Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: Hobbi- és háziállatok

Hüllőt haza! - Leopárdgekkó

A leopárdgekkó szelíd hüllő, sárga-fekete mintázatával mindig a napsütést juttatja eszembe. Eredeti élőhelye Közép-Ázsia, de ma már egy jól megtervezett terráriumban otthonunkban is könnyedén tarthatjuk!

A kis leopárdgekkók tojásokból kelnek ki, majd 1-2 év elteltével érik el kifejlett testhosszúságukat (akár 25 cm). Jelenleg 2 gekkóm van, de mivel különböző korúak, ezért külön helyen kell tartanom őket, hiszen a gekkók hajlamosak a tőlük kisebb fajtársukat megenni. Legideálisabb a hasonló méretű és különböző nemű állatok tartása, mivel így elkerülhetjük a hímek közötti harcot is.

Optimális életükhöz elengedhetetlen a megfelelően berendezett és felszerelt terrárium. Hogy kényelmesen elférjenek kedvenceink, a terrárium alapterülete minimum 40x60 cm-es legyen. Mivel hazája sivatagos terület, ezért legalapvetőbb az aljzat meghatározása, ami leggyakrabban apró szemcséjű homok vagy madárhomok, nem ritkán tőzeg. A fűtést szolgálhatja egy lámpa, melyből olyat is vásárolhatunk, amely a napot és hasznos sugarait is képes reprodukálni. A másik megoldás a homokréteg alá helyezett fűtőkábel, mely nem olcsó mulatság, de praktikusabb. Mindkét fűtési módozat esetén ügyelni kell, hogy gekkónk ne égethesse meg magát! Nappal 25-31'C, éjszaka 18-23'C ajánlott.


A sivatagban napközben meleg van és csak éjszakára hűl le a levegő, ezért az ott lakó állatok is inkább éjjel aktívak. Igaz ez a leopárdgekkóra is! Ha tehetjük inkább sötétedés után etessük, azonban az elérakott ennivalónak nappal sem tud ellenállni (kivéve ha már eleget evett). Legfőbb elesége az élő lisztkukac és házi tücsök, melyhez a nagyobb állatkereskedésekben mindig hozzájuthatunk! Nyáron mi magunk is keresgélhetünk a mezőn szöcskéket, de óvakodjunk a vegyszerekkel kezelt területektől. A táplálás mellett fontos szerephez jut a vitaminozás, hiszen a nagy tömegben "gyártott" eleségállatok nem tartalmaznak minden fontos tápanyagot és vitamint. Ma már por és folyadék formájában is kapható, a lényeg, hogy legyen és rendszeresen haszáljuk! A D-vitamin beépüléséhez szükséges az időnkénti napoztatás. Emellett a gekkóknak is szüksége van friss ivóvízre, akik úgy lefetyelnek akár a kutyák.

Az éjszakai életmódhoz hozzátartozik az is, hogy napközben gekkónk egy félreeső helyen pihen. Erre a célra szinte minden megfelel neki. Lehet az egy félbevágott kókuszdióhéj, egy virágcserép, gipszből készített alagút, biztonságosan összeállított kövek, szikladarabok, faágak, fahéjak. Ezek nem mellékesen a vedlésnél is segítenek leszakítani a már kinőtt bőrt, amit egyébként a gekkók közben el is fogyasztanak.

Személy szerint mindenkinek ajánlanám ezt a kis gyíkocskát, mely kevés tanulóidő után kedves társa lehet mindennapjainknak és „dísze” otthonunknak. Többnyire nyugodt természetű, jól bírja a „simogatást” ilyenkor azonban ügyeljünk nehogy kiszökjön kezünkből, mert a lakás legelérhetetlenebb pontjára is elbújhat. Ha valamilyen kérdésed van a témával kapcsolatban írj üzenetet és megpróbálok segíteni.
(A cikket beküldte: Tappancsi)Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


Atlasz - És a világ kitárul előttem is!
Akik részben, vagy teljesen elvesztették látásukat, minden segítségért hálásak, amit embertársaiktól önzetlenül, vagy kérésre kapnak. Tudom, hiszen közéjük tartozom. S bár szerencsés helyzetben vagyok, mert sok segítőkész ember él körülöttem, mégsem akad mindig... »

Növények a házban
Mivel kismama vagyok és nagyon törelmetlen, valamivel kell szöszmötölni, hogy teljen az idő. Régen nagyon sok virágom volt, nővérkémnek (Mariann) köszönhetően. Később sajnos volt aki beleszólt, mit csináljak mit ne, és ez nagyon elkedvetlenített. Most, hogy a... »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a hobbiesotthon.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.hobbiesotthon.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2017, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.