Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Süssünk, főzzünk!

A hal az egészség forrása

A halaknak alapvetően három csoportja van:édesvizi, tengeri és vándorló. A halak osztályozása szempontjából a fehér húsú halak gyengébb, a barna húsúak erősebb fűszerezést kívánnak.

A halban levő eszenciális zsírsavak:Omega 3 és Omega 6. A hal ásványianyagokban:kalciumban, foszforban, szelénben,vasban, cinkben, és jódban, gazdag, valamint B-vitaminokat is tartalmaz.

Mindezek felelősek a szervezetben lévő hormonális egyensúly megtartásáért és a zsírraktározás szabályozásáért, így hatással vannak a testsúly alakulására, a rugalmas bőr fenntartására és az érzékelésre. Ezen kivül a hal növeli a hasznos koleszterin koncentrációját.

Milyen a friss hal?

Ha halas ételt készítünk, lehetőleg mindig élő hallal vagy frissen vásárolttal dolgozzunk, mert nagyon könnyen megromlik. A friss hal szeme telt, tiszta, tükröződő. Pikkelyei épek, kopoltyúja vörös vagy rózsaszín. De így is csak 2-4 napig tároljuk.

Árulkodó jelei, ha a szeme apadt, homályos, pikkelyei hiányos, lepedékesek vagy lazák, kopoltyúja szürkés, sárgás vagy barnás, és kellemetlen szagot áraszt. Ha a halhusa előkészítés során szétesik, akkor az azt jelenti, hogy a hal már öreg, vagy pedig túlpároltuk.

A gyorsfagyasztott halat mindig lassan nulla körüli hőmérsékleten engedjük ki, és azonnal dolgozzuk fel.

A hal és hagymaszagot úgy űzzük el, hogy sóval bedörzsöljük a kezünket, majd leöblítjük.

A halak mellé milyen bort kínáljunk?

A halas ételekhez általában fehérbort kínáljunk.
A hidegen tálalt főtt halhoz és a hideg halsalátához a mártástól függően tálaljuk a bort.
A semleges mártás a finomabb savtartalmú, üde fehérbort kedveli.
A dominánsabb mártásokhoz a savasabb, testesebb fehérbor dukál.

A füstölt halhoz leginkább a száraz, testes és harmónikus savú fehérbor illik.

A párolt halhoz lágy, illatos és üde fehérbort igyunk.

A halászlét és a halpörköltet testesebb fehérborral, vagy a fűszeres, de nem túl csersavdús vörösborral öblíthetjük le.

A sült halhoz testes fehérbort, illetve bársonyos és harmónikus vörösbort szervírozzunk.

A rántott hal tüzes és határozott savú fehérbort, valamint a karakteres, csersavdús vörösbort szereti.

A roston vagy nyárson sült halakhoz testes és harmónikus savú fehérbor dukál.
(A cikket beküldte: Rika1)



Túrótorta liszt nélkül
Finom és kis trükkökkel nagyon lightos »

Kiránduljunk!
Nem vagyok egy sportos, túrázó, mégis szeretnék kedvet csinálni sokaknak egy kis tavaszi erdőjáráshoz, családi kiránduláshoz, barátokkal, gyerekekkel, kutyával, kinek hogy tetszik. Én magam nagyon szeretem az erdőt, az erdei túrákat. Pár alkalommal voltam már... »





Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.