Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Médiacsodák

A csoda a Facebookon is három napig tart?

A csoda a Facebookon is három napig tart? Egy kis kísérletezés a facebookon, reakciók kutatása, a gyors információáramlás és a túlzott információmegosztás miatt az emberek figyelnek-e egymásra? Tudatos-e a facebook használat?

Gondoltam egy kis kísérletezésbe kezdek. Megváltoztattam az adatvédelmi beállításokat és pár kattintással már eljegyzettnek láthattak online-offline ismerőseim. Pár perces várakozás után még mindig semmi történés, újra lecsekkoltam adatvédelmi beállításaim, nehogy emiatt ne legyen sikeres a móka...

Elsőként az egyik családtagom írt üzenetet, hogy tényleg férjhez mentem-e. Őt követte az egyik nagyon kedves ismerősöm, akivel személyesen még nem találkoztam sosem. Számos barátnőm is írt: neki nem tetszett, hogy nem értesítettem, de azért gratulált. Ezzel párhuzamosan 1 óra alatt 35 lájkot és 24 hozzászólást kaptam. 10 óra alatt összesen 52 lájk, 30 hozzászólás, 8 privát üzenet jelent meg és kaptam egy kedves telefonhívást is. A családtagjaim és a közeli ismerőseim kifejezték nem tetszésüket, hogy nem közöltem velük. Néhány ismerősöm az egyetemről, - akikkel ritkán szoktam beszélgetni - meglepődtek, hogy nem is mondtam nekik és kihagytam őket a buliból. Érdekesség, hogy az egyik ismerősömből, aki soha nem válaszolt egy üzenetemre sem, legalább most sikerült egy gratulációt kiszednem :).

Voltak olyanok is, akik a nyakamba ugrottak és gratuláltak, persze ők sem a közeli ismerőseim közül kerültek ki.

Néhány meglepő mondat hangzott el az ismerőseim szájából:
"Akkor ezek szerint nekem már nincs is esélyem."
"Megőrült ez a lány, férjhez ment és nem mondta. Gyűrűt seem hordott, se semmi. Majd meglátja, hogy rosszul döntött." -ez a kedvencem :)
"Ezt nem néztem volna ki belőled. :)"
"Mellesleg az a kis fekete ruha nagyon jól állt."

Ezek szerint bármire, bármikor képes vagyok. :) Ahogy feltételeztem, a családtagjaim és rokonaim eléggé meglepődtek, de egyik rokonom sem örült. A barátaim mérgesek voltak, hogy miért nem hívtam meg őket, de gratuláltak. Úgy gondoltam, hogy az online ismerőseim nem reagálják majd le a hírt, de ők voltak azok, akik "velem együtt tudtak örülni". Senkinek nem tűnt fel, hogy egész nap online voltam a Facebookon és aktívan tevékenykedtem, postoltam,
lájkoltam, valószínű ezt egy tipikus oltár előtti facebookolásnak hitték. :)

Összegzésként annyit elmondhatok, hogy...

Az offline ismerőseim nem ismernek igazából annyira, mint azok, akikkel csak online beszélgettem. Egyik ismerősöm sem kérdezte meg, hogy kihez mentem hozzá, mindegyik a "nem is mondtad", és "meg sem hívtál" üzeneteket küldte. A Facebookon minden csoda maximum kb. 1-2 napig tart. Ezután már csak néhány lájkot és gratulációt kaptam. A 3. napon már mindenki úgy viselkedett, mintha nem történt volna semmi. Fél óra múlva már nem is tudták, hogy mi volt kiírva.

A gyors információáramlás és a túlzások az információmegosztás terén vezetnek ahhoz, hogy az emberek ennyire nem figyelnek egymásra? Véleményem szerint a nem tudatos használat az oka, hiszen a többség mindent ész nélkül automatikusan belájkol, és nem foglalkozik azzal, hogy például a hír valós-e. A felhasználók többsége akár meg is osztja ezeket a téves információkat, nem törődve azzal, hogy igaz-e vagy sem. Mostanság egyre csökken az aktivitás a népszerű oldalon, vajon ennek oka az, hogy unalmassá kezd válni a Facebook vagy kezd előtérbe kerülni a tudatos felhasználás?
(A cikket beküldte: Babyface90)EzPontAz webáruház - úgy jártam, hogy jól jártam
Szeretek az interneten vásárolni, és imádok ajándékozni, mint a nők többsége. A szokásos virágcsokor vagy az üveg jó ital, amely 2 nap múlva elhervad, illetve elfogy, rendkívül unalmas, a szokásos sutasággal átadjuk, a megajándékozott pedig úgy tesz, mintha nagyon... »

Harcsám a Tiszán
Tavaly azt ígértem, hogy írok a régi és az elkövetkező horgászélményeimről. Sajnos nem sok időm volt, ezt szeretném most pótolni. Legnagyobb szerelmemhez, a Tiszához utaztam. (Hoxa azt írja, hogy legalább 200 karakternek kell lenni, hogy elmenthessem az írásom,... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.