bontani szegény fát. Ekkor szembesültem a csupasz, tűleveleit félig már elhullajtott fa szomorú látványával, amit sokan egyszerűen az utcára dobtak, mi végül feldaraboltuk és zsákban raktuk le a szemetes mellé a folyosóra. Aztán, főleg esős napokon nagyon elkeserített a városszerte kidobált fák látványa, így következő évben a cserepes fenyőre szavaztam volna inkább, csakhogy azt nem lehet hirtelen bevinni a lakásba, hanem először hűvösebb helyen kell tárolni. Erkélyünk nem volt, a folyosón nem hagyhattuk, ráadásul csak hétköznap lehetett januárban visszavinni. Azonban erkéllyel vagy zárható folyosóval rendelkezők számára ideális megoldás, pár napig ott kell tartani a kis fenyőt, aztán be lehet vinni a lakásba. Majd karácsony után pár napig ismét a hűvösebb helyen kell tárolni, mielőtt kiviszik.
Még egyszer talán vettünk fát, de amikor kiköltöztünk a városból, remek megoldás született: a ház előtti fenyőt díszítjük fel a kertben. A díszek egész évben fent vannak, közben szépen nő a fa, így évről évre újabb díszeket teszünk rá, és persze a gyerekekkel együtt díszítjük. Jó kinézni este és nézegetni a pár órára kivilágított fát (ezzel egyébként áramot is spórolunk, hiszen nincs egész nap bekapcsolva a világítás, csak este, otthon anno egész nap bekapcsoltuk, mert úgy szebb).Ráadásul így a gyerekek sem döntik fel a fát, nem kell a tartóba faragni, sőt tavasszal jó móka a kicsiknek leszedegetni 1-1 díszt, igaz szaloncukor nem kerül a fára…
Bent pedig a gyertyajátékban a gyertyákat gyújtjuk meg, és a gyerekek imádják nézni ahogy forog…
Most, hogy a gyerekek már nagyobbak, gondoltuk, talán bentre is kéne fa, de műfenyő mindenképp. A szebb példányok persze drágábbak, de talán érdemes elgondolkodni rajta, ha több évre tervez az ember: fenyőillatot a vázába helyezett pár fenyőgally, vagy a párologtatóba csepegtetett fenyőolaj is áraszthat. Nem kell minden évben fenyőt beszerezni, a szárát befaragni (később tudtam meg, hogy ez egész nehéz feladatot jelentett szüleimnek), a tűleveleket takarítani és persze legfőképpen kidobni a tűleveleket hullajtott szegény kis fácskát.
Persze tudom, hogy a fenyőket direkt karácsonyfának termesztik, de így is sajnálom a fiatal fácskákat, melyek pár hét tündöklés után az utcán végzik, száraz gallyakkal, tűlevelek nélkül...
(A cikket beküldte: j357)Ősz és a természet
Ebben a rövid írásomban az ősz szépségéről, a természet színességéről írok. A levelek szinessége csodálatosan széppé varázsolja ezt az évszakot, amelynek igazi hangulata van. Érdemes felkeresni ilyenkor egy közeli erdőt és feledhetetlen sétákat lehet tenni, csodálva a természet szépségét. »

Kutya érkezik a családba
Azzal a témával szeretnék foglalkozni, hogy mennyire nem gondolják meg az emberek, hogy négylábú családtagot válasszanak, mennyire nem gondolják végig, mivel jár, és milyen fajta kinek való...Szeretnék mindenkit kérni arra, ha nem biztos benne, hogy minden gonddal... »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.