Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egyéb cikkek

A gyertyagyújtás 10 aranyszabálya

Most 10 olyan tippet olvashat minden kedves érdeklődő a gyertyagyújtás procedúrájáról, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy zavartalanul élvezhesse gyertyafényes vacsoráját, partnere társaságát, vagy akár csak szabadidejét. Tanácsaim segítségével, rengeteg időt és fárasztó kellemetlenséget takaríthat meg kezdve az elfolyt gyertyával, annak maradványainak eltakarításával a gyertyatartón. Egy kis odafigyeléssel és az útmutatás követésével könnyen kikerülhetők ezeket a kellemetlenségek.

Íme 10 pontba szedve, minden, ami elengedhetetlen a biztonságos gyertyagyújtáshoz:

1. A kanóc optimális magassága:

Az első és legfontosabb, mikor kicsomagoljuk a gyertyát, mindig vizsgáljuk meg a kanóc méretét. Az optimális kanóc hosszúsága 1 cm, természetesen semmi problémánk nem lesz belőle, ha ettől egy kicsit eltérünk, csak arra kell figyelni, hogy ne vágjuk se túl rövidre, se túl hosszúra. Ha rövidre vágjuk, nem tudjuk majd meggyújtani, ellenben, ha hosszú marad, a meggyújtás után könnyen elhajolhat az egyik irányba, akkor a gyertya az egyik oldalon jobban ég, mint a másikon, így a folyékony paraffin a kanóc tövénél kicsordulhat és a gyertya elfolyhat.

2. Milyen közel rakhatjuk a gyertyákat egymáshoz?

Fontos figyelni arra, hogy a gyertyák között legalább 10 cm legyen a távolság, mert ha nem, akkor a láng a hőtermelés következtében a túl közel lévő gyertyák szélét megolvasztja, ami megfolyáshoz vezet. Ezt könnyen elkerülhetjük, csak a kellő távolságra kell helyezni a gyertyákat, ezt megállapíthatjuk vonalzóval vagy szemmértékre a mutatóujjunk segítségével. Egy átlag ember mutatóujja kb. 10 cm.

3. Hogyan tegyük bele a gyertyát a gyertyatartóba?

A többágú gyertyatartónál már a tervezésnél figyelembe veszik a 10 cm-es szabályt. Amikor egy gyertyát a gyertyatartóba, azaz kandeláberbe teszünk, figyeljünk, hogy rendesen illeszkedjen minden oldalról, mert előfordulhat, hogy a gyertya átmérője nem pontosan akkora mint a tartóé. Eldőlhet valamelyik oldalra, ami a felhalmozódott olvadt paraffin elfolyását okozhatja a gyertya falán. Érdemes valamit köré csavarni, mondjuk egy zsebkendőt és úgy beletenni a kandeláberbe, ezzel kiékelve és megakadályozva a gyertya elmozdulását.

4. Mire figyeljek, amikor nem gyertyatartóba teszem a gyertyát?

Igazán nagy szerepe a 10 centiméteres szabálynak itt van, ugyanis ha magam választom ki a gyertyák helyét, mindig figyelnem kell a kellő távolság kialakítására. Emellett fontos szempont az is, hogy huzatmentes helyre tegyük a gyertyákat, mert a huzatban a gyertya lángja nagyobb lesz, gyorsabban ég, valamint problémát okozhat az egyenletes égésben, ami szintén megfolyáshoz, csöpögéshez vezethet. Ráadásul tűzbiztonság szempontjából fontos, hogy a gyertyát ne rakjuk éghető tárgy közelébe (függöny, törölköző, plüss, stb.).

5. Mindig tegyünk alátétet a gyertya alá!

Ez elsősorban akkor fontos, ha nem gyertyatartóba tesszük. A gyertyaalátétet azért ajánlom, mert amikor a gyertya a végéhez közeleg a legalsó részt is megolvasztja, így egy kicsit megfolyik. Annak elkerülése végett, hogy mindez az ne az asztalon, vagy egy drága bútoron történjen érdemes alátenni nem éghető anyagból készült alátétet, például üveglapot, vagy tányért.

6. Égő gyertyát ne tegyünk gyúlékony anyag közelébe!

Próbáljuk meg úgy elkülöníteni az égő gyertyát, hogy véletlenül se érintkezhessen idegen anyagokkal. Sok tűzesetet lehet megelőzni azzal, hogy ezekre az apróságokra komolyan odafigyelünk, és nem tesszük pl. függöny, törölköző, plüss vagy benzin közelébe.

7. Égő gyertyát ne hagyjon felügyelet nélkül!

Nagyon fontos, hogy mielőtt elmegy otthonról, vagy akár csak elalszik, mindig győződjön meg arról gondosan, hogy a gyertyák megfelelően el lettek-e oltva. Ha a kanóc még parázslik, vízzel, vagy más segédeszközzel kezelje le a parázsló területet, mert az ilyen esetekben a „nem” eloltott gyertyát a huzat könnyen életre keltheti.

8. Kisgyermekektől tartsuk elzárva a gyertyát!

A kisgyerekek mindent a szájukba vesznek! A paraffin nem mérgező, de nem ajánlatos megenni, mert nem finom. A kis lurkókat óvjuk meg egy enyhe gyomorrontástól is!

9. Mivel érdemes eloltani a gyertyát?

Gyakorta bevált módszer az, amikor a két ujjunk közé vett kanócot összecsípjük, de akár nemes egyszerűséggel el is fújhatjuk azt. Az újabban divatba jövő gyertyakoppintóval is kényelmesen elolthatjuk. A tölcséres felével a gyertya lángjára húzva elvonjuk az oxigén utánpótlást, ezáltal a gyertya elalszik.

10. Mit tegyek, ha a forró paraffin ráfolyik a kezemre?

Nem ritka eset, hogy mikor elfújjuk a gyertyát el szeretnénk tenni azt. Ekkor a forró paraffin ráfolyhat a kezünkre. Ilyenkor nem szabad megijedni és rohanni a csap alá, ugyanis a paraffin nem oldódik vízben. Ebben az esetben csupán annyi a dolgunk, hogy megvárjuk míg a paraffin kihűl, majd körömmel alányúlunk és lekaparjuk a kezünkről.
(A cikket beküldte: romantikusfiu)Ilcsi Mama 2011. évi időjárás előrejelzése - tél/tavasz
Több évtizede készítem e leírásokat január első hetében, egész évre szólóan. Természetes, hogy e szélsőséges időjárási viszonyok között nem mindenhol van az ország területén egyforma időjárás, azonban általában nagy %-ban bejönnek a leírt előre jelzések. Sajnos... »

Baglyos könyvjelző - nálunk pedagógusnapra készül
Azoknak ajánlom ezt a gyerekeinkkel együtt is könnyen elkészíthető könyvjelzőt, akik szeretik a baglyokat, vagy szeretnek olvasni, esetleg ajándékötletet keresnek - például a most közelgő pedagógusnapra. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.