Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Hobbi- és háziállatok

A Farkas

Ez a cikk az egyik legszebb állatról szól: a farkasról. Ennek az állatnak a bundája fehér, fekete, szürke vagy ötvözete. Nekem ez a legkedvesebb állatom. Szeretnék vele egyszer igazából összetalálkozni, játszani vele és simogatni őt. Ezért szeretnék róla írni.

A farkas az európai erdőségekben honos kutyafélék közül a legnagyobb. A múlt században kiirtották az Alpok teljes területéről, napjainkban azonban lassanként-a védelméről szóló törvényeknek köszönhetően-újra kezdenek a farkasokkal benépesülni az európai hegységek. A farkasok általában 10 körüli egyedszámú falkákba csoportosultan élnek, az "alfának” nevezett falkavezér vezetése alatt- ez a legerősebb hím, és egyben a legtapasztaltabb vadász is.
Étrendje igen változatos: vadászik nyúlra, mezei pocokra, egerekre madarakra, időnként a nagyobb termetű szarvast, jávorszarvast és rénszarvast is elejti. Zsákmány híján gyümölcsöt eszik, vagy az emberlakta területeken a szemétben kutat élelem után. Néha a juhaklok közelébe merészkedik, és a birkákat tizedeli meg. Esténként , vadászat előtt a farkas üvöltésnek nevezett jellegzetes vonítással adják a többi falka tudatára, hogy ne lépjenek territóriumukra, majd a falkavezér nyomába erednek, "aki" kijelöli a vadászat útvonalát, stratégiáját.

A farkas a házi kutya őse, így számos falkán belüli béke fenntartására szolgáló viselkedése azonos a kutyáéval. Ilyen például, ha üdvözlésképpen jelzésképp a farkát csóválja, ha fensőbbségét jelezvén morog, vagy lesunyt füllel és lába közé csapott farokkal adja tudtul, ha megadja magát. Amikor a kutya örül a gazdinak, vagy hanyatt fekszik előtte, ugyanazokat a mozdulatokat reprodukálja, amelyekkel a farkas jelzi a falkavezérnek, hogy aláveti magát akaratának.

Amikor a farkas felemeli a fejét, nem kell tőle tartani, ha azonban fejét leszegi, szőrét felborzolja, jobb ha a vadak gyorsan búvóhely után néznek.

A farkas arckifejezései segítségével mutatja barátai és ellenségei felé hangulatait - ezek nem sokkal különböznek attól amiket a kutyák arcán láthatunk gyanakvó, fenyegető, normális és ijedt.

Télen a párzási időszakban a legerősebb hím párosodik a szintén alfának nevezett legerősebb nősténnyel. Tavasszal a nőstény különválik a falkától, és egy róka vagy borz búvóhelyét kiszélesítve, vagy egy természetes bemélyedésben, 2-6 utódot hoz világra. A rendkívül gondos anyaállat sohasem hagyja egyedül kicsinyeit. A szoptatás ideje alatt a falka többi tagja gondoskodik számára táplálékról.

A farkasok módfelett kitartóan futnak. Gyakran órákon át is képesek szarvasokat vagy jávorszarvasokat üldözni, majd a zsákmány mellé érve, az áldozatot körülfogják, és ügyes csoportmunkával leterítik.

Harc a farkasok között:
1. Farkasok találkozása
2. Ismerkedés
3. Támadó magatartás
4. Rövid, vértelen harc
5. A gyengébb lefekszik és a nyakát odatartja ellenfelének. Ez a mozdulat azonnal véget vet a küzdelemnek.

Ezért érzem, hogy a farkas a legszebb állat.
(A cikket beküldte: bravogirl96)Örökbefogadás, menhelyek
Sajnos sok embernek fogalma sincsen róla, mit is jelent a felelős állattartás, és mi is történik egy megunt kedvenccel, ha már nem kell senkinek. Az emberek nagy része soha nem volt még menhelyen, merthogy "sajnálja őket". Jelentem, én is sajnálom az összeset, DE!... »

Fehér, szódabikarbónás gyurmából készült díszek
Decembert írunk már, közeleg a karácsony. Ilyenkor a szokásosnál is többet alkotunk, kreatívkodunk a gyerekekkel. Az időjárás is kevésbé kellemes a szabadtéri programokhoz, meg aztán a lelkünknek is kell készülődni, hangolódni az ünnepekre. Nagyon jó ilyenkor az... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.