Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Hobbi- és háziállatok

A Farkas

Ez a cikk az egyik legszebb állatról szól: a farkasról. Ennek az állatnak a bundája fehér, fekete, szürke vagy ötvözete. Nekem ez a legkedvesebb állatom. Szeretnék vele egyszer igazából összetalálkozni, játszani vele és simogatni őt. Ezért szeretnék róla írni.

A farkas az európai erdőségekben honos kutyafélék közül a legnagyobb. A múlt században kiirtották az Alpok teljes területéről, napjainkban azonban lassanként-a védelméről szóló törvényeknek köszönhetően-újra kezdenek a farkasokkal benépesülni az európai hegységek. A farkasok általában 10 körüli egyedszámú falkákba csoportosultan élnek, az "alfának” nevezett falkavezér vezetése alatt- ez a legerősebb hím, és egyben a legtapasztaltabb vadász is.
Étrendje igen változatos: vadászik nyúlra, mezei pocokra, egerekre madarakra, időnként a nagyobb termetű szarvast, jávorszarvast és rénszarvast is elejti. Zsákmány híján gyümölcsöt eszik, vagy az emberlakta területeken a szemétben kutat élelem után. Néha a juhaklok közelébe merészkedik, és a birkákat tizedeli meg. Esténként , vadászat előtt a farkas üvöltésnek nevezett jellegzetes vonítással adják a többi falka tudatára, hogy ne lépjenek territóriumukra, majd a falkavezér nyomába erednek, "aki" kijelöli a vadászat útvonalát, stratégiáját.

A farkas a házi kutya őse, így számos falkán belüli béke fenntartására szolgáló viselkedése azonos a kutyáéval. Ilyen például, ha üdvözlésképpen jelzésképp a farkát csóválja, ha fensőbbségét jelezvén morog, vagy lesunyt füllel és lába közé csapott farokkal adja tudtul, ha megadja magát. Amikor a kutya örül a gazdinak, vagy hanyatt fekszik előtte, ugyanazokat a mozdulatokat reprodukálja, amelyekkel a farkas jelzi a falkavezérnek, hogy aláveti magát akaratának.

Amikor a farkas felemeli a fejét, nem kell tőle tartani, ha azonban fejét leszegi, szőrét felborzolja, jobb ha a vadak gyorsan búvóhely után néznek.

A farkas arckifejezései segítségével mutatja barátai és ellenségei felé hangulatait - ezek nem sokkal különböznek attól amiket a kutyák arcán láthatunk gyanakvó, fenyegető, normális és ijedt.

Télen a párzási időszakban a legerősebb hím párosodik a szintén alfának nevezett legerősebb nősténnyel. Tavasszal a nőstény különválik a falkától, és egy róka vagy borz búvóhelyét kiszélesítve, vagy egy természetes bemélyedésben, 2-6 utódot hoz világra. A rendkívül gondos anyaállat sohasem hagyja egyedül kicsinyeit. A szoptatás ideje alatt a falka többi tagja gondoskodik számára táplálékról.

A farkasok módfelett kitartóan futnak. Gyakran órákon át is képesek szarvasokat vagy jávorszarvasokat üldözni, majd a zsákmány mellé érve, az áldozatot körülfogják, és ügyes csoportmunkával leterítik.

Harc a farkasok között:
1. Farkasok találkozása
2. Ismerkedés
3. Támadó magatartás
4. Rövid, vértelen harc
5. A gyengébb lefekszik és a nyakát odatartja ellenfelének. Ez a mozdulat azonnal véget vet a küzdelemnek.

Ezért érzem, hogy a farkas a legszebb állat.
(A cikket beküldte: bravogirl96)A vadászgörény
Ami a nevét illeti, akárki is nevezte el, biztosan nem gondolt a későbbi előítéletekre. Bármennyire is rossz névre keresztelték, hátsó gondolataink ellenére egyáltalán nem áraszt kellemetlen szagot, s vadász létére biztosan nem támadja meg egyik macskánkat sem.... »

Vakond-gond
Az év során sok kellemetlenséget okoz a kertészkedőknek a közönséges vakond. Bár az állat a táplálékát a föld felszíne alatt szerzi, és ritkán merészkedik a szabad ég alá, túrásai gyakran elcsúfítják a gyepet, és kárt tesznek a zöldség- és virágágyásokban.... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.