Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Szórakozzunk, utazzunk!

A Gyilkostó

A keleti kárpátok egyik gyöngyszeme a Gyilkostó-Békás szoros nemzeti park, amit egy erdélyországi utazásnál nem szabad kihagyni a meglátogatandók sorából. A terület Gyergyószentmiklóstól egy 27 km hosszú úton közelíthető meg.

Erdély egyik főútvonalának tekinthető 13A jelzésű útról, melyet napjainkban EU támogatással újitanak fel, Parajdnál ágazik el a 13B jelű út keleti irányba Gyergyószentmiklós felé. A Bucsin tető (1287 méter magas) mellett húzódó szerpentinektől változatos út egy kb. 100 méteres szakaszt leszámitva kiváló minőségű. Ennek ellenére nem érdemes gyorsan haladni, hogy gyönyörködni tudjunk a festői környezetben az évszázados, hatalmas fenyőkkel tűzdelt hegyekben és völgyekben,a hegyi legelők csodálatos látványában.
Gyergyószentmiklósnál a 12C jelű úton haladhatunk tovább, ahol az út minősége már lassúbb haladásra kényszeríti az autósokat. Ezen az úton, áthaladva az 1256 méter magas Pongrác-tetőn, ereszkedhetünk le a Gyilkostóhoz, melyet Orbán Balázs ismertetett először, a következők szerint:"... a mindig csudásan működő természet 1837-ben a völgy egybekeskenyülésénél öszzeöntött két hegyfokot, sziklagátat rögtönözve, elzárta a völgyet, mely több éveken át megtelve a vízben gazdag két pataknak odarohanó kristálycseppjeivel, előállott a Gyilkos tó, így neveztetve a felette levő havasról.
E tó óriási T alakban terjed. Nyugatra irányuló lábát a Likas-patak befolyása alkotja, átkeresztjének délre eső végénél szakad be a Gyilkos-patak, északi végénél van a tó kifolyása. ..."
Az 1837-ben keletkezett tó geológiai értelemben: fiatal torlasztó, amely úgy keletkezett, hogy a nagy esőzések által eláztatott agyagos mészkőből álló Gyilkos hegy egyik oldala leomolva természetes gátként eltorlaszolta a Békás patakot. Az így kialakult tó vízfelülete 12,7 hektár, a legnagyobb mélysége 10,5 méter, víztartalma mintegy 700.000 köbméter. A vízfelszín tengerszint feletti magassága: 983 méter. A tóban pisztrángok és rákok élnek, egy részén pisztráng-tenyészet is működik, a felesleges vizet a Békás patak vezeti le.
A tó román neve: Lacu Rosu, ami magyarul: Vörös tó. A név arra utal, hogy a környező partok vöröses, vasoxiddal szennyezett mészkövei visszatükröződnek a vízen és a befolyó patakok hordaléka is vöröses elszíneződésű. A Gyilkostó elnevezés abból ered, hogy az elzárt völgy fenyőinek csonkjai 60-70 centiméterre kiállnak a tóból, melyeket a vasoxidos meszes víz konzervált. A kiálló részek a múlt század elején 3-4 méteresek voltak, de a tó folyamatosan töltődik fel hordalékkal jelenleg is, amit a beömlő patakokon emelt duzzasztógátakkal igyekeznek megakadályozni, vagy legalábbis csökkenteni. A tó elnevezéséhez több legenda is kötődik, ezek egyike szerint amikor a hegy leomlott, maga alá temette az ott legeltetőket és nyájukat, ezért: gyilkos.
A tavat gyönyörű fenyvesekkel borított magas hegyek övezik, melyek közül a Gyilkos-hegy:1381 méter, a Nagy-Cohard: 1507 méter, míg a Likas-csúcs: 1676 méter magasan emelkedik a tengerszintje fölött, sajátságos mikroklímát eredményezve, ami az ideg-gyengeségben szenvedőknek és a lábadozó betegeknek jelent kedvező körülményeket. A tóban bójákkal kijelölt útvonalon csónakázási lehetőség van, a tó körül több geológiai tanösvény van kijelölve
és több romantikus túra kiinduló pontja ez a terület.
Az idegenforgalom 1926-ban fedezte fel a környezetet, azóta épültek üdülők és villák. Az 1992 évi népszámlálás szerint a közigazgatásilag Gyergyószentmiklóshoz tartozó településnek 102 lakosa volt (81 román és 21 magyar).
A tó környezetének infrastruktúrája még kiépítésre szorul. A kissé kedvezőtlen megközelítési út ellenére a Gyilkostó és a Békás-szoros mindenképpen felveendő egy erdélyországi utazás célpontjai közé!
(A cikket beküldte: Hápi)Az olasz csoda
Igazából a cím nem helytálló: Olaszország maga egy csoda, ha még nem jártál ott, és van lehetőséged rá, bűn kihagyni! Persze sok szép ország van, de ez annyira egyéni, és gyönyörű, hogy mindenen túltesz. Azt hiszem, nem hazudok, ha azt állítom, hogy Olaszország a... »

Akinek az élete nem indult Pompásan
Bár a neve Pompás, az élete nem indult pompásan. 2 "gazda", gyepmesteri telep és ideiglenes befogadó lakója volt. Majdnem 5 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy igazi családra leljen, és valóban pompás élete legyen. »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.