Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: Médiacsodák

Finn zene

A finn zene fejlődik. A finn zene is a kultúra egy része, olyan mint a kalevala, vagy a kávé.

A finn kortárs zene

A világtérképen Finnország egészen kicsi,de a kortárs zenének, Finnországban van a világtérképen a legnagyobb hatalma. A zene elfoglal egy központi helyet a finn társadalomban. Több éve már a finn zene egy igazi élvezet,egy egyedülálló fellendűlés.

Az 1990-es években a finn kortárs zene már nemzetközileg is ismert volt a zene iparban. Az előadók munkáit felveszik és kiadják műveiket, és a munkáikat előadják rendszeresen a világnak jelentősebb színpadain. Az elfogadott zeneszerzőkön felül Finnország jó minőségű zenei oktatás rendszere állandóan új neveket hoz a színhelynek.

A képen Jean Sibelius.

A finn Opera:
Az opera már a 70-es években elkezdődött. Azóta, minden évben lehetett látni operát Finnországban, jobbnál jobb zeneszerzőktől. A legjobban szerzett operákat,Európán kivűlre is eljuttatták.
2000-ben az Savonlinnában és a finn nemzeti színházban kisérleti elő adást adtak,ami elő lépést is jelentett a Finnországon kívüli előadásoknak. Szintén 2000-ben 14 finn operát mutattak be a tengerentúlon is.
A kórusok és a kar nagy jelentőséget tesz Finnországban. Számtalan kórusuk van, akik a tagjai kortárs zenét adnak elő, gyerek és ifjúsági kórusok. A zene oktatás szintén erős Finnországban, e mellett a rendszeres hangversenyek műkiadások és felvételek, és persze a fesztiválok.

A Finn népzene:
Nagyon él és virul Finnországban, és gyorsan fejlődik. Felhasználják a népzenei hagyományukat, sok művészük nagyon ismert a világban. És állandóan jönnek újabb tehetségek hozzájuk. Ugródeszka a Sibelius Academy, és a Folk Music Department. A Sibelyust 20 éve alapították és zeneszerzői osztályából kikerült hírességek tovább népszerűsítették szinvonalát.

Mai zene és a himnusz története:
Váratlan esemény történt 2006-ban Finnország nyerte az Eurovision dalfesztivált, a Lordi nevű banda.
Már a 80-as években megalakult banda, a Hard Rock Halleluja cimű dallal érte el a legnagyobb sikert.
A legújabb albumuk a Arockalypse 27 európai országban jelent meg, és eladtak belőle 4 milliót.

Love Metal képviselője a Him 2006-ban lett igazán sikeres a világban. A legújab albumuk a Dark Lightból több mint 500 000 db-ot adtak el Amerikában. Ami az arany lemezt is elérte. Eredetileg 1996-ban lett sikeres Finnországban, majd európában is.

A pop-rock banda The Rasmus Finnországban az első albumuk a Peep 1996-ban vált ismerté. De igazi át törést 2003-ban a Dead Letters-el érték el. Erről az albumról az első dal az In The Shadows , az a dal ami európán belűl és kívűl is sikeres lett. Mostani album a Hide From The Sun a legütősebbre sikeredett.

A Night Wish felejthetetlen sikert ért el a Once albummal 2004-ben. Bejárták vele még Dél-Amerikát is,de mikor az vége volt a banda kirúgta énekesnőjüket Tarja Turunent.

Finnország egyik legfigyelemre méltóbb az Apocalypica. Ők csellóval igazi egyéni zenét adnak elő.

Finn nyelvű zene:
A belföldi piacot nagyon is uralják a finn előadóművészek,akik finnül énekelnek. Mostanában igen nagyon népszerű a PMMP egy női duó, és már nálunk is. Jó dalszövegeik vannak, ügyes és tehetséges színpadi showal kápráztatják el a finn rajongóikat.

A helyi kedvencek közül néhány banda a Zen Cafe,CMX és a szólóénekesnő Maija Vilkkumma, olyan dalaik vannak amik nagyon sok oldalú és fülbe mászóan dallamos zene amit poppal,rockal és punkkal kevernek.

Gondolatok a finn zenéről még:
A finn zene azért olyan népszerű,mert eredeti. A 60-as évektől az állam különféle támogatásokkal biztosítja a zeneszerzők és előadóművészek megélhetését. Mai naptól is léteznek olyan elő adók akik a Sibelius Akadémián végeztek és igen ismertek köreinkben. A finn zenei nevelés különleges vonása, az hogy az általános iskolákban is zene osztályok működnek,ezzel keltik fel az érdeklődést a muzsika iránt, ahol a gyerekekből nyitott és aktiv fesztivál,vagy koncert látogató közönségé válnak.

A finn himnusz: Maamme (Földünk)

A finn nyelvü címe Finnország himnuszának Maamme. Svéd nyelven, Vart Land. A finn nemzeti himnuszt Johan Ludwig Runeberg írta 1848 Május 13-án. Fedrik Pacius zenéjével a finn Flóra ünnepen adták elő az ünnepet tartó diákok. A mű a 1808-1809-es háborút és Stal kadét történetét dolgozza fel. Valószinűleg Magyar vonatkozása is van,mert Runeberg azt mondta hogy Vörösmarty Mihály Szózatja ihlette meg.
Runeberg svéd nyelvű himnuszát, finn nyelvre fordította Paavo Cajander a XIX.sz. végén.
(A cikket beküldte: Hellsinki)Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


Filmajánló: a legjobb családi filmek karácsonyra, téli szünetre
Közeledik a karácsony, a béke, a nyugalom és persze a szórakozás ideje. Sokaknak ilyenkor adatik meg, hogy nyugodtan a tévé elé telepedjenek a családdal, egy tojáslikőrrel, néhány szaloncukorral a kezünkben és megnézzenek egy igazán jó filmet. Nem kell minden évben... »

Nyárfát bárhová, mindenáron, a szöszök ellenére is?
Jelenleg közel így néz ki erdészeti és támogatottsági szempontból a fa és az erdőtelepítés (illetve erdőszerkezet átalakítás). Ahol eddig például fenyőerdő volt, oda általában szürke nyár erdő kerül, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Miért is? Mert erre... »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a hobbiesotthon.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.hobbiesotthon.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2018, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.