Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ






Kategória: Süssünk, főzzünk!

Szent Márton-napi hiedelmek

Magyarországon is elterjedt a Márton-napi lúdsütés. Sok hiedelem és népszokás is kapcsolódik hozzá. A hagyomány szerint egy szép, fiatal libát sütnek meg.

Magyarországon is elterjedt a Márton-napi lúdsütés. Sok hiedelem és népszokás is kapcsolódik hozzá.
A hagyomány szerint egy szép, fiatal libát megtisztítunk, kibelezünk, sózzuk és meghintjük friss majorannával, fokhagyma krémmel is bekenegetjük, kívül-belül. De még a fűszerezés előtt a libamellen a bőrt kockásra bevagdossuk.
Páclét készítünk, majd a húsra öntjük, és lefedve hűtőbe tesszük, több órára vagy még jobb, ha egész éjjelre.
A következő napon mindkét oldalán 6–8 percig sütjük a húst, legjobb, ha libazsírt használunk. Egy almát is meghámozhatunk, felszeletelhetünk mellé, és a libamellet 1 cm széles szeletekre vágjuk.
Akinek van kemencéje, az most igazán befűtheti a búbost, és egy nagy, szép cserép vagy öntöttvas tepsiben betoljuk a libát. Szép pirosra, ropogósra sütjük. Amikor elkészült, kiszedjük, és feldaraboljuk. Körete krumplipüré, párolt káposzta vagy párolt rizs.
A liba májából készített sült máj pedig egyszerűen leírhatatlan! A májat az elkészült liba mellé az utolsó percekben dobjuk a tepsibe és az akkora sül át vajpuhára, amikorra a liba pecsenye is szép pirosra sül meg. A májat szintén felszeletelve a körettel együtt tálaljuk, de vigyázat, mert amilyen finom, olyan kapós is lesz!

A Márton-napi hiedelem szerint ilyenkor kell a mellehús csontjából "jósolni", ezért a mellcsontról óvatosan lefejtjük a húst és megnézzük a csontot. Ebből láthatjuk meg, milyen lesz az idei tél. Ha a csont fehér, fagyos, havas tél várható. Ha szürkés, akkor enyhe, inkább latyakos télre kell számítani.

Az idősek szerint ha Márton napján havazik, gyakran elhangzott, hogy „Eljött Márton szürke lovon.”
"Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." Sokfelé még mindig azt tartják, hogy a Márton napi idő a márciusi időt mutatja.

Kívánok ehhez a naphoz, mindenkinek nagyon finom falatokat! A gyerkőcöknek pedig amíg anya vagy a nagymami süti a libapecsenyét, addig megnézhetik a híres Nils Holgersson című folytatásos mesefilmet.
(A cikket beküldte: Lexi38)



Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


Finomságok vadhúsból
A vadhús nagyon gazdag ásványi anyagokban és vitaminban, nagyon kevés zsírt tartalmaz – és nem utolsó sorban különlegesen finom ízű. A vadhúsok íze különböző, de ez nemcsak a vad fajtájától függ, hanem attól is, hogy melyik évszakban van elejtve az állat. »

A "Producerek"-ről
Nemrég láttam az elmúlt év legjobb előadásának címét kiérdemlő "Producerek" című musicalt a Madách Szinházban. A véleményem természetesen szubjektív... Volt már jobb előadás, de rosszabb is a Madáchban. Haumann Péter fergeteges komédiázásával nem okozott... »



Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a hobbiesotthon.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.hobbiesotthon.hu/rss




Minden jog fenntartva © 2017, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.