Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Süssünk, főzzünk!

A hal az egészség forrása

A halaknak alapvetően három csoportja van:édesvizi, tengeri és vándorló. A halak osztályozása szempontjából a fehér húsú halak gyengébb, a barna húsúak erősebb fűszerezést kívánnak.

A halban levő eszenciális zsírsavak:Omega 3 és Omega 6. A hal ásványianyagokban:kalciumban, foszforban, szelénben,vasban, cinkben, és jódban, gazdag, valamint B-vitaminokat is tartalmaz.

Mindezek felelősek a szervezetben lévő hormonális egyensúly megtartásáért és a zsírraktározás szabályozásáért, így hatással vannak a testsúly alakulására, a rugalmas bőr fenntartására és az érzékelésre. Ezen kivül a hal növeli a hasznos koleszterin koncentrációját.

Milyen a friss hal?

Ha halas ételt készítünk, lehetőleg mindig élő hallal vagy frissen vásárolttal dolgozzunk, mert nagyon könnyen megromlik. A friss hal szeme telt, tiszta, tükröződő. Pikkelyei épek, kopoltyúja vörös vagy rózsaszín. De így is csak 2-4 napig tároljuk.

Árulkodó jelei, ha a szeme apadt, homályos, pikkelyei hiányos, lepedékesek vagy lazák, kopoltyúja szürkés, sárgás vagy barnás, és kellemetlen szagot áraszt. Ha a halhusa előkészítés során szétesik, akkor az azt jelenti, hogy a hal már öreg, vagy pedig túlpároltuk.

A gyorsfagyasztott halat mindig lassan nulla körüli hőmérsékleten engedjük ki, és azonnal dolgozzuk fel.

A hal és hagymaszagot úgy űzzük el, hogy sóval bedörzsöljük a kezünket, majd leöblítjük.

A halak mellé milyen bort kínáljunk?

A halas ételekhez általában fehérbort kínáljunk.
A hidegen tálalt főtt halhoz és a hideg halsalátához a mártástól függően tálaljuk a bort.
A semleges mártás a finomabb savtartalmú, üde fehérbort kedveli.
A dominánsabb mártásokhoz a savasabb, testesebb fehérbor dukál.

A füstölt halhoz leginkább a száraz, testes és harmónikus savú fehérbor illik.

A párolt halhoz lágy, illatos és üde fehérbort igyunk.

A halászlét és a halpörköltet testesebb fehérborral, vagy a fűszeres, de nem túl csersavdús vörösborral öblíthetjük le.

A sült halhoz testes fehérbort, illetve bársonyos és harmónikus vörösbort szervírozzunk.

A rántott hal tüzes és határozott savú fehérbort, valamint a karakteres, csersavdús vörösbort szereti.

A roston vagy nyárson sült halakhoz testes és harmónikus savú fehérbor dukál.
(A cikket beküldte: Rika1)



Finomságok vadhúsból
A vadhús nagyon gazdag ásványi anyagokban és vitaminban, nagyon kevés zsírt tartalmaz – és nem utolsó sorban különlegesen finom ízű. A vadhúsok íze különböző, de ez nemcsak a vad fajtájától függ, hanem attól is, hogy melyik évszakban van elejtve az állat. »

Baglyos könyvjelző - nálunk pedagógusnapra készül
Azoknak ajánlom ezt a gyerekeinkkel együtt is könnyen elkészíthető könyvjelzőt, akik szeretik a baglyokat, vagy szeretnek olvasni, esetleg ajándékötletet keresnek - például a most közelgő pedagógusnapra. »





Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.