nappali vörös

Vörös szín használata a lakásban

A nyár az az évszak, ami szinte mindig arra késztet, hogy pirosat, vöröset csempésszek a lakásba. Felszabadít, jókedvre derít ez a szín, ahogy meg-megjelenik az otthonunkba.

Tükrözi azt, amit akkor érzek, mikor beköszönt a meleg; azt, hogy muszáj, hogy felpezsdüljön az élet. Nézzük kicsit végig, hogy mi is ez a szín, mit szimbolizálhat, mit érhetünk el a használatával.

Hatalmas, ellenállhatatlan, az erejét elnyomni nem könnyű, mégis rendkívül simulékony tud lenni más színek közelében. Harciasságot fejez ki, kötődve a Mars bolygóhoz; háborúban a harcosok vörös ruhát viseltek Mars jegyében álló mesterségük kifejezéseként. Forradalmat, lázadást jelent a vörös zászló. A szeretet a szerelem jelképe a tiszta vörös; már az óvodában is tudja ezt minden rajzoló kislány. Figyelmeztetést, tilalmat jelent a fociban, a közlekedésben és még sok más helyen. Jelentőséget, fontosságot fejez ki, mint a piros betűs ünnep.

Hogy a kifejezés szempontjából hogyan változik a vörös, azt a köré elhelyezett színek változtatásával figyelhetjük meg. Narancsszín alapon sötét hatású, híján van erejének, száraznak tűnik. Sötétbarna mellett meleg tűzként lobog, simogató hatású. Világoszöld alapon tolakodó, hangos, ordenáré. Feketével kombinálva legyőzhetetlen, démoni hatást kelt.

A vörösnek igen sok modulációja van. Variálható hideg-meleg, tompa-ragyogó, világos-sötét szempontból, anélkül, hogy karakterét megsemmisítenénk. A vörös az élet, a hangulat valamennyi fokozatát ki tudja fejezni; a legmélyebbtől a legszárnyalóbb hangulatig, a szaturnuszvöröstől az angyali rózsaszínig. Variáljunk hát vele bátran, használjuk ki a szín adta sokoldalú lehetőségeket!

About the author