Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Szórakozzunk, utazzunk!

A füzérradványi kastély

A füzérradványi Károlyi-kastélyról az első írásos nyom 1670-ből származik, de konkrétumot nem tudni, mikor épült. Az évszázadok alatt persze voltak átépítések, egy ideig szállóként is üzemelt, a restauráció pedig még ma is folyik a kastély egyes szárnyaiban.

Borsod-Abaúj Zemplén megyében, nem messze a szlovák határtól járunk...

Füzérradványt egy hangulatos úton keresztül közelíthetjük meg, ha a 37-es útról érkezünk. A két oldalt fákkal kirakott hosszú egyenes út olyan, mintha egyenesen belehajtanánk a természetbe. A településre érvén az út a kastélykert kerítése mentén folytatódik, s már innen látszik, annak hatalmas kiterjedése, illetve a sok zöld, ami odabent vár ránk. Ha behajtottunk a főkapun, leparkolhatunk rögvest. Feliratban ajánlják számunkra, hogy ne álljunk fa alá, mert ha szél fúj, törhetnek ágak. Az autó épsége mindenek előtt - mondanánk máskor, - de a nagy melegben inkább az árnyékos helyet részesítjük előnyben.

Már belépéskor látszik, hogy a kastélykert – ahogy az útikönyvekben is áll, - végeláthatatlan. Összességében 140 hektárról beszélünk, amiből jelenleg 15 bejárható. Sőt, a sűrűn nőtt fák miatt a kastélyt magát sem látjuk a kapuból, ezért találomra elindulunk egy irányba, amerre lépcső vezet. Jól választottunk, hamarosan megjelennek előttünk a kastély sárgára festett falai, illetve megcsodálhatjuk az előkertet is – itt nincs annyi fa, így messzebbre ellátni, élvezetes a panoráma. Az épület bejárata viszont nem itt van, még kell egyet kerülnünk.

Egy kedves idegenvezetőre bízzuk magunkat, aki a kisgyerekeket kézen fogva elindul a kastély belsejébe, kinyitja az ajtót kulcsával, s beléphetünk az első megtekinthető terembe a kilencből. Itt fényképezni nem lehet. Vadásztrófeák, korabeli és restaurált bútorok fogadnak minket odabent, tulajdonképpen pont az, amit egy kastélymúzeumtól várhatunk.

Kicsit rövid volt a túravezetés odabent, toldjuk hát meg néhány lépéssel, járjunk egyet a kastélykertben. Mielőtt azonban ezt megtennénk, látunk egy emlékérme-nyomó automatát, amilyet kisfiunk mindig is ki akart próbálni. Hm, nem is olyan rossz ötlet, ha lesz minden kirándulásunkról egy 5 forintosból átalakított érméje (+ 200 forint, hogy működjön a fránya gép). A füzérradványi kastély képét választjuk. Ezután körülnézünk a hűtőmágnes fronton, hogy apuka és anyuka is kapjon valamit, de itt nem túl nagy a választék.

A kastély kertjében nem szándékozunk eltévedni, ezért nem az ellenkező irányba indulunk, hanem csak kisebb kerülővel a parkoló felé. Átvágunk a frissen nyírt füvön, egy kis patak feletti hídon (fiamnak muszáj valamit beledobnia), majd megállunk egy kb. 150-200 éves platánfa alatt, de egyikünk se bírja átölelni törzsét. Madarak csicseregnek hangulat gyanánt, mi pedig egy kis faasztalnál megtízóraizunk. Egyetlen embert látunk csak – korán van még, - ő a kertész, van dolga, kistraktorral jár.

Aztán indulunk tovább, mert a kastély csak előétel volt, a főfogás a füzéri vár lesz, innen 10 kilométerre.

A füzérradványi kastélyA füzérradványi kastély
A füzérradványi kastélyA füzérradványi kastély
A füzérradványi kastélyA füzérradványi kastély
A füzérradványi kastélyA füzérradványi kastélyOlasz bárok, amik valójában kávéházak
Az olasz bár a mi kávézónk és kocsmánk egyben, de csak mint találkozóhely és nem az alkoholizálás helye. Különben részeg embert nem látni az utcákon, az olaszok csak evés közben isznak, akkor is főleg bort, de tudják hol a határ. »

A Cola eredetének igaz története
Modern világunk egyik legkedveltebb üdítőitala a Cola. Nagyon sokan kedveljük (különösen a fiatalok), de csak kevesen ismerjük a Cola eredeti történetét, amely a XIX. Század végén kezdődött és azóta is az első helyen áll a világ kedvelt frissítői között. »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.