Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: Otthon és kert

Mi újság a kiskertemben?

Mi újság a kiskertemben a rekordokat megdöntő hőség és az azt követő özönvízszerű esőzések után?
Az élővilág csodákra képes, azt hittem soha nem lesz már fű az udvarunkban, de a szürke száraz fűcsomók kétnapos eső után zöldülni kezdtek, ma már füvet kell nyírni, de gyorsan.


Tennivalók

Nézzük először a "haszonnövényeket".

- A málnabokrok letermett ágait el kell távolítani.
- A földiepret sem szabad magára hagyni, eddig sem hagytam elgazosodni és az indákat is leszedtem, hogy ne legyen belőle dzsungel, de most új feladat az alsó megbarnult, rothadásnak indult levelek eltávolítása, mert az nagyon jó táptalaja a gombabetegségeknek. Apropó két epertő mellett szép csiperke(?) és laskagomba(?) telepet találtam, ha elég bátor lennék, ma gombapörkölt lett volna az ebéd, de nem vagyok bátor és gombaszakértő sem, ezért a kukába landoltak.
Ha szeretnénk új töveket telepíteni, meg kell hagyni az indákat és a megerősödött növénykéket majd augusztus végén–szeptember elején ültethetjük a helyére.
- Az elmúlt évben 3 bokor cukkini annyi termést hozott, hogy nem győztük elfogyasztani. Az idén két zsenge és két főzeléknek való méret volt mindössze, azért remény még van, levágtam a száraz, peronoszos-lisztharmatos leveleket, és látszik, hogy a tövek megújulásra készek.
- Tavasszal szép spenót termésünk volt, a fagyasztóba is került belőle, a baj csak az, hogy a családból nem sokan kedvelik. Néhány tövet hagytam, hogy magot hozzon, nos ez lett a másodvetés, szépen kikelt.
- A borsó és zöldbab nem hozott rekordtermést ebben a szélsőséges időjárásban, de lehet próbálkozni másodvetéssel.
- A paradicsom és pritaminpaprika tövek elég jól átvészelték az elmúlt hónapot (locsoltuk folyamatosan). Lecsónak jó lesz.

Kedvenceim, a kerti virágok igencsak megszenvedték a hőséget.

- Sajnos a szép fehér és sárga liliomok nagyon gyorsan elnyílottak a nagy hőségben.
- A kardvirágokat "Anna napi" virágnak ismerem, július végén szoktak pompázni. Mostanáig a közel húsz hagymából egyetlen egy virág született, néhány elsárgult és vannak magas nyúlánk szárúak virág nélkül, a cikk elején csodát emlegettem, talán még néhány hoz majd virágot, ha kissé megkésve is.
- Az évelő virágok (margaretta, írisz, nőszirom és még sokan mások...) szintén megszenvedték a időjárás szeszélyeit. Nem tehetünk mást, visszavágjuk őket, hogy a tövük megerősödjön és lehessen szaporítani, illetve a helyükön jövőre virágaikkal újból örömet szerezzenek nekünk.
- Nagyon csúnyák lettek a dáliabokrok levelei, érdemes leválogatni őket, őszig még hozhatnak új hajtásokat, szép virágokat.

Szomorkodnunk azért nem kell, hátra vannak még a nyár végi és őszi virágok, például a magról vetett őszirózsák, a krizantémok végtelen sokféle formájú és színű változatai, próbáljuk megóvni a csigáktól (nagyon szeretik) a levéltetvektől és egyéb kártevőktől.

Az éltető nap és a víz, a jó gazda gondoskodása, az élni akarás ösztöne mindig célt ér.
(A cikket beküldte: judit47)Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


Sziklakertem virágai 9.
Ebben a cikkben kúszónövényeket, cserjéket, a klemátiszt, a borostyánt és a murvafürtöt szeretném nektek bemutatni. »

Critical Mass, én így szeretlek!
Életem első kerékpáros felvonulásáról írtam beszámolót, úgy, ahogy megéltem az eseményeket. Nem is gondoltam volna, hogy egy kétkerekű, lábbal hajtott szerkezet ennyi pozitív energiát tud adni. Íme egy kis ízelítő nektek, hogy miért is olyan jó kerékpározni és... »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a hobbiesotthon.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.hobbiesotthon.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2018, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.