nappali

Nappali

A nappali a lakás központja, lehetőség szerint a legnagyobb helyisége. Sok funkciója lehet, mint a pihenés, tévézés, baráti és családi összejövetelek, esetleg az étkezés vagy a munka.

A hely legpraktikusabb, legmutatósabb elrendezése legyen a cél. Érdemes kihasználni a belső tér adta lehetőségeket, mint például a beugrók, lépcső alatti terek.

Lehetőség szerint az előszobából nyíljon, és legyenek nagy ablakai, hogy világos legyen, illetve, hogy ki tudjunk lépni a teraszra, vagy a kertbe.

Figyelemmel kell lenni a családtagok különböző érdeklődésére, mert előfordul, hogy többféle hobbit, elfoglaltságot kell egyeztetni. Fontos, hogy félre is lehessen vonulni, olvasni, zenét hallgatni.

A nappali megvilágítása összetett feladat, mert különböző igényekre kell tekintettel lenni. Kedvező, ha az eltérő funkciójú részeken helyi világítótestekkel fényszigeteket alakítunk ki, ami a szoba többi részéről sem zavaró.

A padlóburkolat legyen meleg hatású, könnyen tisztítható, mint a hajópadló vagy a parketta. A falszínek kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a nappali tájolását. Tompább fényviszonynál inkább melegebb színeket válasszunk, a napfényes szobában viszont a hideg színek is jól érvényesülnek.

About the author